Kilka fotek z miejsc w rejonie mojego miasta.
Oceniajcie, krytykujcie, doradzajcie co i jak zmienić.
Osobiście jestem średnio zadowolony z tych fotek. Brakuje mi w nich "tego czegoś" Ale nie wiem czego ....
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Kilka fotek z miejsc w rejonie mojego miasta.
Oceniajcie, krytykujcie, doradzajcie co i jak zmienić.
Osobiście jestem średnio zadowolony z tych fotek. Brakuje mi w nich "tego czegoś" Ale nie wiem czego ....
Pozdrawiam.
Trzy sprawy:
1. nie trafiasz z ostrością
2. nie wyostrzasz po zmniejszeniu
3. mało kontrastowe fotki
To co grizz napisał to techniczne aspekty i zgadzam się z nimi.
Od siebie dodam,że podoba mi się Twój sposób patrzenia i komponowania obrazu - prosto,czytelnie i interesująco.Jesteś na dobrej drodze. :)
Podciągnij tylko te techniczne sprawy i będzie naprawdę dobrze.
Staraj się trzymać pion i poziom, pozdrawiam.
Pomysł jest, gorzej z wykonaniem. Też tak mam :grin:
Coś w tym jest:grin:
4,5,6,10 spodobały mi się. Światło mi sie spodobało na wymienionych zdjęciach i ich klimat. Pozdrawiam
4.5.8.10 jak dla mnie... ( klimat)
10. wg mnie najlepsza, ciekawe kolory, ładne światło.
2. wg mnie najgorsza. zła ostrość i nie potrzebnie flash.
pozdrawiam
No właśnie. To co napisał grizz pewnie jest racją i pewnie wielu się zgodzi. Ja temu nie zaprzeczam natomiast nie koniecznie wiem jak to zrobić by:
1. trafiać z ostrością
2. wyostrzać po zmniejszeniu
3. robić fotki bardziej kontrastowe.
Jestem totalnym amatorem i mimo że się staram to ucieka mi sporo rzeczy.
Dlatego jeśli możecie doradzić jak zmienić na dobre rzeczy które wymieniłem wyżej będę wdzięczny.
Ja też jestem amatorem wiec po amatorsku postaram Ci się to wyjaśnić:
Ad 1. Aby trafić z ostrością musisz sam ustalać gdzie /w którym miejscu wizjera/ aparat ma ustawiać ostrość oraz na jakim obiekcie. Czyli ostrość ustaw na pojedynczym krzyżu.
Ad 2. Wostrza się fotki w programach graficznych. Po angielskiemu znaczy to sharpness. Ja do wyostrzania używam programu FSViewer. Bezpłatny i po polsku.
Czyli najpierw zmniejszamy zdjęcie aby zamieścić je w necie, a następnie wyostrzamy.
Ad 3. U mnie w aparacie jest taka opcja Vivid, która pozwala uzyskać bardziej nasycone kolory /poczytaj swoja instrukcję na ten temat/, a jeśli to za mało, to każdy program graficzny pozwoli ci zwiększyć kontrast zdjęć.
Za błędy przepraszam i jak coś źle napisałem to poprawcie, proszę mądrzejsi koledzy.
Moze pobaw sie obrobka,jesli juz nie mozesz uratowac fotki,nie zawsze wszystko stracone.
Cwiczyc,czytac,powtarzac kadry na roznych ustawieniach-zapisywac,wykorzystywac swiatlo i jego gre bez skrupulow.
Witaj :)
1,2 - brak ostrości.
3 - ma potencjał, ale kadr mi się nie podoba.
4, 6 - podoba mi się.
5 - MSZ lepiej byłoby gdybyś wybrała jedno drzewo, stanęła przy nim i zrobiła zdjęcie do góry.
7 - mój faworyt, tylko trochę ciemno :)
8,9 - nie mam zdania.
10 - bardzo ładne, ale nie podoba mi się to ucięte drzewo z lewej.
Uważam że jak na debiut całkiem nieźle, światła brakuje ale co zrobić - zima :)
Mirek54 ladna obrobka fotki...
Mirek 54 jak to zrobiłeś? Próbowałem, ale ze słabym skutkiem zduplikować...
Szczególnie chodzi mi o światło na dole...
Podpisuję się pod pytaniem marwisa. Mirek54, mógłbyś napisać krok po kroku jak się tworzy takie dzieło??
Jak to zrobilem?.Wsumie to prosta sprawa.Wiec po kolei.
Powielilem warstwe i na niej wzmocnilem kolor nieba na bardziej intensywny,na masce warstwy wygumkowalem wszystko co niebem nie bylo.Scalilem warstwy.Ponownie utworzylem warstwe i doprowadzilem suwakami do usuniecia zafarbu, scalilem obraz.Ponownie powielilem warstwe.Na dole obrazu dobralem sobie wielkosc i rodzaj pedzla i na sniegu uzywalem sciemniania i rozjasniania poszczegolnych partii obrazu.Scalilem obraz,wyostrzylem.Jednak po przypatrzeniu sie na efekt zdecydowalem sie na uzycie blura na calosci.Moze niepotrzebnie tak duzego.
Nie chodzilo mi o stworzenie dziela zycia ,tylko pokazanie kierunku w jakim mozna pojsc majac do dyspozacji dany kadr.
Opisalem to tak i kolejnosc dzialania,zeby kazdy majac nikle pojecie (tak jak ja)mogl sobie sie suwakami pobawic.Napewno mozna to inaczej i szybciej,dokladniej i lepiej,jednak ja az tak mocno nie znam szopa.
Na fotke poswiecilem okolo dwie minuty.
Czesto takie dwie minuty zabawy w ciemni wplywaja na zdjecie ,ze jest moze nie idealne w pokazaniu miejsca i warunkow jakie byly,ale moze wywolac jakies obrazy,ktore bysmy chcieli sobie utrwalic,ktore gdzies tam gleboko w glowie nam wykielkowaly.
Jesli wlasciciel sobie bedzie zyczyl zeby nie ingerowac w obraz fotke i posta usune-wystarczy jedno slowo,uparty nie jestem.
Mirek54 ja nie mam nic przeciwko szczególnie jeśli to pokazuje jak poprawić fotę. Dzięki za opis czynności.