pierwsze doświadczenia z konwerterem 1,35x U-13C z e-500
Witam
Kupiłem ten konwerter (Seculine 1,35x U-13C), założyłem do e500 i jestem zadowolony.
Czytałem gdzieś że mogą być problemy z zaciemnianiem kadru na brzegach (a przynajmniej obszaru gdzie wyświetlane są informacje aparatu) - nic takiego się nie dzieje. Obraz jest wyraźnie większy. Łatwiej ostrzy się ręcznie i przyjemniej się kadruje, efekt tunelu został bardzo zredukowany.
Kupowałem ten konwerter głównie po to aby móc precyzyjnie ostrzyć ręcznie. W dobrych warunkach robi się to teraz dużo wygodniej i pewniej. Jednak miałem nadzieję, że konwerter pozwoli dobrze ostrzyć ręcznie również w trudnych warunkach oświetleniowych kiedy AF sobie nie radzi. Pierwsze doświadczenia z MF w trudnych warunkach są gorsze niż myślałem, nadal miałem problemy z zobaczeniem i precyzyjnym ustawieniem ostrości. Warunki jednak były skrajne: słabe światło żarowe w starym kościele, obiektyw f 1,4 i niewielka odległość od sceny więc głębia minimalna.
Generalnie konwerter w pełni pasuje do e-500, daje większą frajdę kadrowania i znacznie polepsza możliwość ostrzenia ręcznego. Nie sprawia jednak, że będzie to ostrzenie pewne w każdych warunkach. Za ok. 200zł nie może się zmienić zbyt wiele.