Witam wszystkich serdecznie. I jak w temacie prosze o opinie.
1
2
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zechce ktos skomentowac?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
3
Wersja do druku
Witaj na forum
Słuchaj, o zdjeciu 1 nie moge nic powiedziec dobrego. wymienie kilka rzeczy ktore kasują to zdjecie : kadr - zbyt zawalony, swiatlo, cien- tną postac niezwykle niefortunnie. brak wyrazu, koloru, ta czern i biel taka jakas nijaka. Daj zdjeciom oddechu troche, kadrowanie az tak z bliska nie jest korzystne.
2. Do poprawy - kolory, kadr - nie jest ciekawy, skoro taka tematyka warto skupic sie na powiekszeniu jakie dają okulary, jest w sieci sporo zdjec z podobnym motywem podejrzyj jak robią to inni. Zdjecie takie musi byc z jajem.
Dbaj tez o ostrosc.
3. Tlo. Nijakie niebo, za bardzo to sie rzuca w oczy, no i jakosc kaputt.
Nie obrazaj sie ani nie zniechecaj, tylko probuj dalej :) No nie moge naprawde nic dobrego tu napisac, mimo szczerych checi. Cwicz i bedzie dobrze. Pozdrawiam
dr_feelgood ładnie to opisał :)
Dr feelgood, ja sie absolutnie nie obrazam.Bardzo Ci dziekuje za opinie, skoro mowisz ze sa te zdjecia do bani, to sa i tyle. Jestem wdzieczna ze pokazales mi "palcem" co jest zle i czego nie robic. Napewno wykorzystam to przy nastepnych probach. Pozdrawiam :)
1 i 2 - nie wiem "co poeta miał na myśli". Technicznie - tak, jak przedmówcy.
3. Domyślam się, że chodziło o ukazanie piękna kwiatu róży, ale nie wyszło.
Fotografia to z definicji słowa rysowanie/malowanie światłem. A światła to tu nie ma, perspektywa zbyt niska, tło fatalne, no i kadr jakiś taki centralny podzielony cieniem na pół.
Pogoda teraz fatalna to i o światło trudno, ale można w domu, przy lampach (nie przejmując się balansem bieli) poćwiczyć takie zbliżenia na jakiejś scence i wyciągać wnioski. Można to zrobić np. tak jak tu: http://www.fotografuj.pl/Article/Dom...a_grosze/id/71
Próbuj, próbuj, próbuj i wyciągaj wnioski.
6. Zdecydowanie tematycznie na plus... technicznie....:-(
Waruga, dzieki za opinie, ale samo "technicznie zle" niewiele mi pomoze. Pokusisz sie o szczegoly ? :)
Waruga, co do kadru, zalezalo mi zeby uchwycic koniec barierki, chociaz moze i moglam bardziej w prawo pojechac.A kontrasty i ostrosc, wciaz sie tego ucze.Jestem swiezak totalny:)
Bardzo Ci dziekuje! Takie slowa niesamowicie motywuja.
Witaj,
Juz kilka razy zabieralam sie za twoj watek, ale ostatecznie rezygnowalam.
Czekalam na kolejne zdjecia, bo chcialam zobaczyc w jakim kiedynku pojdziesz :)
1- kadr i cienie niestety nie dodaja uroku temu zdjeciu. Dzieciak jakos tak trupio wyglada,
2- podoba mi sie pomysl, ale jak juz ktos wczesniej napisal trzeba je dopracowac (kadr, powiekszenie literek z za okularow),
3- upiorne tlo, brak swiatla, a sama roza wyglada jak z plastiku.
Streetowo:
1- kadr (saksofon uciety, facet z prawej tez),
2- kadr i kompozycja (dziewczyna z lewej),
6- MSZ najlepsze, ale wymaga dopracowania. Caly ten balagan z lewej do wyciecia. Szkoda tez ze dol uciety.
Chyba tyle. Popracuj nad kadrem i kompozycja, a napewno bedzie lepiej.
Pozdrawiam serdecznie.
8 Kolorowo - nieostre, za centralnie, dol uciety.. Tutaj przydalby sie statyw, bo widac, ze byl problem ze swiatlem, dlatego ostrosc uciekla (przyslona, czas)
Na początek musisz nauczyć się swojego aparatu, pokrętło wyboru trybu fotografowania na M . Daje ci to możliwość regulacji przysłony i czasu otwarcia migawki ( poczytaj na początek fotoporadnik.pl itp) a zrozumiesz czemu masz nie ostre lub ciemne zdięcia
Ps. ćwicz-czytaj-ćwicz-czytaj im więcej tym lepiej :wink:
Zmiana ogniskowej podczas naświetlania nie jest techniką łatwą, kilka razy jej próbowałam i niestety z marnym skutkiem. U Ciebie też nie najlepiej to wyszło, postać jest nieostra, a "rozmazania" po bokach kadrów zdają się być za krótkie. Nie wiem jakiego czasu użyłaś, ale podejrzewam, że wydłużenie go poprawiłoby długość tych "mazów". Oczywiście też spowodowałoby jeszcze większą nieostrość tego pana, dlatego nie wiem, czy akurat taka technika jest odpowiednia do streeta, szczególnie na początku przygody z fotografią.
Ale dobrze, że szukasz. ;)
Waruga, pozwole sobie sie nie zgodzic :) Bynajmniej nie ze nieostre, bo to fakt.Ale gdyby ostrosc byla jak trzeba to moim zdaniem w tym przypadku tylko kadr centralny. Gdyby te zdjecie wyszlo, to raz , ze ta dynamiczna choinka uatrakcyjnila by zdj, dwa chcialam to zgrac w czasie z momentem kiedy ten pan dmucha w te swoja kobze.Co do statywu, to nie zapominaj ze to byl street, nie sesja.:)
Bryll, Agulka, dzieki za dobre slowo:) Poznaje ten moj aparat, czasem sie nawet z nim kloce, hehe:) I czytam i cwicze i tak w kolko.No i bede Was raczyc ta swoja radosna tworczoscia , liczac na wasze wskazowki i rady.
[QUOTE=namaku;577702]Waruga, pozwole sobie sie nie zgodzic :) Bynajmniej nie ze nieostre, bo to fakt.Ale gdyby ostrosc byla jak trzeba to moim zdaniem w tym przypadku tylko kadr centralny. Gdyby te zdjecie wyszlo, to raz , ze ta dynamiczna choinka uatrakcyjnila by zdj, dwa chcialam to zgrac w czasie z momentem kiedy ten pan dmucha w te swoja kobze.Co do statywu, to nie zapominaj ze to byl street, nie sesja.:)
Ok! Co do statywu to przy niedoborze swiatla mozna sobie pomoc, ale w sesjach jak mowisz... Co do pana, ktory dmucha w kobze, domyslilem sie, ze chodzi o zgranie w czasie dlatego napisalem o tym statywie, bo z reki to marny efekt by byl przy slabym swietle:-) Ja tez probuje ze statywem przy dluzszych czasach...Reszte dopowiedziala poprzedniczka! Powodzenia!
4, 5, 6, 9 super, ale nad resztą bym polemizował. okularki na książeczce, kwiatki na tle nieba... hmm no cóż, ale przecież, każdy z nas się uczy. życzę jak najwięcej dobrych zdjęć !!!
Wiele już napisali przedmówcy i nie będę powtarzał. Ostatnia 9 -najlepsza (w moim odbiorze). Może to wina mojego monitora ale czy włosy widzę ciut za ciemne i chyba trochę ostrzej. Ciekawe próby ze zmianą ogniskowej. Chętnie zobaczę następne efekty (Agulka dała wskazówki -tylko próbować).
Ps. Może dodawaj zdjęcia jako załączniki wtedy będą większe(800-900 i waga na 400KB)
Jest lepiej (9) chociaż nadal problemy z ostrością, może to wynika z niedostatecznego wyostrzenia po zmniejszeniu zdjęcia?
Ps. ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz :grin:
9. fajna fotka... tylko tlo w oknie rozprasza..!
Patrząc na 8 i 9 myślę, że jak na początek to idziesz zbyt daleko z eksperymentami. Naukę jazdy zaczyna się od placu manewrowego, a nie od ferrari na autostradzie. Zdjęcia pod światło (9), efekty specjalne (to trochę wyższa szkoła jazdy, do której trzeba mieć przygotowanie zdobyte w warunkach "normalnych". Jest jeszcze druga strona tego medalu. Wszystkie takie "środki wyrazu" muszą czemuś służyć - wzmacniać nastrój zdjęcia, jego wymowę. Używane tak, żeby ich użyć niczemu nie służą, a dodatkowo łatwo popaść w przesadnie częste ich używanie. Co do statywu - to kiedyś Ci się przyda, ale na początek będzie jeszcze jednym "ustrojstwem", którego obsługa będzie Cię rozpraszała podczas robienia zdjęć.
8 - nieostra, 9 - przy poprawnym naświetleniu i kadrowaniu "ma potencjał" na ciekawe zdjęcie.