o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań
Mam kolejną zagwózdkę związaną ze sprzętem, konkretnie z E-1.
Być może pytania wydadzą się strasznie lamerskie ale co tam...kto pyta nie błądzi, a ja trochę pobłądziłem...Ale do rzeczy. Oglądając swoje fotki i trochę Waszych odniosłem wrażenie, że niektóre z Waszych fot są po prostu miażdżąco ostre w porównaniu do moich. Nie żeby moje były zupełnie nieostre, ale...różnicę widzę. I nie jest to kwestia programowego ostrzenia, jak przypuszczam ( czasami porównuję golizny bez żadnej obróbki a sam w sofcie potrafię sobie naprawdę róznymi sposobami podciągnąć zdjęcie ) a raczej...no właśnie, tu zadam kilka pytań.
1. Czy Zuiko`s 14-54 i 50mm, nawet 35mm kładą na kolana pod tym względem 14-45mm ?
2. Czy E-500 z racji większej liczby piksów rzeczywiście odda więcej szczegółów od Dziadka?
pytania "manualno-istrukcyjne"
3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie. U Was też tak jest? Nie powinna przypadkiem świecić cały czas? W manualu nic o tym nie ma.
4. Czym z praktycznego punktu widzenia różnią się tryby 2 i 5 jakie można przypisać przyciskowi AEL w E-1? W obu przypadkach jednokrotne naciśnięcie tego przycisku blokuje ekspozycję i ją pamięta do kolejnego naciśnięcia, które kasuje ustawienie. W obu przypadkach też to ustawienie ma pierwszeństwo nad wartościami z połowicznego naciśnięcia spustu. To czym się różni - w praktyce ( zresztą w teorii też...)???
pytanie dodatkowe
5. Trochę o front i back focusie. Doradźcie dobry domowy sposób na sprawdzenie tego w swoim sprzęcie. Taki bez zakupu tablic, oświetlenia studyjnego itp... ;) Jak to najlepiej przeprowadzić? Czy na jednej ogniskowej, czy na różnych wartościach? CZy na jednej wartości przysłony ( teoretycznie najmniejszej bo najlepiej będzie widać ) ? Co zastosować jako obiekt/y? Z jakiego kąta walnąć strzał? Próbował ktoś kiedyś?
Jak już wgłębiłem się w temat to chciałbym go do końca pociągnąć.
Dzięki.
Re: o ostrości i ekspozycji w E-1, kilka pytań
Cytat:
Zamieszczone przez lessie
3. Przy zablokowaniu ostrości przez wciśnięcie do połowy spustu, blokujemy ostrość - zapala się czerwona lampka. Przy przekadrowaniu z wciśniętym spustem ta lampka w E-1 gaśnie albo mruga u mnie. U Was też tak jest? Nie powinna przypadkiem świecić cały czas? W manualu nic o tym nie ma.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "przekadrowanie".W tym pojęciu mieści się również zmiana ogniskowej obiektywu. Jest to czynność której nie można wykonywać po zablokowaniu ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez dadu
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "przekadrowanie".W tym pojęciu mieści się również zmiana ogniskowej obiektywu. Jest to czynność której nie można wykonywać po zablokowaniu ostrości.
Generalnie nie masz racji bo to zalezy od obiektywu
Jest w ogóle taka technika ustawiania ostrości ze szkłami nikona zoomami, że przykładowo robisz zbliżenie na twarz ustawiasz ostrość i odjeżdżasz zoomem na szeroki kąt, ostrość zostaje na twarzy bo nie ma wpływu na nią zoomowanie :D
Z Zuiko - przynajmniej 14-54 to nie działa - wszystko zalezy od budowy szkła, radek "fizycznie "wam to pewnie wytłumaczy, ja tylko praktycznie potrafie :)
Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Z Zuiko - przynajmniej 14-54 to nie działa - wszystko zalezy od budowy szkła, radek "fizycznie "wam to pewnie wytłumaczy, ja tylko praktycznie potrafie :)
Dokładnie tak. Z obiektywem 14-54 na pewno ostrość się rozjeżdża.