Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Cytat:
Zamieszczone przez Karol K.
Nie wiem czy będzie to możliwe, ale proponuje by zdjęcia były bez obróbki, w pełnej rozdzielczości. Wtedy dopiero będzie można wyrobić sobie opinię o danym szkle ;)
Trochę "bes sęsu" po to są programy graficzne, żeby zdjęcie "wywołać", a w pełnej rozdzielczości ciężko oglądać fotkę na monitorze.
Trochę bez sensu, to jest to, co napisałeś. Przykłady mają prezentować możliwości szkieł i aparatu, czy możliwości edycji zdjęć w programach graficznych i znajomość sposobów edycji? To może dwie wersje zdjęcia? Jedna "prosto z aparatu", a druga "po minimalnych korektach" autora zdjęcia? Ludzie cuda potrafią robić minimalnie korygując zdjęcie... Jak zmniejszysz zdjęcie to nie widać jakiego typu jest szum, kolorowy czy akceptowalny dla oka, jak zmniejszysz zdjęcie, to nie widać jak są detale odtwarzane, będzie ciężko zobaczyć aberrację i schodkowanie na łukach, jak ocenić po korekcie, jak aparat sobie radzi z ekspozycją i AWB? Wszystko będzie ładne, cudowne i minimalnie podkręcone i ostre jak brzytwa :cry: - dla mnie takie przykłady to sobie można powieści na fotoblogu... Ale do wydruków 9x13 bedzie OK.
Cytat:
Zamieszczone przez c+
Rzeczy takie jak ostrość, bokeh, GO, kąt widzenia, perspektywa są "nie do podrobienia" - reszta zależy od umiejętności fotografa. Najgorszy typ fotografa to taki, który nie poznał dobrze swojego sprzętu i prezentuje gnioty prosto z aparatu :mad:
BTW nie ma chętnych :roll:
Teraz to na pewno mało się chętnych znajdzie, każdy się będzie bał oceny "szanownej" komisji. Jeszcze się człowiek dowie, że zaprezentował gnioty prosto z aparatu... i jest najgorszym typem fotografa. Wiesz co,
C+, mam propozycję. Zrób sam zdjęcia, skoryguj je jak chcesz, zmniejsz je, jak chcesz i podlinkuj je gdzie chcesz. Tak będzie najlepiej - takie zdjęcia na pewno będą spełniały swoje zadanie.
A co do kwestii tego, że ludzie dają kiepskie zdjęcia. Chłopie, od kogoś się trzeba dowiedzieć co się robi źle. Rodzina Ci tego nie powie, więc swoje zdjęcia prosto z aparatu, trzeba pokazać szerszemu gronu. Jak poznać, że się już zna aparat? Dodatkowo można znać aparat na wylot i dalej robić kiepskie zdjęcia, bo się nie ma talentu.
Wkurzyłem się :mad:
Pomijające emocje: może wystarczy w takim razie link do galerii? Tej moderowanej?