Czy mozna kupić już Panasonic Lumix DMC-L1, ale samo body bez szkła?
Jeśli tak to gdzie i za jaką kwotę?
Czy lampa FL-36 działa z panasem we wszystkich trybach??
Wersja do druku
Czy mozna kupić już Panasonic Lumix DMC-L1, ale samo body bez szkła?
Jeśli tak to gdzie i za jaką kwotę?
Czy lampa FL-36 działa z panasem we wszystkich trybach??
Celebrity Plus chciał samo body panasloika sprzedać o ile dobrze pamiętam.
Też bym sobie te ccacucho fundnął, kurde fajny jest , tylko ten napis.
Cholera z napisem. Dla napisu bralbym Leice, ale Lumix jest duzo tanszy, wiec sprawa prosta. Co prawda na niego tez mnie nie stac, ale co - pogadac sobie moge, nie? :)
Na plus dla Lumix/Leica - jest wbudowana lampa, która mozna błyskac od sufitu by doświetlić. To ma sens. Dziwne, że nikt wczśniej na to nie wpadł.
Magus kup sobie to żeby się poratować tymczasowo . Na fotopolis czytalem , że to mocno inny aparacik niż E330. Ciekawe jak w praniu wychodzi.
Własnie tak kombinuje robin, że do PMA nie będę robił nerwowych ruchów.
Jak Olek pokaże i poda na PMA termin dostępności body, które:
- ma więcej niż 10 mpx,
- ma 100% wizjer (no 98% styknie)
- dwie rolki
- "status LCD"
- solidne body
to kupuje je jak będzie dostępne (najlepiej poniżej 6 000 za body).
Później dokupuję 25mm a kiedyś jeszcze 35-100 i mam w zasadzie wszystko co mi w ogóle może być potrzebne.
Jeśli nie będzie takiego body na PMA to oficjalnie ogłaszam wysprzedaż systemu i kupuję FF Canona.
No chyba, że takie body pokaże Panas, ale to nierealne.
Teraz będę pożyczał od rodziców E-300 jak będę coś na sprzedaż robił. Zawsze to 3 mpix więcej.
Z Tym obecnym Lumixem jest taki problem, że nigdzie nie mogę znaleźć samego body.
Magus:
bierz E-330 - grubo tańszy od Panasoleici a szumi 3x mniej od E-300.
Samego body nie kupisz! Ja chciałem kupić kita i odsprzedać body za ~3,5k ale wstrzymałem się ponieważ Olek ma wprowadzić stabilizację w body więc zamiast 14-50 OIS lepszy docelowo rozwiązaniem będzie 14-35 F2 i kiedyś puszka ze stabilizacją. Na dzień dzisiejszy została nadzieja i czekanie do PMA. Poza tym uzupełniam szklarnię zuikos i próbuję wykorzystać Jedi. :DCytat:
Zamieszczone przez Magus
Pewnie dlatego nie mogę znaleźć ;)
Ja chyba zamiast szklarni - uzupełnię światło :D
celebrity:
zacznij zapuszczać brodę. jak dojdziesz do pępka, to może wypocą tego 14-35 F=2.0, bo na razie nawet o tym nie słychać.
myślę, że świetny byłby obiektywik 12-48 F=2.4, niechby nawet kosztował 3k.
Każdy obiektyw dla 4/3 od 10 do 50mm zeświatłem do 2.8 będzie świetny nawet za więcej niż 3k :DCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Jest już nowy firmware do Panasa. Sporo poprawiono:
fotopolis
Ten aparat to prawdziwe cacko i od samego początku podobał mi się znacznie bardziej niż 330ka :) Jestem tylko ciekaw jak wygodny jest ten mini grip ... czy miał ktoś to cudo w rękach?
Napis "Robin" straszy na forum od dawna i jakos to wytrzymuje. Napisz kiedys cos przemyslanego. To sprawi Ci autentyczna i nieklamana radosc.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Co ma napis do jakosci i funkcjonalnosci sprzetu? Chcesz miec napis kup Wasc Canona. Bedziesz trendy, jazzy, cool, spoko gosc! Robinie jeden!
Twoj na zawsze Chomsky.
ja bym tego nie kupił, chyba że okazyjnie z zamiarem odsprzedania... mały wizjer i słaba ergonomia; w recenzjach też mu się za to dostaje.
Jakoś tak lubie wszystko po imieniu nazyawać . Jak apart to firmy specjalizującej się w aparatach , jak piwo te też nie Bakoma , albo wojak tylko Staropramen , jak ktoś cham to go chamem trzeba nazwać.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Nie pomyslales Robinie przemadry, ze jak elekronika, matryce, lcd, i inne takie to moze byc Panasonic a nie Bakoma. Nie pomyslales, ze w dzisiejszych czasach wiecej jest elekroniki niz optyki i mechaniki i ze dawne doswiadczenia firm fotograficznych to za malo. Stad tez w branzy sa; Sony, Panasonik, Samsung, Casio itp.
Wszystko sie zmienilo procz Ciebie Robinie, niestety!
Twoj na zawsze Chomsky.
to moje lubienie i niech tak zostanie . wolisz wódkę od piwa niech tak zostanie
A ja muszę powiedzieć, że nieco sobie ze strony Panasonica poczytałem o tym aparaciku i zdaje się, że na przykład LV zaimplementowali w nim lepiej niż w E330... jeśli dobrze zrozumiałem, to jest tam histogram na żywo, widać też wynik ustawionego balansu bieli, a nawet prześwietlenia na żywo - zdaje się, że nic z tego w E330 nie było a wszystkie te funkcje uważam za przydatne (szczególnie histogram i balans bieli). Podejrzewam, że dając Panasonicowi odrobinę czasu można będzie oczekiwać doskonałych wyrobów - moim pierwszym w życiu aparatem był Panasonic FZ20 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę (no dobra szumił... ale Olek też ;-) ). Z błyskawicznego rozwoju tej firmy na fotograficznym poletku to inni powinni się uczyć :!: W końcu jeszcze nie tak dawno drwiono, że Panasonic to kuchenki mikrofalowe robić powinien a nie się za fotografię brać... a teraz co :?: Optyczna stabilizacja obrazu w najtańszych małpkach, pierwsze na świecie małpki z zoomen od 28mm (w ekwiwalencie małego obrazka) gdy standardem jest 35-38mm - to spora różnica. Zoomy 12krotne ze stałym światłem 2.8, teraz lustrzanka z LV zaimplementowanym lepiej niż w pierwowzorze... W takim tempie aż ciekawość bierze, do czego dojdą za następne pięć lat (bo zdaje się, że pod koniec 2001 roku pokazali swój pierwszy aparat cyfrowy). Gdyby Canon, czy Nikon (albo też nasz ukochany Olympus) robili postępy w takim tempie, to teraz nie wiem czym byśmy focili... implantami w oczach :?: ;-)
Dempsey, co do tych zalet L1 dodałbym pełną kompatybilność ze stabilizacją w szkłach.
Są gdzieś już zdjęcia robione przez użytkowników z L1?
ps bakoma to danon. danona nie kupuję bo mi nie smakuje, a bakoma jest ok i się zajadam, dlaczego?
Czesto czytam opinie, ze Sony to powinna produkowac TV. Piszacy zapominaja, ze wiekszosc matryc na swiecie produkuje Sony, podobnie jak tez sporo LCd. W dziedzinie miniaturyzacji elektroniki jest mistrzem swiata. Ma wielkie pieniadze, mozliwosci, sztab naukowcow, doswiadczenie, dlaczego ma byc jej trudniej produkowac elektronike uzytkowa w postaci aparatow cyfrowych niz firmie, ktora do tej pory klepala metalowe analogi. Optyke mozna dokupic, najlepiej wraz z firma, ktora ja produkuje. Taki Nikon przy Sony czy Matsushicie ( Panasonik) to karzelek.
Moze zamiast plesc brednie warto pomyslec przez minute dziennie.
Czesc.Ch.
Dokładnie Chomsky -jeśli jeszcze wyeliminować lustro i migawkę mechaniczną (jak w kompaktach), to obecna fotografia z fotografią analogową ma wspólną tylko optykę (a i to nie do końca, bo wymagania matrycy światłoczułej do optyki są nieco inne niż wymagania filmu) - reszta to już elektronika, więc kto lepiej od elektronicznych gigantów będzie się nadawał do kierowania rozwojem cyfrowej fotografii :?: Szkła :?: - są producenci niezależni specjalizujący się wyłącznie w szkłach, puszki zaś to już zupełnie inna bajka. Podejrzewam, że gdyby nie przywiązanie użytkowników do marki/nazwy to Canon, Nikon, czy Olympus podzieliliby już dawno los Minolty...
Przypomina to Yamahe, producenta motocykli, kosiarek i nie wiadomo czego. Takze najlepszych na swiecie fortepianow. Podobno o genialnym brzmieniu, chetnie uzywanych w salach koncertowych calego swiata. Mowienie, ze tylko Steinway, jest dyletanctwem. Niestety, swiat dawno sie zmienil.
czesc.ch.
Duże koncerny mają jedną wspólną nazwę i składają się z wielu wyspecjalizowanych działów, Yamaha robi jeszcze dużo keyboardów i sprzętu audio. Sony robi serce DSLRów dla większości firm Nikon, Canon (małpy), Pentax, KM, Sony, a jak wypuściło puszkę KM pod swoją nazwą to już bee :mrgreen: kwestia przyzwyczajenia.Cytat:
Polecam bardzo ciekawy test Lumixa
TEST LUMIXA
powiem Wam, że dziwny ten test:
- niewiele napisano o wykorzystaniu RAW, nawet w ilości plików na karcie go nie uwzględniono
- sample są w ISO 100, mało zabawne, żeby przekonać ludzi, trzeba wbijać się na wyższe ISO i pokazać że OLEK/Panas opanował szum
aha, widzę że wygrali umiejscowieniem gwintu na statyw - mogli je dać jeszcze bliżej krawędzi, aparat na pewno dobrze będzie się trzymać z szybkozłączką... widzę że E-330 też ma tak świetnie przesunięty gwincik...
Mam tylko jedno "ale" do L1 - nie ma odchylanego LCD.
Test jak test - L1 spodobał się testującym.
To zanczy , że kupujesz i będziesz pierwszym testerem w klubie ???Cytat:
Zamieszczone przez Magus
ponoć w Panasie poprawili buforowanie: można strzelać dalej jeszcze w trakcie opróżniania bufora. ciekawe czy E-330 też będzie tak potrafił.
Zrobili nawet więcej https://forum.olympusclub.pl/forum4/...ghlight=#67396Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20602878
L1 in CHINA :D
Ciekawe jak bardzo te zdjęcia potraktował softem bo nie wierzę, że matryca ma taka rozpiętość tonalną. To chyba obecnie w ogóle nie jest mozliwe?
pierwsza fotka bezdyskusyjnie z 7-14... ogólnie to nieźle pojechany klimat.
Magus: Jednak jasne tony są tak przesunięte do bieli, że dla mnie ten efekt jest strasznie "cyfrowy" -- Bardzo nie w moim guście---dlatego nie lubię tych nowszych matryc gubiących szczegóły w światłach... Tragiczna przyszłość techniki w fotografii???
I shot in RAW and had used SilkyPix Developer Studio 3.0 Beta (english version) to convert the images. This SilkyPix version has some form of picture styles which is quite useful if you want to optimise for 'blue sky' or 'landscape' etc, for example.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Other post-processing included the usual highlight/shadow, contrast and level adjustments etc using Photoshop. I find the white balance of the L1 to be very accurate so much so that many a times the camera's WB setting was better than that of SilkyPix's AWB.
O ile się orientuję Steinway też był kiedyś uważany za "badziew" dopiero jak Paderewski zaczął na nim grać i tym samym rozsławił tą markę na cały świat to się okazało że że to jeden z najleprzych fortepianów.Pewnie tak samo by się stało z Panasonikiem jakby jakiś znany fotografik zaczął tym focić.Cytat:
Wie ktoś, czy używając obiektywów Leica w Olympusie można ustawiać przysłonę za pomocą pierścienia na obiektywie?
Na 100% nie wiem ale podobno można. I można też w Leice w body ustawiać przesłonę ze szkłami Zuko ;)
nawet są 2 rolki :)