1. http://www.dpreview.com/news/0609/06...e400.asp#specs
2. http://fotopolis.pl/index.php?n=4847
toż to takie małe ze sie może w kieszeni zapodziać :/
Wersja do druku
1. http://www.dpreview.com/news/0609/06...e400.asp#specs
2. http://fotopolis.pl/index.php?n=4847
toż to takie małe ze sie może w kieszeni zapodziać :/
NIewiele różni się od E500/ :cry:
Myślałem, że chociaż stabilizację będzie miał. :roll:
Ja pogdybam i wydaje się mi, że cena za body będzie <1500zł.
Zapomnieli o obiektywie 14-45.Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
już nie będzie polewu z trabanta, tylko z OLKA E-400... wszystko spoko, ale te zaczepy z przodu - kto to projektował?
tak na serio, to jak zejdzie do 1800 pln, to sprzedam C-55 i kupię toto jako trip-camera. o ile wizjer nie będzie tak parszywy jak w E-500...
p.s. strasznie syfne te obiektywy... ale jak wiadomo to cena jest kryterium zakupu dla większości osób, więc tanie na pewno będą.
panowie sugerowana cena z obiektywem 1999 zł - :) tak stawiam
Lustrzanka oki... ale po co wypuszczali takie denne szkła?
bardzo dobry pomysł, ciekawe jak prezentowały sie będą te szkiełka :/Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
W końcu szkła o olka są bardzo małe, jak kiedyś zapowiadano.
z teog co sie orientuje to nie maja być takie denne ;), zresztą chyba są mniejsze od poprzednich.Cytat:
Lustrzanka oki... ale po co wypuszczali takie denne szkła?
Wyczuwam w waszych wypowiedziach nutkę zawodu ? :)
Cóż, faktycznie. Na tle takiego Pentax'a K10d to ubogo to wygląda. Cena na pewno będzie niska. Ale czy o to chodzi ...
gizz bo teraz w kicie będzie wszyędzie to szkło o wartosci 200-300 zł a 14-45 i 40-150 to będzies musiał dokupić bo to szkła klasy średniej:D
za 600-700 zł
Gdybajmy , gdybajmy , może to ktoś gdzieś przeczyta bo jak sobie popatrze na ten sprzęcik to zaczynam się uśmiechać pod nosem . Żarcik jakiś zrobili . Szdoda ,że miałem racje , że Oly zmierza w odchłań hipermarketowej totalnej amatorszczyzny. RRacja racją i chcialbym żeby robili porządne sprzęty dla amatorów bo tak mi isę widzi ,ze jest filozofia firmy , ale żeby aż tak !!!.Fajnych mają speców od sondowania rynku i marketingu . Kto imm kurde robi te badania i gdzie ???Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Kto to ma kupować . Na komunnie dla dzieci się nada bo ma 10MPx. Najmniejszy i najlżejszy apart lustrzankowy na świecie !!!! to ma być zaleta ????
Dżizas chyba napiszę do nich list.
ps.
szczególnie pasuje pod tą linnię porzadnych luf za klika kilkanaście tysiecy zl . Nie bedzie go zza nich widać , wiec nikt nie posądzi ,że ktos fotki pstryka tylko jakąś lunetę do czoła przykłada.
Następnym pomysłem będzie prawdopodobnie lustro w komórce w systemie 4/3... :? Co tych Japońców tak ciągnie do miniaturyzacji...???
Kosmetyka - nic więcej. Żadnej rewolucji.
R.I.P.
robin102:
nie marudź tylko zbieraj na Pentax'a... ma i uszczelki i wizjer a tylko dwukrotnie droższy.
ale może być fajnym gadźetem jako drugi aparat rezzerwowy:)Cytat:
Zamieszczone przez robin102
a np. w moim przypadku (mam problem z prawym nadgarstkiem) lekkość jest pewną zaletą... ale nie ukrywam że i ja liczyłem na coś większego...
pozdrawiam marcin...
gdybać będziemy ale już o następcy E1 :D o tym omdelu nie ma co już gdybaćCytat:
Zamieszczone przez robin102
nie ma co, naprawdę będą mieli z czym pokazać się na Photokinie... masakra po prostu, kilka miechów oczekiwania a tu cyk i mamy mydelniczkę.
z drugiej strony miliony much polecą na ten lep i będzie nas siła... ciekawe tylko co stało się z szumami przy takim upakowaniu?
no ciekawe ciekawe, do teog matryca CCD nie CMOS :?: :!:Cytat:
Zadna rewolucja. Zadne zmiany. Po prostu wypuszczenie nowej lustrzanki dla kobiet amatorek. Bo inaczej jak nazwac to co sie stalo. Po co wprowadzac tak ciemne szkla, zwlaszcza 40-150 skoro koszt obecnego waha sie w granicach 600-700 zl. Czy kolejna oszczednosc rzedu 100/200 zl (na szkle) i dalsza na body (gorsza jakosc wykonania) sa naprawde tak kluczowe dla Olympusa ze nie moze inaczej konkurowac niz wypuszczajac kolejne "kalekie" produkty ??
Panowie.. a mi się wydaję ze ten aparat może się dobrze sprzedawać,, w granicach 1500-2000 zł, jednyny bliski konkurent to d50, ale on już chyba technologicznie od niego odstaję... do tego myślę, że po dwóch latach pracy,,, Kodak zrobił postępy w zakresie ISO i nie będzie ono gorszę od tego jakiego widzimy w e500
Jedna rzecz, która martwi - wciąż ten sam procesor obrazu:( - już archaiczny... powiedzmy sobie szczerze....
Przynajmniej na papierze ten aparat nie wygląda dobrze...dalej 3-punktowy AF, wepchnięte 10 mpix w małą matrycę, znów mały wizjer, wciąż USB 1.1. Nie napisali, co to za CCD - czyżby znów Kodak FFT?
Mimo wszystko pewnie dzięki cenie będzie sprzedawał się jako-tako...
Pozdrawiam,
a mnie zastanawia jakie to ograniczenia ze nie obsluguje tych obiektywow? a moze przy np. e300 tez sa jakies ograniczenia (a ja o niczym nie wiem)Cytat:
Zamieszczone przez fotopolis.pl
zle stawiasz tutaj przecinek, choci ze nie obsługuje OIS w pełnym trybie
[kontynuując] powiedzmy sobie szczerze... po E-300, E-500, E-330 to kolejny praktycznie taki sam aparat tylko ze zwaloną ergonomią... dreptanie w miejscu i wypuszczanie syfnych szkieł to ma być postęp?
kur** o co tym ludziom chodzi. przecież nie posiadając mocnego aparatu tracą jakieś 40% klientów, których mogliby mieć po pokazaniu czegoś solidnego.
Raczej nie kupię PENTAXA bo za dużo mam gratów olkowych będę focił tym co mam bo do fotografowania (mojego) zupełnie wystarczy. Tylko jakoś tak dziwneie człowiekowi na duszy ,że mój ulubiony producent sprzetu takie durnoty popełnia ( według mnie).Cytat:
W gorszej sytuacj są koledzy którzy już nafocili się do bólu takim E-1 i chcieli by przeskoczyć na coś mądrzejszego , a tu kicha .
na Photokina albo 26 września mają pokazać zajawke. :?Cytat:
robin102:
właśnie. rozumiałbym wypuszczenie naraz małego i dużego OLKA. a tu ciągle małe, coraz bardziej plastikowe i coraz mniejsze.
E-1 jest zayebisty i zasadniczo nic mu nie brakuje, ale ja nie mam czasu na odszumianie kadrów w ISO800. dramatycznie brakuje mi czasu a ktoś fotki musi obrobić...
tak czy inaczej zmieniam sprzęt za niecały rok, do tego czasu muszą coś pokazać. kupiłbym przynajmniej 11-22 ale jak poza E-1 nie ma do czego podpiąć to ja w to wbijam.
fotomic:
ja to kiedyś kupię, bo nie trawię "plastyki" fotek wycieczkowych z mojego kompaktu. małe lustro da lepsze efekty.
IMO to świetny ruch(pomyślane dla przyszłych uzytkowników 4/3) mały, tani... coś dla ludu, dla amatorów. IMO powycina hybrydy jeżeli będize tani, takie były zamierzenia.Cytat:
że mój ulubiony producent sprzetu takie durnoty popełnia ( według mnie).
Coś nie podoba mi się polityka Olympusa. Myślałem, że będzie jakaś odpowiedź na 80D, a tu???
Po co taki aparat, jeżeli można jeszcze dostać E-300 poniżej 2tyś. Nie rozumiem...
A jak dla mnie to swietny zamiennik .... mojego zabytkowego Zenita :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez maksdj
Nie wiem jak Wy ale ja sie zawiodlem ... oczekiwałem udate'u E-500 ...
Poza tym nie wiem czy wszyscy zauważyli, ale ten nowy 40-150 będzie najprwdopodobniej zamiennikiem obecnego 40-150 - za cenę kompaktowości i krótszego dystansu ostrzenia (90cm kontra 1,5 w "starym") otrzymujemy co by nie mówić ciemniejszy obiektyw!
ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6
28-84mm (35mm camera equivalent) standard 3x zoom lens
Closest focusing distance of 25cm
8-group, 10-element construction incorporating 1 high-refractive index element, 1 ED element, and 2 aspherical elements
Dimensions: 65.5 (max. diameter) x 61mm (length); weight: 190g
ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F4.0-5.6
80~300mm (35mm camera equivalent) standard 3.8x zoom lens
Closest focusing distance of 90cm
9-group, 12-element construction incorporating 1 ED element, and 2 aspherical elements
Dimensions: 65.5 (max. diameter) x 72mm (length); weight: 220g
no i mamy porównianie do kary flash :roll: tyci jestCytat:
Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Już widzę tłumy użytkowników e-400, dokupujące do puszki te zajebiste szkła ZUIKO po dziesięc tysięcy za sztukę... :mrgreen:
Niby tak, ale w sytuacji gdybym mógł mieć FZ50 z dwoma kułkami sterującymi, to bym się bardzo poważnie zastanawiał nad czymś takim ....Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Panowie osłabłem i zwątpiłem. Miałem nadzieje , że to będzie jakaś ewolucja modelu E500 czyli poprawki tego co w nim skrzypi z większą matrycą. To bardzo dobry sprzęcik z małymi niedociągnięciami . Trzeba był go po prostu doszlifować . Ja pierdykole ,ale skucha , normalnie sprzęt na prezent komunijny. Ale na ostateczny werdykt trza poczekać na pierwsze fotki i relacje organoleptyczne forumowiczów
podjerzewam że po przypięci 150/2 urwie sie bagnet :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mariush
No i po to jest !!!!!!!!!!!!!!!!!Cytat:
Trzeba był go po prostu doszlifować . Ja pierdykole ,ale skucha , normalnie sprzęt na prezent komunijny.
Dla nas też coś dadzą niedługo, spokojnie.
no tak jakość fot przemawia za Panasem :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
To już jest lustro, a i cena pewnie po niedługim czasie będzie na poziomie hybryd
Ten E400 jest mały i plastikowy, a E500 co? Duży może i z tytanu??? :evil: Olek ma w ofercie dwa niemal identyczne aparaty.
http://www.digit.no/wip4/detail.epl?id=98892
panowie jest krótki test:)
człowieczek mówi,,, bardzo dobra rodzielczość, świetny WB,, i dobre czyste ISO:D
It is therefore no secret that the new CCD image sensor in the E-400 is provided by Panasonic :roll: :roll:
As they do design, but not manufacture sensors themselves
The sensor seems to be of high quality, delivering excellent detail definition, natural colours and little noise.
nawet w nazwie konkurencja do canona 400... na tym rynku olek chce cos wiecej...