Możecie mi przypomnieć na początku października, że przedstawiciel Sigmy obiecał dać do testów wszystkie szkiełka z bagnetem 4/3 (łącznie ze 150 macro i 30 f/1.4) :-D .
Pozdrawiam
Wersja do druku
Możecie mi przypomnieć na początku października, że przedstawiciel Sigmy obiecał dać do testów wszystkie szkiełka z bagnetem 4/3 (łącznie ze 150 macro i 30 f/1.4) :-D .
Pozdrawiam
dac Tobie? czy dac nam :mrgreen:
hihihi jestem chetny ;)
OOOOO !!!!!! to może jakies spotkanko w jesiennym plenerze na grupowe testownie w Warszawie zrobimy ??? Zawsze to lepiej poprzypinać do różnych aparatów i każdy coś popstryka swoim okiem.
Napewno znajdą się chętni.
Hmmm - gdybyś potrzebował osoby do przeprowadzenia testu porównawczego 30 f 1,4 z zuiko 50mm to ja się piszę ;D
No takie małe spotkanie połaczone z testowaniem byłoby bardzo dobrym pomysłem. Kilka osób w jakimś plenerze, potem małe piwko i może być całkiem sympatycznie. Takie "prawie" spontaniczne spotkania często się udają. Na forum Subaru "pojeżdżawki" i "upalanka" super się udają więc i my moglibyśmy "pofocić" nieco :-D
no to cos czuje ze wkonu dojdzie do jakiegos spotkania ;-)
no i może SIGMA POLSKA by coś sprzedała:)
trzeba podsunąć im ten argument
Super wiadomośćCytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Zwłaszcza zalezy mi na tej 30'
cały czas myślę, czy jednak jej niekupić:)
Poróbcie trochę zdjęć i czekam na opinię
Hiii .
Sigma w ogóle powinna popracować nad Nami Olkowacami , My tacy wygłodzeni tych szkiełek .Jak by nas mądrze podeszli to sam bym może groszem sypnął i zrezygnował z kupna 14-54, a pokombinował coś od sigmy. Kurde mogliby nas jakoś dopieścić.
IMHO 30 mm (czyli w Olku dla małego obrazka 60 mm) to dla mnie długość taka ni z gruchy ni z pietruchy. Gdyby to było 20 albo 25 (czyli standard) to może warto byłoby wydać kaskę.Cytat:
Zamieszczone przez pleg
nie wiem jak pod 4/3 ale pod apsc sigma 30/1,4 jest niesamowicie ostra
W samym środku klatki niestety. Na 1,4 w mocnych punktach mamy mydło - podobno. Trzeba ponoć mocno ponad 2 przymykać.
Podobno same zalety i jedna wada - trudno trafić na idealny egzemplarz :?
A ile ta sigma w ogóle kosztuje ??( ta 1,4 30mm) Jest w Warszawce duży salon sigmy gzie można za kilka zł pożyczyć obiektyw do testów, jak się zmobilizuje to skorzystam z tego
Jest salon, ale nie ma w PL sztuki z bagnetem 4/3 -> październik.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Pozdrawiam
heee, to dystrybucja jeszcze lepsza niż u olka - pocieszające
dzięki RE
Wyrwij kilka szkieł od nich ,a my się zlecimy jak głodne sępy do Warszawy i pobiegamy z tym po Wilanowie , po Łazienkach , po Powsinie , po Starym Mieście . Będizemy mieli o czym klikać w klawiaturkę całą zimę.
Można już kupić w tym sklepie za 379 euro + przesyłka chyba około 20 euro:
http://www.foto-koch.de/objektive/24078.shtml
Co prawda sklep nie polski, ale wysyłają do nas i nie płaci się cła.
sigme TRZEBA przetestowac przed zakupem, nie kupuj w necie
O niestety święta prawda....Cytat:
Zamieszczone przez gary
Sigma to musi mieć niezłą kontrolę jakości... na CF chłopaki ciągle biadolą ile to trzeba egzemplarzy przewalić żeby trafić na odpowiedni...
cieszę się że coś nowego robią pod 4/3, ale postoję z boku i poczytam recenzje. Zuiko to Zuiko.
Ale pomijając powtarzalność wyprodukowanych egzemplarzy - tu u sigmy żadko jest dobrze... Przy tej jasności widziałbym coś takiego z napisem zuiko - jasność!!!! to wtedy może powiedziałbym zuiko to z.... co do sampli i jakości polecam pbase.com. No i ta cenka w granicach 1200 zł - dla mnie brzmi zachęcająco ;)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Jak tam Radku , coś już sie wykrystalizowało w sprawie tych testów SIGM pod 4/3 ????
Pierwsze fotki z 30/1.4.
dpreview
Podobno wszystkie Sigmy na 4/3 mają być w sklepach od września, pewnie poza stałkami macro i Bigmą reszta nie jest warta zainteresowania ponieważ odpowiedniki ZD są dużo lepsze.
Ładnie ostre jest to szkło, nawet przy f1.4. Ale zdjęcia są z 5 Mpix, a ja chciałbym zobaczyć jak zdjęcia będą wychodzić z matrycy 8 Mpix.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Ciekawe czy autor tych zdjęć na _dpreview_ wziął taką Sigmę pierwsza z brzegu czy było to n-te szkło wybrane po wieluuuu próbach. Może raczej Sigma mu przysłała specjalnie "wyselekcjonowany" egzemplarz?Cytat:
Zamieszczone przez blady
I tego należy się trzymać, ciekawi mnie cena bigmy pod olka, odpowiednik canona można dostać w bardzo "porządnych" cenach...Cytat:
Zamieszczone przez celebrity_plus
Chrzanić tą 30tke. Żeby była Sigma 10-20 pod 4/3, może być ta ciemna, z pół ceny ZD 11-22 to by było o czym pomysleć...
Proszę nie pisz bzdur! Sigma 10-20 F4-5.6 kosztuje ~2000 zł czyli ~800 zł mniej niż 11-22 F2.8-3.5 Jeżeli uważasz, że ~800 zł za tą różnicę w jasności to dużo... :roll: Poza tym ta Sigma "troche" zniekształca.Cytat:
Zamieszczone przez P
Jeżeli sami będziemy pisali takie głupoty, to nie dziwią mnie opinie ża 4/3 to najdroższy system i lepiej w to nie wchodzić.
Jaka Sigma? 10-20 pod 4/3? Nie widzę takowej. Więc jakie bzdury...Cytat:
Co ty, wcale tak nie uważam... :twisted:Cytat:
No fakt, sam napisałeś, że ZD 11-22 kosztuje około 3000. W sumie sporo...Cytat:
2000 kosztuje sigma 10-20 4-5.6 HMS A ja bym ją chcial za 1500 bez HMS pod 4/3. Takie mam myślenie życzeniowe, gdybanie, że fanie by było gdyby... bo przeciez, każdy (chyba?) wie, że takiego obiektywu nie ma... A różnica w jasności mi wisi. Wolę o opołowę tańsze i ciemne szkło, niż żadne. Właśnie z tego powodu tak niewiele osób przesiada sie z 14-45 na 14-54. 3000 nie dam za 11-22 i wcale nie dlatego, że nie jest tego warte...
Poza tym, jeśli już mówimy o bzdurach, różnica pomiędzy Sigmą 30 1.4 z ZD 50mm makro/portretówką to ledwie 400zł To jest dopiero paranoja.... IMHO oczywiście i bez urazy ;)
P ale nie ma Sigmy 10-20 bez HMS na żaden bagnet :roll: Czy o czymś nie wiem? Bo jeżeli tak to zaznacz to w pierwszej wypowiedzi, ponieważ z niej wynika, że tylko pod 4/3 nie ma tej Sigmy, a Ty gdybasz o całkiem nowym obiektywie którego nie ma! Może tylko ja odnoszę takie wrażenie czytając Twojego posta? :roll: :D
Są już ceny nowych Sigm:
foto-raj
30/1.4 1549zł
18-50/2.8 1579zł
105/2.8 1720zł
150/2.8 2560zł
50-500 4615zł
Kto pierwszy zamawia????
;)
18-50/2.8 1579zł PIĘKNIE !!!! DOCZEKAŁEM SIĘ wreszcie chyba obiektywu dla siebie . Wyczekam jeszcze troszkę jakąś promocyjkę i będe zadowolony .
Ufffffffffffff
ps
ciekawe czy w rzeczywistosci można go kupić. ????
Na razie przyjmują zamówienia, ale niebawem będą dostępne od ręki.
Wolałbym, żeby zaczynał się od 14mm.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Nie wcześniej jak w październiku. Przynajmniej z polskiej dystrybucji. Chyba, że "niebawem" oznacza właśnie październik.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Trochę mi entuzjazm opadł jak sobie poczytałem teścik na optycznych o tej sigmie , co prawda nie była to wersja pod 4/3 ale aberuje podobno strasznie .
Nie wcześniej jak w październiku. Przynajmniej z polskiej dystrybucji. CHyba, że niebawem oznacza właśnie październik.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Trochę mi entuzjazm opadł jak sobie poczytałem teścik na optycznych o tej sigmie , co prawda nie była to wersja pod 4/3 ale aberuje podobno strasznie .
Robin102, sample świadczą że nie jest żle, ostrość b. dobra, światło miiiióóód no i w końcu jakiś wybór w szkiełkach... :mrgreen: