E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?
Wczoraj stałem się posiadaczem Olka E500 double kit. Akurat trafił się "plenerek" więc nastrzelałem jakieś 300 fotek :)
Wydaje mi się że mam problem z "małym" obiektywem. Autofokus działa bardzo niepewnie.
Po wyostrzeniu na obiekt np. 10m ode mnie, przekadrowaniu na 5m i wciśnięciu przycisku obiektyw wogóle nie zmienia ostrości (chyba że robi to bezszelestnie) i aparat potwierdza złapanie ostrości! Czy tak powinno być?
Część fotek zrobionych tym szkłem wyszła nieostra, ale do końca nie wiem czy to wina obiektywu czy poruszenia... wydaje mi się jednak że to wina szkła. Co więcej, mam wrażenie że czasami po "ustawieniu ostrości" nawet w wizjerze widać że nie jest ostro.
Z drugim obiektywem 40-150 to całkiem inna bajka: AF chodzi bardzo pewnie, nie ma takich problemów, silnik wydaje całkiem inny dźwięk i ostrzy bez zastrzeżeń.
I co teraz? Wymieniać?
Re: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?
Cytat:
Zamieszczone przez Gregorius
Wydaje mi się że mam problem z "małym" obiektywem. Autofokus działa bardzo niepewnie.
Po wyostrzeniu na obiekt np. 10m ode mnie, przekadrowaniu na 5m i wciśnięciu przycisku obiektyw wogóle nie zmienia ostrości (chyba że robi to bezszelestnie) i aparat potwierdza złapanie ostrości! Czy tak powinno być?
Część fotek zrobionych tym szkłem wyszła nieostra, ale do końca nie wiem czy to wina obiektywu czy poruszenia... wydaje mi się jednak że to wina szkła. Co więcej, mam wrażenie że czasami po "ustawieniu ostrości" nawet w wizjerze widać że nie jest ostro.
A czy probowales wyczyscic styki na obiektywie?
U mnie wystepowaly tez dziwne problemy z obiektywem 14-54 (szalenstwa AF, niewykrywanie obiektywu itp.), ktore ustapily po przetarciu stykow.
Polecam do tego czysty alkohol izopropylowy (do nabycia w sklepach elektroniczych jako IPA) lub spirytus rektyfikowany. Mozna tez uzyc specjalnych srodkow chemicznych przeznaczonych do czyszczenia zlacz pozlacanych (Kontakt Gold). Po czyszczeniu zlacze nalezy wytrzec do sucha (alkohole zawsze zawieraja pewna ilosc wody). Izopropanol przy okazji swietnie nadaje sie do czyszczenia optyki (roztwor z woda ok 1:1).
Podczas zmiany szkla bolce ze zlacza w korpusie ocieraja sie o styki na obiektywie tworzac po pewnym czasie przewodzaca "sciezke", ktorej mala rezystancja oglupia potem elektronike. Powstawanie "sciezki" moga przyspieszyc niektore zanieczyszczenia na zlaczu (zwiekszajace tarcie).
Pozdrawiam,
siwyjohn.
Re: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?
Cytat:
Zamieszczone przez siwyjohn
Izopropanol przy okazji swietnie nadaje sie do czyszczenia optyki (roztwor z woda ok 1:1).
no o czyszczeniu obiektywow to nie slyszalem... jesli masz jakies doswiadczenia w tym temacie to zachecam do szerszego opisania tego w KOMPENDIUM - czyszczenie lustrzanki
Cytat:
Zamieszczone przez siwyjohn
U mnie wystepowaly tez dziwne problemy z obiektywem 14-54 (szalenstwa AF, niewykrywanie obiektywu itp.), ktore ustapily po przetarciu stykow.
[...]
Podczas zmiany szkla bolce ze zlacza w korpusie ocieraja sie o styki na obiektywie tworzac po pewnym czasie przewodzaca "sciezke", ktorej mala rezystancja oglupia potem elektronike. Powstawanie "sciezki" moga przyspieszyc niektore zanieczyszczenia na zlaczu (zwiekszajace tarcie).
no ja mialem troche inny problem ze stykami Pomocy [e300 awaria] jednak nawet serwis nie pomogl :(
Mam trzy amatorskie obiektywy i z tych trzech wlasnie 14-45mm najgorzej dziala. Jak juz wczesniej napisano do samego AF'a trzeba sie przyzwyczaic.
Zanim go wyczujesz to proponuje zrobic sobie jakies testowe fotki, przy dobrym oswietleniu, ze statywu... bo zawsze istnieje mozliwosc ze cos z twoim egzemplarzam naprawde jest nie tak. Podobno w tych tanich obiektywach jest problem z powtarzalnoscia serii...
pozdrawiam