TO NIEPRAWDA, ŻE SP-320 MA DUŻE ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ!
Przetestowałem SP-320 na nowych akumulatorkach Sanyo HR-3U 2700mAh.
Wykonałem aparatem ponad 795 zdjęć (w najwyższej rozdzielczości i jakości) bez lampy z włączonym LCD (aparat cały czas włączony), nagrałem 5min sekwencje video, a wskaźnik rozładowania aku nawet się nie zapalił. Aparat działa i nie chce w ogóle przestać :)
Wobec tego moge powiedzieć, że:
Skończyłem testować aparat Olympus SP-320 działający na akumulatorkach Sanyo HR-3U 2700mAh.
Oto wyniki jaki uzyskałem na jednej parze wyżej wymienionych w pełni naładowanych aku.
Łącznie wykonałem 1716 zdjęć w tym 50 z lampą i 15 minut sekwencji wideo.
Wskaźnik rozładowania aku zapalił się po 1190 zdjęciach i 10 min sekwencji wideo
Przy zapalonym wskaźniku zużycia aku zrobiłem 526 zdjęć w tym 50 z lampą i 5 min sekwencji wideo i aparat nadal działał. Postanowiłem więc zostawić aparat włączony w trybie przeglądania zdjęć do pełnego rozładowania aku. Aparat działał jeszcze przez 45 minut!!!
Zdjęcia były robione w największej rozdzielczości i najlepszej jakości (SHQ) z włączonym LCD, aparat był cały czas włączony, akumulatory były w pełni naładowane.
Podsumowując mogę powiedzieć, że poglądy jakoby aparat miał duże zapotrzebowanie na energię niesprawdziły się, a moim zdaniem jest wręcz przeciwnie żadnym aparatem nie udało mi się zrobić tyle zdjęć na jednych akumulatorkach. SP-320 wszedł na rynek niedawno (kilka miesięcy temu) i z tego co się orientuje to problemy jakie mieli właściciele SP-310 i SP-350 z przedwczesnym świeceniem wskaźnika rozładowania aku zostały już w nim poprawione.
Doskonałym połączeniem jest SP-320 i akumulatorki Sanyo HR-3U 2700mAh, robiąc zdjęcia na tych akumulatorkach ma się wrażenie jakby aparat był podłączony do zasilacza – działa i działa i nie chce przestać :mrgreen: . Liczba zdjęć zrobiona aparatem potwierdziła moją opinię, że są to najlepsze obecnie dostępne aku na rynku.
2 załącznik(ów)
Nigdy więcej Energizerów!!!
Poniższe zdjęcia przedstawiają akumulatorki Sanyo 2700mAh i Energizer 2500mAh naładowane do pełna po 2 tygodniach leżenia. Sanyo są nowe, Energizery mają niecałe 1,5 roku ładowane nie więcej niż 100 razy. Jak widać akumulatorki Sanyo nawet po 2 tygodniach mają napięcie 1.32V, natomiast trzy Energizery praktycznie nadają się do wyrzucenia, napięcie 0,9V - a ponoć miały starczyć na 1000 ładowań :evil: . Wnioski wyciągnijcie sami.