domowej roboty
http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm
Wersja do druku
domowej roboty
http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm
no a jak komus sie nie chce robic to tu ma gotowce
http://www.lumiquest.com/
a cos polskiego? znaczy sie sprzedawanego w polsce?
na tej drugiej stronie jest lista http://www.lumiquest.com/osdealers.htm ( http://www.raysfoto.pl/ )Cytat:
Zamieszczone przez belmotybe
co prawda to duzy softbox domowej roboty (ale gosciu podczepil pod zwykla lampe blyskowa, wiec ja podczepiam pod tego posta)
:-)
http://zx1000.webpark.pl/sb/
A ja mam nakładkę Stofen i chwalę (bodaj z RaysFoto) . Poza wiadomymi cechami rozwiązuje problem czerwonych oczu .
Samoróbka Softboxa na E-300 by djus
Opakowanie szamponu Johsona znakomicie się sprawuje na FL36
http://lech.biezanow.net/oko_spotk/o...es/image4.html
Tylna ścianka wyłożona folią aluminiową. Koszt 10 zł z szamponem :)
Pozdrawiam
Na prośbę Jeronimo wrzucam posta z dyfuzorem na FL36 także tutaj:
Wyklepałem dyfuzor i jestem z siebie dumny. Działa spoko. Na pawno lepiej, niż oryginał, bo ma dużo (pewnie trzykrotnie) większą powierzchnię świecenia. Mój model ma przewagę na Dziadkowym - nie ma wioskowo-szamponowatego wyglądu. Uważam, że mój sprawia wrażenie semi-profi :D .
Dla zainteresowanych:
Model nazwałem "Kaszmirowy dotyk". Wykonany na bazie żelu pod prysznic firmy Ewa "Kaszmirowy dotyk - nowa formuła". Cena - 4 złote z groszami.
Butelkę obciąłem nożykiem do tapet, tak że ma wysokość 10,8 cm. Chciałem wyższy dyfuzor, ale butelka się zwęża i nie można jej wtedy nałożyć na palnik. Lampa wchodzi na ścisk, nie spada.
Piersze nałożenie wymaga odrobiny cierpliwości, ale potem plastik naciąga się i jest gitara. Tylną ściankę wyłożyłem sreberkiem z czekolady - nakleiłem sreberko na kartkę papieru, żeby się nie poszarpało przy mocowaniu. I przykleiłem na dwustronnej taśmie samoprzylepnej. Bangla jak złoto.
no ładne cacko....a jak za 4 zł to powiem - *****..te :D
A tak z ciekawości, czy przy tym można uzywać palnika tylko w pionie czy inne położenia mają również zastosowanie?
Duzo się traci mocy światła przez tą butlę?
Rafał - wstawiaj przykładowe foty! Daj jeśli możesz próby w róźnych położeniach palnika.
IMO tylko w takim położeniu jak na zdjęciu focenie ma sens. Chodzi o powierzchnię, która emituje światło - im większa, tym światło bardziej rozporoszone, więc cienie wyjdą mniej dokuczliwe. Ile światła się traci, to nie umiem powiedzieć. Ale na pewno sporo. Więc focenie tylko na bliskie odległości.
ps. Jeśli jest biały sufit albo ściana, to na pewno lepszy efekt da odbite światło, niż jakikolwiek dyfuzor. Właśnie ze względu na powierzchnię świecenia. Karteczka na gumce i odbijanie od białego sufitu żondzi ;) . A dyfuzor tam, gdzie nie można odbić.
Może uda mi się wieczorkiem zrobić próby - z dyfuzorem "Kaszmirowy dotyk", z gołym palnikiem i z karteczką i sufitem.
Rafał Czarny całkiem estetycznie to wygląda, no i za 4 zł...Pokaż jak działa :)
Próbował ktoś może takiego pompowanego softboxa?:
"Trochę" droższy, ale może byłby ok? Zwłaszcza, że noszenie ze sobą butelki po szamponie to czasem mało wygodne jest no i mimo wszystko - nieco dziwnie wygląda taki sprzęt...
Heh, co prawda nie tak dziwnie, jak TEN: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Takie foty są pożądane Rafał. ;)
Mnie ciekawi inna rzecz - co lepiej się sprawdzi w strzałach bez możliwości odbicia od sufitu: czy Kaszmirowy Dotyk czy taki mini odbijacz typu daszek rózniez na lampie ustawionej na sztorc - coś jak ten lumiquest z linków powyżej...
ja tylko czekam az ktos wymysli jakis tani patent na Fl-50 bo zakladam ze sam palnik tez jest mniejszy w FL-36
Od dwoch dni córka chodzi w miare wczesnie spac. Zrobie test porownawczy, a oto dwoch zawodnikow:
- styropianowa tacka do mięsa
- softbox ale ten ze zdjecia Baltazar'a tyle ze kartonowy wyklejony sreberkiem (wg przepisu z niemieckiej stronki)
Sadze ze jutro wyniki powinny juz byc - no chyba ze mała da dzisiaj czadu...
Witojcieź HEJ!
Nie smiejscie sie, podczas pilnowania małej postanowilem zrobic testy. Jakie sa to są - na pewno profesjonalizmem nie śmierdzą, ale moze komus sie przydadza.
PRZYPOMINAM LAMPA NIESYSTEMOWA!
Oto one:
1. (odleglosc od celu okolo 1.5 metra) na lampie jest styropianowa tacka do mięsa
2. (odleglosc ta sama) lampa skierowana w sufit (chyba)
3. (odleglosc ta sama) na lampie jest mojej produkcji stofen (chyba)
4. (odleglosc okolo 50 cm) tacka do mięsa RULEZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz
5. (odleglosc okolo 50 cm) moj stofen zaś rządzi !!!!!!!!!!!!!!!
6 (odleglosc 50 cm) na lampie siedzi stypianowa tacka do mięsa (łaaaaaaaaaaałłłł)
7. (odleglosc 50 cm) lampę ugniata stofen!
UWAGA!
Moze to chaotyczne, ale chcialem pokazac to światu. Specjalnie osobno zeby kazdy mogl sam dzieki NEXT/PRIOR porownac co sie zmienia.
Jesli to nic nie warte nie obraze sie - walcie jak w dym.
Acha pomiedzy fotkami 2 i 3 pisze dlatego CHYBA ze w foerorze walki z ulewaniem sie małej a robieniem fotek a obecnie wklejaniem ich i pisaniem tego tekstu minelo jakies 60 minut... i juz sie pogubilem.
Co zas sie tyczy obrobki - zadne ostrzenie - jedynie jak juz to podciagnieta eksppozycja ale tylko w pierwszych trzeh fotkach i w sytuacji kiedy to wykres drastyczni wychodzil poza skale.
szkoda ze nie zrobiles fotek w stylu tej choinki gdzie widac jakis cien! no i przydalby sie na poczatek dla kontrastu palnik na wprost bez niczego ;-)
Ja sobie skleciłem coś takiego:
1. Dyfuzor
2. Makro
Bez:
Lampa w pozycji -7 stopni, jak widać błysk poszedł ponad przedmiotami
Z:
Jak widać dużo lepiej niż bez dyfuzora, może być :p
3. Inne
Przykład jak się sprawuje przy normalnym foceniu.
Goła lampa:
Z dyfuzorem:
Sufit:
Jak widać światło odbiło się od m.in. od okładki książki przy walnięciu z dyfuzorem (lampa pod kątem 60 stopni, powierzchnia rozpraszająca dyfuzora była więc prostopadła do ściany). Lepsze to niż goła lampa i tak.
W każdym razie zrobiłem go z myślą o makro i jako tako się spisuje, jestem zadowolony :p
kawałek roboty zrobiliście, może kisi niepotrzebnie wyciągałes fotki pod kątem ekspozycji, byłoby widać ile to zabiera światła. Ale dla mnie i tak dobra robota bo wiem na co mogę liczyć w każdym przypadku bo często koryguję ostatecznie fotki w PSie.
Wnioski po obejrzeniu fotek mam takie ( nie mówię o foceniu makro ale szerszych planów )
1. Sufit rządzi. Bezapelacyjnie póki jest biały i odpowiednio nisko. Nie robi cieni, nie wypala bieli i odbijających światło materiałów ( wiem coś o tym bo na ślubie świadkowa miała bluzkę z jakiegoś atłasu czy innego "ślizgacza" w dodatku jasną - spróbujcie wtedy palnąć na wprost ;) )
2. Jak trzeba walić na wprost to coś założyć na ognisko należy bez dwóch zdań. nie jestem w stanie osądzić co. Chyba skłaniałbym się ku "stofenowi" domowej roboty, mniej przepałów od systemu daszka z tacki. Ciekawy jestem działania Kaszmirowego dotyku, mam nadzieję że Rafał coś wrzuci...
P.S.
Kisi, przypomniałeś mi jak to było fajnie mieć małe dziecko, takie naprawdę małe...
Muszę popracować nad braciszkiem a jeszcze lepiej siostrzyczką dla mojego Kubuśka....
Zrobielm na wprost lampa ale jest tyle przepałów ze 30% foty to jasnosc.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Co zas cieniów to wiem ze obiekty typu choinka sa najlepsze, ale zwroc uwage na cienie na pierwszych 3 fotkach (na wachlarzu, na pałąkach maty dziecka)
Nie zabiera duzo swiatla, a ekspozycje podciaglem max 0.3EV ale moge zapodac oryginaly.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Co do sufitu to trzeba uwazac. Zapisz sobie te trzy fotki moje na dysku i przegladaj jedna po drugiej w jakiejs przegladarce (irfanviev czy acdsee) sobaczysz najlepiej sam jak sie ksztaltuja cienie i jak jest kadr oswietlony. Zwroc uwage ze na tej fotce w ktorej odbicie poszlo w sufit brakuje cieni tych pałąków maty dziecka. Co dla mnie strasznie spłaszcza obraz. Byc moze to wina lampy ze full moc i byc moze systemowa blyszczac mniejszą moca spowodowalaby lekki zarys cienia, nie wiem...Cytat:
Ja mam lampe wiszaca u sufitu jakies okolo 70cm i jak blysnalem (bedac wyprostowanym, 186cm) w ten róg pokoju to mimo ze lampa nie wchodzila w kadr to jednak juz cien jaki powstal w momencie blysku juz byl widoczny na tapczanie... i dziwnie to wygladalo bo lampy brak a cień jest :) Dlatego tez foty nalezalo trzaskac nizej. Pisze to dlatego ze na imprezach w zaleznosci od sufitu (roznie z tym jest) wisza rozne gadżety mogace powodowac dziwne artefakty.Cytat:
O tak... ja jeszcze nie zdarzylem zapomniec choc wszyscy mowia ze to niezapomniane chwile :)Cytat:
Pododzenia w pracy nad nowym modelem (modelką) :P
olifant twoj dyfuzor jest lepszy. Moj jest symetryczny (ksztalt piramidy) przez co skutecznie zaslanial bedzie pomiar swiatla w lampie blyskowej. Moglbys zapodac jakis przepis wg ktorego go zrobiles ? Chodzi mi o ksztalt korpusu...
przy okazji podaje linka do tego wateku Samoróbka Softboxa na E-300 (zreszta wystarczy zrobic szukaj i wpisac 'stofen' duzo tego jest)
OT.
ja ostatnio robie fotki moja FL-50 ustawiana prosto w sufit, z tym ze podkrecam moc na +0,3 lub +0,7 i efekty sa rewelacyjne (ale glownie chodzi o mieszkania i tego typu pomieszczenia)
BTW.
przypominam tez ten watek Jaki stofen do fl50? i ilustracje na pierwszej stronie jakie wrzucilem. Zwroccie uwage ze palnik przy stofenie jest skierowany lekko ku gorze - zawsze w gre wchodzi sufit.
Przestrzeliłem na szybko dyfuzor "Kaszmirowy dotyk" (bardzo mi się podoba ta nazwa :roll: ) . Obiektyw 40-150, odległość ok. 2 metry.
Pierwsza fota to goły palnik na wprost.
Druga z dyfuzorem "Kaszmirowy dotyk".
Trzecia - światło odbite od sufitu (bez dyfuzora).
1.
2.
3.
Wnioski - dyfuzor daje radę. Światło jest bardziej plastyczne (mniej płaskie) niż na focie strzelonej gołym palnikiem. Robi jednak cienie, choć nie tak smoliste jak goły palnik. Zdecydowanie najlepszy efekt to odbicie od sufitu. Światło bardzo rozproszone, prawie bezcieniowe.
Wniosek 2 - ale mam ładne dzieci :roll: .
kisi to moja własna 'konstrukcja'. jak jest lampa normalnie na wprost to minimalnie też trochę zasłania czujnik (jakoś nie myślałem w ogóle o tym jak 'projektowałem'). przy pozycji -7 jest całkiem zasłonięty. ale wystarczy lekko podnieść i już powinno być ok jeśli komuś zależy na tym ;)Cytat:
Zamieszczone przez kisi
elementy wyciąłem z białego bloku technicznego A3. następnie z jednej strony przykleiłem je do czarnego bloku technicznego A4 [wszystkie elementy mieszczą się na 1 kartce]. wyciąłem i następnie z białej strony podkleiłem folię aluminiową (znalazłem w sklepie papierniczym taką fajną, która z jednej strony ma przyklejony jakiś papier, więc łatwo było wszystko do kupy skleić) no a potem posklejałem wszystko czarną taśmą izolacyjną. siedzi ciasno na lampie, nie spada. jest nawet dosyć szczelne chyba. powierzchnia rozpraszająca jest taka sama jak górna ścianka dyfuzora.
ps. inżynierów przepraszam za pseudo rysunek ;)
Co do materiału na domowej roboty softboxy, rozpraszacze itp... to ostatnio po prostu szczena mi opadła, jak rodzinka na imprezkę przyniosła tort... a szczena nie opadła mi bynajmniej na widok tortu, lecz KARTONU w którym został przyniesiony ;-) . Otóż z zewnątrz zwykły gładki (lekko świecący/kredowy) karton, a od środka srebrna, matowa powierzchnia dobrze odbijająca światło lecz nie powodująca powstawania blików, całość przyjemnie sztywna, lecz nie za gruba (łatwa do obróbki). No po prostu materiał idealny - od razu zachowałem kartonik, do czasu aż sprawię sobie zewnętrzną lampkę i wtedy dopiero coś sobie z tego wykroję (bo marnowanie tego na lampę wbudowaną budzi mój wewnętrzny sprzeciw ;-) ).
Tak więc jak ktoś z Was będzie kiedyś kupował tort, to niech sprawdzi do jakiego kartonu mu go ładują - może się przydać :-).
Ja mój odbłyśnik już presentowałem we wspomnianym wcześniej wątku :)) https://forum.olympusclub.pl/topics7...300-vt8119.htm
Jak ktoś chce to poszukam w domu wzoru do wycięcia z jakiego to zrobiłem :))
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=717
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=718
i działanie
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=719
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=722
ale to takie makro
a takie nie makro w załączniku poniżej :) zrobionej w całkowitej ciemności nie widziałem dobrze jakie zdjęcie robię. Pokój bez oświetlenia :))
Może trochę weselsza odmiana odbłyśnika w wykonaniu klubowego McGywera :D
http://lech.biezanow.net/oko_spotk/o...es/image6.html
pozdrawiam
Rafał, ja pytanie mam odnośnie "Kaszmirowego dotyku": o ile ten dyfuzor obniża ekspozycję?
Drugie pytanie dotyczy FL-36. Jak podnoszę palnik, żeby zrobić światło odbite to czy lampa wykrywa odchylenie i w związku tym zwiększa moc błysku?
O ile dyfuzor obcina światło nie wiem, bo używam TTL, więc automat koryguje stratę światła (czyli mocniej lampa błyska).
Drugie pytanie - aparat i lampa "wiedzą", że palnik jest ustawiony do góry. Ustawia się odpowiednio zoom.
No tak, ale zobacz, aparat i lampa wie jakie są ustawienia czułości, przysłony, czasu migawki, ogniskowej, odchylenia palnika i jakie jest światło zastane. i w oparciu o te dane oblicza sobie ile światla trzeba dobłysnąć. Ale przecież lampa nie wie czy jeszcze coś (dyfuzof) nie zmniejsza ilości światła. Stąd wniosek że powinno być obliżenie ekspozycji.
Lampa wie, że jest dyfuzor dzięki pomiarowi TTL. Lampa wysyła przedbłysk, aparat mierzy światło przez obiektyw i oblicza moc właściwego błysku. Jeśli czymś przysłonimy palnik (np. dyfuzor), to lampa po prostu błyśnie mocniej.
Pod warunkiem że moc lampy po uwzględnieniu tłumienia dyfuzora , odległości i nastawów aparatu jest wystarczająca do zapewnienia poprawnej ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
A tu sa wzory LUMIQESTA wyciac zamocowac i gotowe DZIAŁA SUPER !!!
To jest oczywiste.Cytat:
Zamieszczone przez dadu
podoba mi sie ten pomysł na kaszmirowy dotyk ;) dziwię się tylko, czemu nikt nie próbuje z lampą na bok, do tyłu????? Ja co prawda jeszcze bez dyfuzora, mam bardzo ciekawe wyniki, niestety nie mogę publikowac gdyz nie posiadam zgody wielu osób :-(