E 500 i kilka pytan......
Witajcie !
Do tej pory czytałem Wasze posty ale pora na zadanie kilku pytań do tych co wiedzą znacznie więcej ))
Ja i ktoś jeszcze kupiliśmy po Olympusie E500.. i bardzo bym chciał zrobić kilka ładnych fotek …..
Niestety wszystkie są jakieś nie do końca ostre i wygląda ze idiot kamera można szybko zrobi c dobre zdajecie a tym ….. ????
Proszę o parę podstawowych porad takich jakie ustawienia SA preferowane do niezbyt wyszukanych warunków i no i jak zrobić aparatem z kitem dobre zdajecie makro ???
Re: E 500 i kilka pytan......
Cytat:
Zamieszczone przez agamg
Niestety wszystkie są jakieś nie do końca ostre i wygląda ze idiot kamera można szybko zrobi c dobre zdajecie a tym ….. ????
Witaj Agamg!
Gratuluję zakupu naprawdę świetnego aparatu - ja też na początku miałem dokładnie takie same myśli jak i Ty dopóki nie dotarło do mnie w pełni, że ... to nie jest kompakt! W tych małych fajnych aparacikach bardzo często niedopracowane szkła nadrabia się programowym wyostrzaniem - tutaj tego nie masz. Jak sobie sama nie wyostrzysz, to aparat tego nie zrobi - to jest właśnie podstawowa róźnica odnosząca się do lustrzanek - jeżeli nie jesteś przygotowana na "zabawę" ze zdjęciami, to szybko się zniechęcisz do lustrzanek, a to byłoby smutne ...
W lustrzance po prostu potrzeba mieć dobry obiektyw - wyostrzanie w programach, to najczęściej tylko oszukiwanie oka - ostrość zdjęcia zależy od obiektywu. A te KITowe to nie ta sama półka co PRO (ale i tak się ciesz, bo jest lepiej niż u konkurencji :-)
Tak w ogóle jaki obiektyw masz (E-500 jest sprzedawany w kilku kitach ... ) ?
17-45 nie miałem w ręku, więc się nie wypowiadam, ale
14-45 IMHO jest średnio ostry - mi osobiście czasem tego brakuje
40-150 jest pod tym względem dużo lepszy - osobiście jak chce mieć ostre zdjęcie, którego kadr mieści się na końcu 14-45, to przesiadam się na 40-150.
A co do ustawień aparatu - zerknij jak masz ustawioną Sharpness i Contrast - rozszerzonym trybie wyświetlania są pod trybem kolorystycznym - ja miałem przez długi czas S+1 (albo i 2), ale potem zdjęcia wyglądały kiepsko "doostrzane", więc wróciłem do 0 i uważam, że jest ok. C ustawiłem na 0.
Udanych zdjęć :-)
Pozdr.
Robert