Czy ktoś wie, gdzie można już kupić ME-1?
Wersja do druku
Czy ktoś wie, gdzie można już kupić ME-1?
czytałem na dpreview na forum, że ludzie w USA, którzy je zamówili mają termin realizacji na styczeń
Przed chwilą zamowiłem!
fotozakupy.pl cena 140zł,czas realizacji 2-7 dni
Ja zamówiłem w sklepie Saysonic (poleciła mi go pani z Olympus Polska)
Cena: 117 zł
Realizacja: 2 tygodnie (muszą zamówić w Olympusie)
a ktoś już z tym strzelał zdjęcia?
przyznam, że i mnie wzięło na pokuszenie ale się zastanawiam, czy różnica jest istotnie odczuwalna...
pzdr
Czekam na razie piąty dzień
a ja poczekam na Wasze odczucia.
mam nadzieję, że się podzielicie :D
Cześć,
no jak tam chłopaki? ma ktoś już lupkę ME-1?
Szwedowski, coś mi się przypomina, że dzisiaj mija 7 dzień od zamówienia, to już powinieneś mieć zmontowany wizjer w swoim sprzęcie.
Możesz coś napisać jak to działa i czy nie zniekształca obrazu widzianego w wizjerze? Czy wygodnie wkłada się oko do muszli?
Wkurzam się,bo panienka przy telefonie zaklinała się,że najpóżniej
7 dnia przesyłka będzie u mnie.
Tymczasem - status zamówienia-potwierdzone i cisza.
jutro dzwonię do nich.
Dzwoniłem,nikt nic nie wie.Na moją uwagę że mija 9 dzień.panienka
poinformowała mnie że mode wycofać zamówienie jeśli nie chcę czekać.
Sęk w tym że nie wiem jak długo.
dobra, zachęcony zbyt długim oczekiwaniem, zasięgnąłem informacji na zaprzyjaźnionym formu na dpreview.com i donoszę co następuje:
- problem z ogólną dostępnością ME-1 jest nie tylko w naszej krainie ale reszta świata też ma problemy
- byli tacy co mieli ME-1 i po 10 minutach przestali używać me-1 - ze względu na zniekształcenia i ogólny efekt jakby patrzenia przez szkło powiększające.
Moim zdaniem nie ma co zamawiać ME-1 na odległość, bez fizycznego przetestowania tego specjału w praniu. Przepraszam Szwedowski, że trochę zniechęcam, ale lepiej wiedzieć czego można się spodziewać. Chciałbym jednak, żeby ME-1 dobrze działał.
pozdrowionka
No tak, ale żeby przetestować, to ktoś to musi kupić :lol:
no to mnie zmartwiłeś,zastanawiam się czy odwołać zamówienie
MaBri napisał:
No tak, ale żeby przetestować, to ktoś to musi kupić
Czy to znaczy że mam się poświęcić?
Bez przesady z tym poświęceniem. Czy żeby przetestować Mercedesa od razu trzeba go kupować?
Ktoś pisał, że idzie na miasto szukać ME-1, może znajdzie, założy i zadecyduje czy warto mieć czy nie (nie mogę znaleźć kto to był ale to był napewno facet :wink: - nie wiadomo jeszcze czy wrócił z ME-1).
Zrobisz jak zechcesz, możesz zamówić i zobaczysz czy Ci pasuje. Ja poczekam, aż przystawię osobiście do oka lupkę.
Czy ktoś miał przy oku inny ,czyli kątowy VA-1 chyba?
w końcu to jest przecież szkło powiększające :wink:Cytat:
Zamieszczone przez blady
Jak dostanę to zrobię teścik, choć nie chcę mi się wierzyć alby Olympus
wypuszczał jakiegoś gniota.
Ja już czekam 2 tygodnie (taki miał być czas oczekiwania) na wizjer.
Właśnie wysłałem ponaglającego maila do Saysonica.
dzwoniłem do Olympus Polska,zapytałem o ME-1 i pierścień EX-25.
Sympatyczny pan poinformował mnie,że te akcesoria są sprowadzane na
specjalne zamówienia a do tej pory nie sprowadzono do Polski ani jadnej
sztuki,bo nie było na nie zamówień.
Skąd w takim razie mają w ofercie sklepy internetowe?
Czekam 14 dni,a miało być 2-7 max.Wqrwiony jestem strasznie!
szwedowski to i ex-25 nie dostane normalnie w Pl ? bez jaj. :? :? :?
Słowo,chciałem dzisiaj kupić.Najmniej 2 tygodnie w każdym sklepie.
Najtaniej Foto-Netcie 478 zł,wizjer ME-1 112zł
To ja wypuściłem się w miasto (Kraków) za Me-1 i nic. W sklepach echo. W Media Markcie gość dał mi komórkę do przedstawiciela handlowego Olympusa i zamówiłem poprzez niego. Podobno za półtora tygodnia ma dostarczyć dla mnie do Media Marktu. Ma kosztować 117 zł. Ten gość - przedstawiciel Olka twierdzi, że różnica jest spora po założeniu nasadki. Z poprzednich postów wnioskuję, że jeszcze nikt w Polsce tego cuda nie ma. Kto pierwszy?
ty?Cytat:
Kto pierwszy?
:D
Fajnie by było. Do tej pory to ja pytałem mądrzejszych Olkowców (bo jestem młodym Olkowcem). A tak to ja będę madrala :D
Ma już ktoś ten wizjer?
Olympus wyraźnie nawala w tym temacie :evil:
Z Olympus Polska odesłali mnie do firmy Saysonic a firma Saysonic nie może się doczekać na dostawę od Olympusa (sprowadzają z Holandii czy jakoś tak).
Niedługo minie trzy tygodnie jak złożyłem zamówienie i wpłaciłem zadatek :(
Kaszana!
Wizjerów nie ma i nie wiadomo kiedy będą. W Hamburgu (skąd sprowadzano) zapas się skończył.
Olympus Polska wprowadził w błąd sprzedawców. :evil:
Olympus Polska myślę że zawala sprawę. Podobnie miałem rok temu z lampą FL-36. Olympus potwierdzał że ma lampy , a potem okazywało się po dokonaniu przelewu, że nie ma ale właśnie jadą. I tak jechały 2 tygodnie. Teraz chciałem zakupić pilota RM-1 i nie ma.
Czym, jest oczekiwanie na lupkę czy pilota w porównaniu do półtora miesięcznej obsuwy z dostarczeniem na rynek polski E-500? Muszę stwierdzić, że się przyzwyczaiłem do takich opóźnień dzięki konsekwentnemu działaniu firmy - nie jestem ani wkurzony, ani się nie denerwuję. Nawet, bardzo dziękuję firmie Olympus, że uczy mnie cierpliwości... a to już zaleta kupowanie peryferii i systemu Olympusa i myślę, że cierpliwość przydaje się w codziennym fotografowaniu :wink:
Z drugiej jednak strony, to ile Olympus sprzedał w Polsce pilotów? 100? 200? Ile sprzeda ME-1? 100? 200? Ile aparatów typu lustrzanka cyfrowa zostało sprzedamych, szczególnie nowego modelu E-500? Podejrzewam, że niewiele lub nie są to znaczące ilości.
Ale wracając do tematu. Ma już ktoś powiększenie do wizjera?
pisałem wcześniej że pan z Olympus Polska , powiedział mi ze do
tej pory nie sprowadzono do Polski ani jednej sztuki, bo nie było
zapotrzebowania.Mało tego,jeśli mnie to interesuje to mam złożyć
zamówienie przez wybrany przeze mnie sklep,to w terminie
10 dni sprowadzą.Tym razem po wpadce w Fotozakupach,złożyłem
zamówienie w Foto-Necie.Termin potwierdzono, 10 dni od 11 stycznia.
Zobaczymy!
Właśnie dzwonił do mnie pan z Saysonica z informacją, że zamawiany przeze mnie wizjerek jest do odebrania :D
Czyli coś drgnęło odnośnie wizjerów ME-1.
Dzisiaj po pracy postaram się go odebrać. I może jutro podzielę się wrażeniami.
a saysonic ma ich więcej?
Nie sądzę. Raczej tylko na zamówienie.
P.S.
Już mam ten wizjer w łapie (istnieje, jakby ktoś wątpił :wink: ).
Wieczorem podłączę go do aparatu
Moje opinie odnośnie ME-1:
Cena: 117 zł jak za takie małe G trochę wysoka
Jakość wykonania: bardzo wysoka, plastik dobrej jakości, sama muszla oczna dość twarda i niezbyt przyjemna przy kontakcie z "okolicami oka"
Walory użytkowe: prosty montaż, nie zobserwowałem żadnych zniekształceń obrazu, soczewki wydają się być bardzo dobrej jakości, powiększenie nie zwala z nóg ale przy tak małym wizjerze (jaki jest w E-500) napewno się przydaje.
Aparat z wizjerem ME-1 wygląda "okazale", choć wizjer dość odstaje od korpusu i zasłania nieco wyświetlacz LCD przy spoglądaniu nań z góry, pod kątem >45'. nie powoduje to jednak żednego dyskomfortu przy użytkowaniu aparatu.
Czy warto kupić ME-1?
Gdyby cena była niższa, napewno TAK.
może znasz kogoś z E1?--ciekawy jestem wyglądu matówki E1 pod tym wynalazkiem...
Oj, coś mi się wydaje, że do E1 to ten wizjer się nie nadaje. Tylko do E500 i E300Cytat:
Zamieszczone przez irek50
jeśli po przyłożeniu obraz byłby dobry to adaptacja jest zawsze możliwa... nie takie przeróbki robiłem:) (w przyszłym tygodniu dokupię pewien element optyczny i okaże się, czy mój wynalazek z wizjerem 45stopni i powiększeniem 2x wypali --ale to duże będzie i niezbyt poręczne...)
Obraz nie jest ciemniejszy po przejściu przez soczewkę?
Cieszy mnie didymos Twoja opinia... dobrze, że ta nakładka działa.
Już składam zamówienie na urodziny :)
blady: z praw optyki wynika, że musi być nieco ciemniejszy, bo to nie jest noktowizor... :) (jeden powód to powiększenie, a drugi- dwie soczewki...)
sprecyzuję pytanie zgodnie z prawami optyki: czy obraz jest akceptowalnie ciemniejszy po przejsciu przez wizjer? :lol:
ja powiem "w ciemno", że jest akceptowalny :)
Urządzeniami pomiarowymi, które posiadam; czyli mym własnym okiem :wink: , nie stwierdziłem aby soczewki przyciemniały, w sposób zauważalny, obraz w wizjerze.
"Czujniki pomiarowe" przykładałem również do samego wizjera, bez aparatu, i wyniki badań się potwierdziły.