1
Zdjęcie z wczoraj znad Zalewu Zegrzyńskiego. Oczywiście poPSute ;-)
Wersja do druku
1
Zdjęcie z wczoraj znad Zalewu Zegrzyńskiego. Oczywiście poPSute ;-)
fajny efekt ale jakoś nie mogę się przekonać do stosowania PeeSa czy innego ustrojstwa. z jednej strony efekty uzyskane przy pomocy peesa są ciekawe i rozszerzają możliwości odbioru zdjęcia, a z drugiej strony mam moralne opory przed zastosowaniem ulepszaczy.
Nie wiem przy zdjęciach przerobionych w PS co podziwiać i oceniać, czy zdjęcie czy technikę i wirtuozerię obsługi programu do edycji zdjęć.
A przy tym zdjęciu podejrzewam, że można byłoby się obyć bez ps, można było spróbować zdjęcie zrobić CZ&B i je prześwietlić.
ja też się zastanawiałem kiedyś na używaniem PS ale to w końcu taka nowoczesna ciemnia... :wink:
Staram się moich zdjęć nie przekadrowywać w PS (to nie było przekadrowane).
PS czy nie PS fotka ma cos w sobie. Bardzo mi sie podoba chociaz mam watpliwosci co autor chcial przekazac (no bo zakladam ze przy tego typu zdjeciu napewno jakis przekaz musi byc :twisted: )
RasteR moze cos powiesz o tym zdjeciu... bo o tak mlodej porze chyba ja nic nie napisze :P
widzisz to jest tak...
na tym pomoście stoi krzesło... na krześle jest miejsce dla Ciebie abyś usiadł i spojrzał przed siebie, w przyszłość... siadasz... patrzysz... ale przyszłości jeszcze przecież nie ma więc nic nie widzisz...
sorka... to żarcik taki... powiem tak: spodobało mi się to, co zobaczyłem, zrobiłem zdjęcie i uznałem, że każdy kto popatrzy na nie sam sobie wszystko dopowie.
Ktoś komu jest dobrze pomyśli: "brrr... jak to dobrze, że mnie tam nie ma"
Ktoś kto ma depresję pomyśli: "o jezu jak mi źle... pustka, widzę pustkę..."
itd itp.
Bardzo lubie takie zdjecia, mi sie bardzo podoba.
Bardzo dobre zdjęcie. Diabelnie mi się podoba. Prosty, harmonijny kadr. Aż na chwilę popadłem w zadumę :)
Nie mam nic przeciwko PS w takim wydaniu. Efekt obróbki to cel do którego dążymy. Obraz rodzi się w głowie a nie w przetworniku naszego aparatu. W końcu fotografia jest sztuką a nie tylko sposobem rejestracji rzeczywistości.
Świetne zdjęcie moim zdaniem.
Swietne minimalistyczne!
dzięki za komentarze :)
no to zabieram się do roboty i dalej focę co by się tu pochwalić czemś nowem...
zamówiłem przed chwilą przelotkę na m42 no i mam w domu ślicznego Heliosa więc teraz będą kropelki (choroba wieku młodzieńczego :) przez to trzeba po prostu chyba przejść) i portrety ;-)
Prostota tego zdjecia robi swietne wrazenie ..
podoba się bardzo :)
bardzo fajne.
przydaloby sie jakies konkretne zatytulowanie tej fotki bo samo POMOST nic jeszcze nie mowi. powiem szczerze ze wieksze emocjie wywoluje u mnie twoj diaboliczny avatar :lol: :wink: :wink: :wink:
Jedyne co kojarzy mi się z tym zdjęciem to ZIMNO bo było mi zimno kiedy je robiłem :lol:
Ale masz rację - muszę poćwiczyć wymyślanie tytułów...
Właściwie to wstyd, że tego nie zrobiłem bo pracuję w branży, która żyje z WYMYŚLANIA różnych dziwnych rzeczy hehe :)
...coś wymyślę i wrzucę...
czy to zdjęcie Wam się podoba? Jest trochę poruszone bo (nie wiedzieć czemu) bałem się użyć wyższego ISO... A tu jest i tak 1250...
czy to poruszenie bardzo przeszkadza?
2
jednak troche przeszkadza.
właśnie wydrukowałem tą fotę na papierze foto i... owszem nie jest to mistrzostwo ostrości hehe ale... kurcze ma klimat... z 1 metra już nie widać nieostrości - tak więc na ścianę się nadaje :)
tam też ją umieszczam...
Mi tam poruszenie nie przeszkadza bo go nie widzę :wink:
na papierze zawsze zdjęcia lepiej wychodzą :)
hmmm, a wiec czas rozejrzec sie za papierowym monitorem ;) a na powaznie to nie zauwazam poruszenia i podoba mi sie ta fotka :)
Dobry wieczór
wrzucam kolejne fotki do oceny. To jest Ania.
3
zielonooka
4
zapatrzona
podoba mi sie drugi portret.
abc
no to się zdziwisz... W PS zrobiłem tylko CZ/B i lekko podciągnąłem kontrast.
W ogóle nie bawiłem się w wygładzanie skóry :D
EDIT: a... no i oczywiście te oczy na pierwszej fotce też są z PS
abc
dzięki
mi też bardziej podoba się druga fotka
a co do gładkości skóry - fakt jest gładka w rzeczywistości :) ale chyba masz trochę racji - PS wygladził ją "niechcący" przez sposób w jaki uzyskałem B&W
Portret smutnej pani przemawia do mnie. Czarne tło sprawia, ze twarz się wyłania się, ukazuje, objawia. Ciasne kadrowanie, pewna doza psychologii na twarzy i ta dlon podpierajaca glowe (moze ciut przerysowana), przekątniowe usytuowanie owalu twarzy wraz z dłonią, wszystko to przyciaga oko. Myślę, że bliki w oczach moze sa troszeczke nie adekwatne do smutku, ale wyraz oczu i uklad dloni robi swoje. Oczy sa najważniejsze. Poza tym model dosc luzno zapozowal, smutek i zamyslenie nie są narzucajace sie zbyt. Nieostrość osobiscie mi bardzo nie przeszkadza, chociaz uwazam, ze dobrze by bylo ciutek ostrzej, ale nie za dużo.
Dwa pozostale portrety są w tej samej konwencji estetycznej, podobaja mi sie rowniez, szczegolnie drugi, na ktorym nie ma blikow na oczach.
Pzdr, TJ
abc
RasteR jak dla mnie zdięcia są OK. Pomost mnie nie powala, ot taki sobie natomiast pani z podparta brodą robi wrażenie. Na tym zdięciu zatrzymałem się i zapatrzyłem a o taki efekt chyba autorowi najbardziej chodzi. Poprostu przykuło moją uwagę. Jak na moje amatorskie oko uważam że jest naprawde dobre, gratuluje.
Ania też mi się podoba chociaż te zielone oczy nie są w moim typie. No ale to osobiste odczucie.
Szczerze powiem ze cały czas myślę jak coś podobnego zrobić ale jak narazie nie mam pomysłu co do ustawienia światła, tła, aparatu itp., itd.
Jak byś mógł coś poradzić byłoby fajnie. W końcu od kogoś trzeba się uczyć :wink: .
Czekamy na następne fotki.
nurek te fotki (i smutnej pani i Ani) robiłem przy tym samym stole (po jego 2 stronach) przy nędznym, wiszącym oświetleniu :) - 3 żarówki enegrooszczędne po 9W każda :)
użyłem statywu, wysokiego ISO i rozkazu NIE RUSZAJ SIĘ :twisted:
No to dobrze bo tzn że nie trzeba specjalnie kombinować z jakimiś studyjnymi lampami :) Będę musiał sie pobawić. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.
Dziękuję za odpowiedź.
Ten pierwszy portret - super klimat. Nie szkodzi, że nie jest ostre jak żyleta - nie każde musi. W ostatnim przyjemny kadr. A to z oczami jakoś mi nie pasi, ale sam nie wiem dlaczego. Może dla tego, że lubię czasem pomarudzić :)
Nie farbój nigdy tych ślicznych oczek PS i dawaj te foty Ani z cyberfoto. Opinię o reszcie zdjęć znasz z cyber. Tak trzymaj.
Wywołany do tablicy wrzucam tu moje 2 ulubione fotki z Cyberfoto :)
Tyle, że one nie Olkiem były robione tylko soniaczem.
5
6
Na pierwszej były chyba dwa oczka?
http://www.cyberfoto.pl/album_page.php?pic_id=23888
tu jest pierwsza.
Dałem tylko te 2 bo podobają mi się bardziej niż ta pierwsza.
Pierwsze bardzo mi pasi.
Jeśli mogę sobie pomarudzić, to jeszcze trochę bym kadr zwęził ucinając od góry.
parę fotek mojego taty
7
8
obje sa niezle.
abc