Na pierwszy ogien kwiatki :)
Wersja do druku
Na pierwszy ogien kwiatki :)
ps. Ta mala GO jest celowa 8)
posta molzesz edytowac... a nie pisac nastepnego pod spodem
1 mi sie nie podoba, a drugie jest calkiem niesle tylko szkoda ze tak poobcinane i ostrosc mogla by byc ustawiona bardziej na ta lodyzke, ole ok tylko troche wiekszy kadr by mogl byc...
pierwszego zdjecia wcale nie kumam:)) drugie.................takie sobie nie obrazajsie takie mam odczucia pozdrawiam
Już to gdzieś pisałem, ale znów napiszę. Zdjęcia tego typu nie wiem, co mają ne celu. odnoszę wrażenie, że tylko to żeby były, żeby sprawdzić możliwości techniczne aparatu. Przecież ostrość i jej ustawienie to już nic specjalnego, makro większośc potrafi, dlatego lubię, jak coś wynika ze zdjęcia. Proszę mi wybaczyć, ale z tych zdjęć nic nie wynika. Nawet nie wiadomo, co to za kwiatek.
pierwsze malo wyrazne....
drugie jakos kadr malo przemyslany.... no i wogle za ciemno.
probuj dalej... :-)
pozdrawiam
na pierwszym nic nie widze na drugim ostrosc jakos nie rowno sie uklada i szkoda ze obciete
Wszystko już powiedziane :) A mnie mimo wszystko to pierwsze zdjęcie intryguje hehe, wiem że brak ostrości, fota w sumie bez przekazu, a mimo to... :) może to przez to że dziś mało spałem :wink:
Pozdrawiam
Ciekawa bylam Waszych opinii :) dziekuje, ze poswieciliscie swoj czas i zerkneliscie na moje zdjecia.
Spodobaly mi sie te fotki, poniewaz ostatnio gustuje sie impresjonistycznych, malarskich obrazkach, na ktorych im mniejsza GO, tym lepiej :wink: wygladaja wtedy, jak za polprzezroczystym szklem.
Milo - dziekuje za cenne rady :wink:
Nib - ja sie tak latwo nie obrazam :)
Sebastan - alez ja wlasnie po to mam aparat! Aby ciagle sprawdzac swoje i jego mozliwosci 8) jezeli chodzi o to, ze nie widac jaki to kwiatek...to chyba nieistotne, to nie atlas flory :wink:
Jeronimo - dzieki za komentarz :)
marwit - no z premedytacja ciachnelam... :)
No-shadow - cieszy mnie, ze intryguje...choc troche :wink:
Przy okazji ciekawa jestem, dlaczego sama nie widze swoich zdec?... :x
To teraz moze cos z "odrobine" wieksza GO...
oh bardzo dobre... tylko szkoda ze zle wykadrowane ... w 1 brakuje wysokosci przez to konwalia wydaje sie zgnieciona... a drugie bardziej mi sie spodobalo dobra go, ladnie sie rozmywa tylko jest zyt poobcinane... zdalo by sie po ok 2cm z kazdej strony... pozdrawiam
o wlasnie jak dla mnie zdecydowanie lepsze te fotki. mi sie konwalia bardzo podoba a w 2 fotce jak dla mnie troche GO za male ale i tak ladne:)) pozdrawiam
Milo, pozwol, ze sie nie zgodze. Moim zdaniem sa dobrze wykadrowane, ale oczywiscie kazdy ma prawo do swojego zdania :wink:
Nib - przy wiekszej GO w strefe ostrosci weszlyby liscie, listki i wszystkie patyczki, ktore byly na podlozu, a to odrociloby uwage od glownego motywu zdjecia :)
Pierwsza serie masz juz rozebrana na czynniki pierwsze. Dodam od siebie tylko, ze oba bylyby swietne z wieksza GO (nie rozumiem, dlaczego sie uparlas na tak mala glebie). Natomiast kadry podobaja mi sie oba.
Z drugiej serii - konwalia bez zastrzezen. Natomiat przy wlochatej gasieniczce widzialbym znow wieksza GO. Obie dobrze sie prezentuja w kwadracie. No i dobrze im z ramka.
Kregon - no juz taka dziwne jestem, ale uwielbiam mala GO :) Uwazam, ze fotki sa wtedy niesamowicie klimatyczne. Nie przepadam z kolei za zdjeciami, gdzie wszystko jest podane na talerzu. Ale co czlowiek to gust, prawda? :)
Co do tej puchatej na 4 zdj. to tak jak napisalam Nib`owi - wieksza GO dalaby szczegol traw, a tak rozmycie czesci tego zwierza podkresla miekkosc wloskow :)
A moze strzelilas te 'puchata' z wieksza GO? Gdybys wrzucila moznaby porownac :)
w pierwszej serii podoba mi się pierwsza fotka, coś w sobie ma:) Choć więdząc już, że miał to być klimat imresjonistyczny to wg. mnie można by jaśniej je wykonać bo troszke krawędzie znikają w ciemności-no chyba, że taki był cel :P
Druga seria bardzo ładna, czysta, ciekawe ramki :x ....zastanawia mnie tylko jedno :) gdie o tej porze roku można robić takie makro? :wink: Chętnie się tam wybiore :lol:
Pierwsze fotki rzeczywiście zmuszają do wytężenia wzroku i umysłu... drugie bardziej wyraziste i praktycznie bezbłędnie skadrowane i pokazane. bdb.
drugi zestaw tez mi sie podoba :)
Drugie super.
Jak (jakieś soczewki?) i jakim aparatem robisz tę zdjęcia, ja się dopiero uczę
p.s fajne ramki
Kregon, niestety (albo `stety` :wink: ) jest to oryginal. Zreszta 1. nie umiem rozywac tla 2. nie chce tego robic poniewaz uwazam, ze sztuka jest tak obliczyc glebie, tak wykadrowac, aby jak najmniej poprawiac/nic nie poprawiac. Przy obrobce ograniczam sie tylko do Poziomow no i wlasnie czasem kadrowania :) zdarza sie, ze konwertuje na b&w...
Van Dyke, cieszy mnie, ze dostrzegles cos takze w pierwszej serii :) i masz racje, to byl zamierzony mroczny_impresjonizm (choc wiadomo, ze impresjonizm sam w sobie byl pastelowy i jasny wlasnie :wink: czyli sie zaplatalam). Ta druga seria...wiesz, mam przydomowa szklarnie... :mrgreen:
Arras - bardzo dziekuje za zerkniecie i Twe uznanie :)
Qwerty - Tobie tez dziekuje
Mini21 - poluje c5050 i bardzo intensywnie mysle o zakupie makrokonwertera (heheh, czyli glebia bedzie jeszcze mniejsza :wink: ). Soczewek nie uzywam.
Rozumiem, choc sam czasem bawie sie zdjeciami w 'mocniejszy' sposob.Cytat:
Zamieszczone przez mina
Jednak nie to mialem na mysli. Zalozylem, ze to oryginal :D Moje pytanie dotyczylo tego czy zrobilas moze zdjecie z wieksza przeslona co daloby wieksza GO (niesadze, zebys strzelila 'puchatej' tylko jedno zdjecie, wiec moze jakies masz z wieksza glebia).
Hihi, no niestety, pomimo calej swojej "puchowatosci" wydala mi sie troche brzydka (szczegolnie jak patrze na ten "ryjek"). Takze strzelilam jedno i szybko ucieklam :wink:
znacznie lepsze :!:
@mina drugie swietnie mieciutkie foto, takie lubie. Moglbym prosic o wiekszy format tej fotki, ale nie bezposrednio na forum miedzy IMG[]IMG tylko jako URL[]URL.
Jeronimo - dzieki :)
Vodnik - dla Ciebie puchata xl , bo rozumiem, ze o nia pytasz?
THX, bardzo mi sie podoba
Druga seria baaardzo ładna. Bardzo.
Natomiast co do pierwszej, pozostanę przy swoim.
Są tu głosy, że na pierwszej "coś tam niby jest". W sumie też miałem takie odczucie. Z tym, że w drugiej serii pokazałaś obiekt- bardzo dobrze. Za to w pierwszej odjechałaś od pokazania obiektu, a nie dojechałaś jeszcze do impresji. Taka fotka pośrodku.
Ale nie przejmuj się żaden ze mnie autorytet:)
Spoko :wink: dla mnie kazdy glos jest wazny :)
Teraz jedyny motyl w mojej kolekcji.
Siedzi sobie w rżysku. Slonce dopiero wstaje i daje takie cieple swiatelko.
ładny motylek :)
Kadr wg mnie moglby byc lepszy... albo troszke w gore, albo w dol (ja bym zjechal w dol). Poza tym ladny :D
zgodze sie z kregonem... nice...
Luc- dzieki za opinie :)
Kregon - mowisz w dol?...ja bym chyba jednak zdecydowala sie na gore, bo tam przynajmniej te zdzbla sa mniej ostre, a na dole w strefie GO...w ogole to mam watpliwosci co do tego zdjecia...uwazam, ze wygladaloby lepiej, gdyby glebia byla mniejsza (ta moja mania :wink: )
Ze "szklarni" na chwile przenosimy sie do "studia"
mina to lubi przy swoim obstawać:) Szczęśliwie, ja też.
Motylek, jak dla mnie w porządku. Upór przy małej GO może zaprowadzić w ślepy zaułek. Tak myslę. Często troszkę dalszy plan bywa ważny dla zdjęcia.
Natomiast co do fotek "narzędziowych", to jak zwykle podobne twory mi sie nie podobają. Podobne w formie widziałem gdzieś zabawy ze szklanką i światełkiem. Było to zdecydowanie ciekawsze.
Sebastan, moze masz racje, myslalam jeszcze o motylku i te ostre kawalki rżyska rzeczywiscie stanowia fajny kontrast dla delikatnosci samego motyla, a kolorystycznie wspolgraja ze soba...
Tez probowalam ze swiatlem, oto efekt:
kieliszek swietny, dobre swiatlo i go
Ale z zasady Ci sie nie podobaja dlatego ze sa "narzedziowe"? [tak z ciekawosci]Cytat:
Zamieszczone przez sebastan
Oceniajac zdjecie biore pod uwage sposob, w jaki autor przedstawil kawalek swiata. Jak skomponowal obraz? Jakiego (i jak!) uzyl swiatla? Jakie dobral kolory? No i czysto techniczne sprawy - czyli glebia, ostrosc, ogolnie rozumiany klimat zdjecia...Np. mimo iz boje sie i nie lubie pajakow to potrafie docenic dobre zdjecie zrobione temu obrzydlistwu :wink:
Milo - milo mi, ze moja szklana proba spodobala sie Tobie :)
PS. A kto zgadnie co jest na drugim "studyjnym"? 8)
Wg mnie to mikroszkop :)
No gdyby to co napisałaś powyżej było tylko drogą do pokazania w ciekawy sposób "czegoś", a nie celem samym w sobie, wtedy by mi się podobało. Ja oceniam najpierw temat zdjęcia i to co na nim widać, a później ew. zachwycam się (albo nie) tym, o czym pisałaś. Natomiast tu zauważam działania odwrotne, gdzie temat fotografii jest tylko smutnym, nieistotnym dodatkiem.Cytat:
Zamieszczone przez mina
Pewnie znajdę wielu przeciwników, więc nie kontynuujmy tego.
Pozdrawiam
Vodnik - bingo! :)
Sebastan, ja z kolei uwazam (i to mnie fascynuje w fotografii), ze tematem zdjecia moze byc wlasciwie wszystko. I mozna to pokazac na milion sposobow, a kazdy z nas zrobi to inaczej.
Tak w ogole, to nie chcialabym, abys moje slowa odbieral jako atak z mojej strony (tak to odczulam po ostatnim poscie). Lubie rozmawiac z ludzmi i ciesze sie, ze mozemy sie tu wymienic swoimi pogladami. Pozdrawiam Cie. :D
kurka Dziewczyno :D swietny pomysl na ten kieliszek i kadr pomyslowy bardzo. cholerka tez chcialbym miec takie foto w kolekcji. GRATULACJE :!: