Zewnetrzna lampa do C4000
Temat lampy pojawial sie na forum kilka razy, jednak jakos nie pamietam zeby dyskusje zakonczyly sie konkretnymi rozwiazaniami. Chcialbym wiec powtorzyc zapytanie: czy komus udalo sie zgrac C4000 z *zwykla* zewnetrzna lampa blyskowa? Nie chodzi mi o dedykowana olympusa.
Wiem gdzie jest rozrysowany schemat gniazda lampy, ale niestety nie wiem co w sumie z tego wynika. Z jednej strony mam to gniazdo, z drugiej goraca stopke lampy. Co dalej?
Zewnetrzna lampa interesuje mnie miedzy innymi ze wzgledu na cien tulejki pojawiajacy sie przy oswietlenu lampa wbudowana. Myslalem ze najlatwiej bedzie kupic lampe z fotocela, ale wtedy wewnetrzna musi blysnac zeby blysnela zewnetrzna, czyli cien pojawi sie mimo wszystko (mniejszy bo rozjasniony lampa zewnetrzna ale i tak bedzie?). Da sie wylaczyc wewnetrzna lampe i blyskac tylko zewnetrzna? Albo zaslonic fotocela wewnetrzna lampe tak zeby nie bylo widac jej blysku?
:?
Re: Zewnetrzna lampa do C4000
Parę słówek, jeśli można? :D
Cytat:
Wiem gdzie jest rozrysowany schemat gniazda lampy, ale niestety nie wiem co w sumie z tego wynika. Z jednej strony mam to gniazdo, z drugiej goraca stopke lampy. Co dalej?
Olympus produkuje:
1)uchwyt FL-BK01, na którym jest "but" dla lampy i gniazdko 5 pinowe
2)kabelek 5 pinowy FL-CB01.
Jeśli wsadzić w "but" na uchwycie stopkę lampy (nie koniecznie Olympusa, ale jednak lepiej żeby to była dedykowana - Soligor, Metz produkują takie) i połączyć kabelkiem gniazdka na C4000 i uchwycie, to mamy TTL lampę.
Uważam TTL za lepsze rozwiązanie niż synchronizacje przez fotocelę.
Widzę że ludzie bardzo chwalą Soligor DG-340DZ.
Soligor DG-340AZ dodatkowo pozwala pobawić się z fotocelą.
Lampy Soligor tańsze od Metza.
Jeszcze tańsze są Unomat B24, ale one maja na stopce 150V i ich bezpośrednie podłączenie jest dosć ryzykowne!!
No i nie są to TTL lampy do Olympusa.
Pozdr!