3 załącznik(ów)
Nekropolis - nasze spacery
Okazało się, że wiele osób nie przepada za cmentarną tematyką w zdjęciach. Myślę, że zbiorczy wątek to dobry pomysł aby podzielić się impresjami nie narażając nekrofobów na niepotrzebne stresy ;)
Na początek moje krzyże z Podlasia. Dwa pierwsze z cmentarza w Czeremsze. Trzecie z terenu sanktuarium prawosławnego w Grabarce.
5 załącznik(ów)
Odp: Nekropolis - nasze spacery
Przez przypadek znowu trafiłam na ten watek i nie mogłam oderwać oczu od niektórych zdjęć. Widzę, ze nie tylko ja spaceruję po cmentarzach. Chyba będę tu częstszym gościem, tyle, że u mnie są tylko 3 cmentarze a jeden spędza mi sen z powiek, ale zwykle w czasie podróży wchodzę na cmentarze spotykane po drodze. Można tam wiele się dowiedzieć, zwłaszcza, ze na starych nagrobkach wypisane jest często bardzo dużo informacji ;)
U nas jest jeden cmentarz, zapomniany, poewangelicki, z ponikiem żołnierza wehrmachtu z czasów 1 wojny światowej, na którym jesienią ma się rozpocząć ekshumacja a na terenie cmentarza ma zostać pobudowana prawdopodobnie restauracja. Oprócz wielu nagrobków jest tam jeszcze kaplica cmentarna - neogotycka i dom grabarza w podobnym stylu no i oczywiście wspomniany pomnik żołnierza wermachtu. Sam cmentarz w swym zapomnieniu stał się bardziej magicznym i przerażającym miejscem. Ostatnimi czasy ktoś wykosił chaszcze wiec wygląda na bardziej przyjazny, ale za to uwidocznił dziury po zapadłych grobach i niektórych nadal straszy tylko czym innym.
zamieszczam coś z tego właśnie cmentarza
Załącznik 54585Załącznik 54582Załącznik 54586Załącznik 54583Załącznik 54584