Witam i proszę o ocenę.
Wersja do druku
Witam i proszę o ocenę.
Malutkie... Wstaw wieksze. Bok na 800px
Witam i proszę o pomoc.
Usiłuje wstawić zdjęcia ale za żadne skarby nic nie rozumiem.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak poprawnie wstawić zdjęcie?
Ja robię tak: GIMP->skaluj obraz->ustawiam na 800px->wstawiam na fotosik.pl a następnie dodaję załączniki jako URL. Chciałem wstawić przez ale też nic z tego.
Wiem, że dla większości z Was problem nie zasługuje na uwagę ale jeśli znajdzie się ktoś życzliwy to będę wdzięczny.
A dlaczego nie wstawisz bezpośrednio do wątku przez <Zarządzanie załącznikami>?
GIMP->skaluj obraz->ustaw na 800px->zapisz>wstaw do wątku przez Zarządzanie załącznikami
Ostatnia próba.
Wielkie dzięki (a to takie proste:))
.... troszkę obrabiaj też- zwiększaj lub zmniejszaj kontrast, nasycenie -ostrzyj po zmniejszeniiu- 2 ostatnie troszkę mdłe są...
Np coś takiego
Początkowo obrabiane były na laptopie ale niestety teraz widzę, że na innym kompie(to z tego teraz piszę) wyglądają faktycznie źle. Trochę to wina tych nieudanych prób wstawienia na forum. Faktycznie nie były wyostrzone po zmniejszeniu a i kontrast gdzieś poszedł. Ale teraz jak już opanowałem sztukę wstawiania zdjęcia to się lepiej postaram.
Dzięki za dobre słowo.
Iszi całkiem fajnie :)
Zmieniłem laptopa na kompa córki, trochę poprawiłem i mam nadzieję, że choć trochę lepiej?
aaaa ależ podkreciłeś kolory!
Faktycznie chyba przekombinowałem.
Ale nauczyłem się na własnych błędach, że nie zawsze jak zdjęcia wyglądają całkiem dobrze na wizjerze w aparacie to znaczy, że będą zadowalające w necie.
Zabieram się za studiowanie poradników do Gimpa bo bez tego ani rusz.
Kolejne fotki do oceny. Mam nadzieję, że odrobinę lepsze (??).
Z ostatnich pierwsze było by fajne gdybyś "wyciągnoł" coć z tego miasta (kolory itp)
Forever_k3w - dzięki za ocenę.
Niestety Kiedy robiłem tą fotkę była kiepska pogoda a moje umiejętności obróbki są raczej marne, choć ciągle nad tym pracuje.
Obróbka jest beznadziejna ale miało być z grubsza :) Wydzieliłem sobie fragment z miastem i za pomocą krzywych (2pipet) uzyskałem szybko coś takiego. Oczywiście trzeba by było to dopracować :)
Dobra sam będę szukał innego sposobu...:(
Witam ponownie i proszę o kolejne oceny.
Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to, że zdjęcia (no 8 może nie aż tak) są za ciemne. Zawsze, nawet jeżeli pogoda nie dopiszę możesz je doświetlić w porgramie do obróbki zdjęć. Nic więciej za bardzo Ci nie powiem, bo też się uczę :wink:
Ja bym zrobiła to mniej więciej tak
Dzięki.
Znowu obrabiałem fotki na laptopie a ten mnie wcale nie słucha.:-x
Faktycznie są zbyt ciemne.
Moim zdaniem nie są za ciemne.Wersja Lolity razi po oczach piachem.
Delikatnie bym rozjaśnił...... nie jest źle, 9 najlepsza w/g mnie;)
Miałam napisać, że nie do końca odpowiada mi centralny kadr na pierwszym, ale Helmuth mnie ubiegł. Jego wersja wydaje mi się lepsza, zarówno jeśli chodzi o kadr, jak i nasycenie/jasność kolorów na zdjęciu.
A fotkę 8 wolałabym z prostymi drzewami.
Czekam na kolejne zdjęcia :)
Zdjęcie 7 dopiero po przekadrowaniu i lekkiej obróbce przez Helmutha nabrało kształtu ale dzięki Twojemu surowcowi. 8- las na zboczu, tutaj raczej uznania i podziwu nie będzie. Las jest piekny ale wydobycie z niego tej magii która nas zachwyca jest niezwykle ciężkie. 9- odbieram bardziej w kategorii dokumentalne jak to przemysł wydobywczy wpływa na kształt krajobrazu.
Bardzo wszystkim dziękuje za oceny i proszę o wyrozumiałość. Tak naprawdę to lustrzankę mam od niedawna wcześniej tylko małpka i dawno dawno temu jakiś Zenit. Ale chęci mam. Zakupiłem kilka książek, czytam i podpatruję. Może kiedyś...
Nr 7-Uwierzcie mi, że w pierwszej wersji kadrowanie miało być podobnie ale coś minie podkusiło/ pomyślałem, że kawałek tej drogi po prawej będzie dobry/.
Nr 8-las-Wiejo ma rację las jak las i magii tu nie ma. Ale może kiedyś, za jakiś czas...
Niestety z obróbką fotek jeszcze trochę pracy i nauki.
Przyznam że przy zdjęciach z kompaktu (bardzo prostego) nie obrabiałem ich tylko bezpośrednio do druku (trochę kadrowania) a teraz widzę, że to jak kiedyś w ciemni wszystkiego trzeba się nauczyć krok po kroku.
Jeszce raz serdeczne dzięki.
Korzyść jest i to ogromna. Nie to żebym chciał się przypodobać ale przez te kilka tygodni naprawdę wiele się dowiedziałem. :)
No forum sporo daje :) jest to super sprawa :)
nr 9 w porządku. Wcale nie za ciemne, to dodaje troszkę posępności temu krajobrazowi. Zbyt rozjaśniona wersja nie ma takiego klimatu.
Witam.
Dzięki Waszej uprzejmości i pomocy powstały trzy zdjęcia które zdecydowałem się zamieścić w galerii. Może kiedyś, kiedy moje umiejętności będą na wyższym poziomie uznam je za słabe. Ale obecnie są najlepsze z dotychczasowych.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
[CODE]
Monastyr
/CODE]
[CODE]
Meteory
/CODE]
[CODE]
zatoka
/CODE]
Meteory ciekawe, przyjemnie się kojarzą :)
a mnie się pierwsze najbardziej podoba :) ładny widok :)
Też , za pierwszym :) pozdrawiam.
bardzo, ale to bardzo przyjmna jedyneczka :-) pozazdroscic widokow i wycieczki
dwa- jak dla mnie nie podoba mi sie kolor tgeo tla, gryzie sie jakos z pierwszym planem...
trzy- mile, ale nie zatrzymuje oka na dluzej :-)
Wielkie dzięki za opinie i oceny w galerii:mrgreen::grin::lol: