Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Dopiero się uczę, będę wdzięczna za uwagi. Mam na imię Marta.
Wersja do druku
Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Dopiero się uczę, będę wdzięczna za uwagi. Mam na imię Marta.
Witaj na forum.
Technicznie całkiem OK, ale merytorycznie to nie wiem co foty mają przedstawiać. Co skłoniło cię do wyzwolenia migawki?:)
Przenoszę - w tym dziale powinnaś dostać więcej pomocnych rad :)
zgadzam się z poprzednikiem technicznie ok :) ale koncepcji brak :)
W zasadzie zgadzam się z poprzednikami, bo jak dla mnie tylko ewentualnie pierwsze zdjęcie może mieć jakiś powód istnienia oprócz chęci naciśnięcia migawki :wink:
No i rzecz za którą ja oberwałem na początku... prośba o sensowną numerację zdjęć - na razie jest kilka ale jak wątek się rozrośnie ciężko się będzie orientować :grin:
Tak czy inaczej - czekamy na więcej.
za Poprzednikami + imho w b&w trochę za ostre światło :wink:
Pierwsza - zabrzmi górnolotnie - zderzenie młodości ze starością, stare panny na specerze i młoda para.
Dwie starsze panie na ławce, hm, po prostu lubię starszych ludzi. A dwie starsze panie, które nie mają nikogo oprócz siebie i idą w słoneczną niedzielę do parku, z gazetą...
A dziewczyny po prostu były ładne. W końcu pejzaże też się robi, bo są ładne.
Chociaż w sumie jeśliby te zdjęcia były dobre ( w sensie treści), to chyba nie musiałabym jej tłumaczyć:))
Dzięki za uwagi i proszę o jeszcze. NIedługo wrzucę następne, a odpowiem na posty szybciej niż teraz, obiecuję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Za ostre. Wiem, że to techniczny błąd, ale mam takie skrzywienie po długim używaniu aparatu o bardzo ciemnym obiektywie (50-letnia Agfa, obrazki 6 na 6 cm).
No jest to jakieś uzasadnienie dla tych zdjęć, ale
1. Skąd mamy wiedzieć, że starsze?
2. Skąd mamy wiedzieć, że ładne?
Zdjęcia zrobiłaś od tyłu. Jeżeli chcesz pokazać ludzi to raczej powinno być widać ich twarze. Jeśli pokazujesz tylko ich sylwetki, to powinny coś "mówić", być charakterystyczna dla tego co ta osoba robi w tej chwili.
Tak sobie to wyobrażam, bo sam raczej ludzi nie fotografuję ale lubie czasem popatrzeć na zdjęcia tych, którzy to umieją robić :grin:
Uwagi jw.
Ale ławeczka ze starszymi paniami fajnie tylko brakuje mi czegoś z przodu na co jedna z nich mogłaby patrzeć.
1. To widać po rękach (pani z lewej) i po zwiędłym zarysie twarzy pani z prawej. No i ten rachityczny koczek
2. Ładna jest ta co się odwróciła
Charakterystyczne są sylwetki samotnych starszych pań, przynajmniej dla mnie. Nie robią nic. Siedzą, czytają, na nic nie czekają. Myślę, że fotografowanie z tyłu czy z boku ma też swoje zalety. Wydaje mi się, ze wtedy wygląda bardziej intymnie, jakbysmy go podglądali przez dziurke od klucza. Robię też zdjęcie en face, po obrobieniu kilka wrzucę.
byłoby idealnie, ale pani po prostu patrzyła w siną dal :) Spodobała mi się faktura tego nadgryzionego muru.
_______________________ (automatyczne scalenie
Wklejam fotkę nr 5. Zrobiłam to wg wskazówek admina (na trzy sposoby), ale nie wyszło to tak jak trzeba. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie tkwi błąd?
Wklejaj zdjęcia jako załączniki tak jak pierwszym razem.
Raczej większość użytkowników tak robi. :)
numer 5
Załącznik 24821
6
Załącznik 24823
7
Załącznik 24824
Najłatwiej to użyć załączników na naszym serwerze. Udało ci się to przy pierwszym poście... Jak masz problem z zaakceptowaniem takiej metody i zdjęcia muszą pochodzić z zewnętrznego serwera, zamiast adresu do dokumentu, musisz podać adres do zdjęcia (adres z rozszerzeniem .jpg) Inaczej nasz skrypt nie rozpozna rodzaju pliku.
Pozdrawiam
Brawo. Udało się.:)
Jeszcze numerki przy fotkach i będzie ok.
A jeśli chodzi o fotki to pierwsze z ostatnie serii choć smutne to "jestem na tak".
To pani z Lublina. Rzeczywiście była strasznie smutna. Choć mi osobiście najbardziej podoba się to kolorowe zdjęcie (nr 7). Może trudno uwierzyć, ale robione było w ten sam dzień.
7 mi się podoba -fajnie wypatrzone
Dzięki. To moje ulubione. Przez to ostre światło Lublin troche wygląda jak Rzym...
5 jak dla mnie najlepsza z ostatniej serii. Jak dla mnie za ostre światło w 6 i 7 popracuj nad nim w PS
Witaj ;-)
Opinia laika i początkującego amatora:
1, 2 jakoś nie przyciąga wzroku na dłużej. Ale, ok przesłanie, jakie potem dopisałaś ma sens, czemu nie...ale trzeba było odbiorcę jakoś nakierować.
3,4 bardziej podoba mi sięB&W, nie wiem czy dziewczyna pozowała, ale wyszło naturlanie - jakby czuła Twój wzrok na sobie i obróciła się.
5 fajne, podoba mi się kontast reklamówki ze sklepu Next i babci sprzedającej kwiatki.
6 jak 1 i 2
7 MSZ najlepsze ze wszystkich. Bardzo mi się podoba, fajne kolory, świetnie wypatrzone. Przyciełabym jedynie dół odrobinkę.
Pozdrawiam serdecznie
Babcia sprzedająca bukieciki na zdjęciu 5 fajne. Reklamówki trochę psują odbiór ale takie czasy. Starsi państwo siedzący na ławeczce ciekawe bo może to romans. Na schodach fajnie kompozycyjnie i myślę, że jakby przyciąć je do kwadratu estetycznie by zyskało.
Pracowałam. Tylko że ja lubię takie ostre słońce.
Dzięki, to moje ulubione. Nie wiedzieć czemu ludzie wolą smutne, np. tę babcię nr 5.
Jeśli chodzi o dziewczyny, to masz rację. Ona rzeczywiście się odwróciła, bo na nią patrzyłam. Coś takiego jest, że ludzie czują na plecach cudzy wzrok.
PS. Zdjęcia, które zamieszczam, są z natury, nigdy ich nie ustawiam, a ludzi nie znam.
No, z tym romansem... Fakt, z babci była gorąca sztuka. Taka troszku dominująca nawet.:mrgreen:
numer 8
Paluszku moje ślepia nie dojrzały, że 7 to kwadrat więc przepraszam. Odnośnie babci to widać, że energia w niej kipi stąd taka a nie inna interpretacja. Zdjęcie 8 podoba się dość śmiałą interpretacją portretu z formą.
Zdjęcie numer 09.
numer 10 - imprezka w parku i nr 11 - w ławrze
imprezka - Ciekawe jak je podeszłaś? Nie protestowały, że robisz zdjęcie?
Ooo:) 10 bardzo fajna złapałaś dobrą chwilę :) To se piknik urządziły :)
09- odbieram to jako podział kadru z akcentem. Tematycznie jestem za, kompozycyjnie biel w górnej cześci kadru zbyt przytłacza, podobnie jak niebo w ławrze która sama jest ciekawa i interesująco przedstawiona. 10- imprezka w parku moim zdaniem świetna poprzez dość nie typową obsadę imprezowiczek jak i jej nie skrępowanego przebiegu.
Mnie też najbardziej podoba się ta nietypowa imprezka w parku, pozostałe też całkiem przyzwoite ala to jest moje zdanie a ja sie jeszcze muszę dużo nauczyć.
Dzięki za oceny. Zaraz wrzucam następne.
Nie. Troche sie przyczaiłam, a trochę udawałam, że robię zdjęcie narzeczonemu :))
Panie imprezują sobie w Kijowie. W Polsce to chyba nie mają tyle fantazji.
Oj nieskrępowanego :)
numer 12. Imprezka na czolgu.
Numer 13.
Co to za pomysł z tym ziarnem (tylko w kanale czerwonym?)? Skóra jakaś kostropata :???:
Brrr!
czołg w kwiaty :) no ale skóra dziwna:roll: