Witam wszystkich :) Kilka fotek do oceny :):arrow:
Wersja do druku
Witam wszystkich :) Kilka fotek do oceny :):arrow:
sory że ich nie ponumerowałem ale nie mogłem tego ogarnąć jak to zrobić... :P
ale jest numeracja w nazwie :)
najlepsza fotka wg mnie to nr q5.
q11 zupełnie nie jarzę
MSZ masz oko do kadrów.
Jedna drobna uwaga techniczna - kompresja "zjadła" Ci jakość fotek.
Staraj się skalować do wielkości 800 pix dłuższy bok, oraz ciężar w granicach 200-250 kB.
Pozdrawiam
Q5 zwaliłem :( nie dokładnie w PS sorka
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proszę o krytkę :)
Jeśli chcesz komentarzy, to prędzej będziesz miał po 3- 4(góra) zdjęciach. Po 11, szansa jest raczej mała, chyba, ze to reportaż. Z małej ilości łatwiej wybrać, tym bardziej kiedy pokazujesz różne tematy.
Witaj,
To ja napisze troche krytyki :) mam nadzieje, ze konstruktywnej.
q1.
Dla mnie troche zla perspektywa, trzeba bylo sie ustawic bardziej prostopadle do lawki. Przez to zdjecie cale troche leci i jest krzywe. Dla mnie to wada.
q5.
Nie wiem co swoim zdaniem zwaliles w tym zdjeciu ;) Dla mnie jest super. Osobiscie szum taki jak jest na tle ja uwielbiam. Lubie tez intrygujace spojzenia i dekolty :p ogolnie spotyka sie w tym zdjeciu duzo rzeczy ktore lubie.
q7.
Ja bym je widzial troszke inaczej. Postacie jako same kontury a zachod slonca jasniejszy. Takie jak jest jest ciemne i troche mdle.
q11.
Jesli glownym motywem jest droga to kiepsko sie wyroznia. Nie wiem jak by bylo lepiej ale tak jak jest tez nie jest dobrze.
Reszta jest ok, ale tez bez wiekszych zachwytow. Poziom jest calkiem nie zly :) rozwijaj sie dalej beda z ciebie ludzie... moze ze mnie tez kiedys, ale jeszcze za wczesnie.
Pozdrawiam , Maciek
No może masz racje z tą mniejszą ilością :) a w q5 jest straszny ślad na nosie przy miniaturce nie widać :( q11 jest to wejście do tunelu obrośnięte do okoła :) dzięki za opinie
q1 spoko gdyby nie ta żarówiasta ławka.
Zdecydowanie nie zgadzam sie z kolegą Szalikiem . Dekolt pani na zdjeciu 5 wypadł wg mnie nieapetycznie i od razu "rzucł" się w oczy. (obawiam się że jedynie to poruszyło kolegą Szalika :wink:) Oczywiście nie jest to wina pięknej modelki, ale nieciekawego kadru który jeszcze źle podkreślił walory pani. Przymróż oczy i popatrz biust wygląda jak dwa stożki.
Zdecydownie musisz z koleżanką sesję powtórzyć :grin:
Kolorystyka w q10 mi sie podoba.Wiecej sie nie znam.
Forever_k3w - co do nosa w q5 :) myslalem, ze to moj brudny monitor :p sprobowalem przetrzec i okazuje sie ze nie schodzi, czyli fakt, cos tu nie gra, ale to da sie poprawic.
Pewnie masz racje :p nie mniej, nie wydaje mi sie nie apetyczny (z czysto fotograficznego punktu widzenia)Cytat:
"rzucł" się w oczy. (obawiam się że jedynie to poruszyło kolegą Szalika )
Coś nowego :)
mała wariacja :)
omińcie centralny kadr przy ocenie :)
q12 :
przesadziles z rozmyciem w PS :) wyglada dla mnie strasznie sztucznie. Pozatym torche za duzo z gory miejsca zostawiles moim zdaniem.
Natomiast q14:
Bomba :)
Kurka :)
2 jakieś jadalne tylko raz :)
I prawdziwek
Wyostrzasz po zmniejszeniu? I czemu prawdziwek na środku?
Jezeli chodzi o ostatnia serie to raczej kiepsko po pierwsze fotki nieostre i mało kontrastowe szczegolnie 2gryby.jpg ( plus -tutaj mi się wydaje , że ostrośc poleciała na liście). W ostaniej widać że próbowałeś zrobić jakiś motyw- ale ten badyl z boku przeszkadza (moim zdaniem lepiej by wyszło z bliska bardziej od dołu mogłby wyjść jakiś lepszy bokeh). Co do kurki to straaasznie przeszkadza gałęziowaty pierwszy plan (i tu znowu chyba ostrość poleciałana te dwa skrzyżowane patyki po lewej stronie bynajmniej u mnie są ostre-ogólnie bałagan).
Co do centralnych kadrów , tylko wtedy gdy są uzasadnione w przypadku prawdziwka wyszło nieciekawie
Jeżeli chodzi o poprzednie to ciekawe jest zdjęcie q14
I moja rada nie rób rozmazanego tła programowo bo zawsze(prawie) sztucznie to wygląda (q12)
Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia.
Dzięki :) cenne uwagi :) robiłem te grzyby zuiko 14-42mm więc ciężko było z bliska.. bynajmniej jeszcze amatorowi (ja)
dlaczego ciezko? uciekaly? ;)
zamiast sie tlumaczyc pod kazdym zdjeciem, lepiej poczytaj, poogladaj galerie, popytaj kolegow o szczegoly techniczne.
na razie wyglada to slabo i wzbudza zachwytow.
A coś takiego ?
i jeszcze to
Mam wrażenie, że trochę przekombinowałeś z niebem, w sensie, że za bardzo wpada w fiolet. A kadry - hm.. nie za bardzo do mnie przemawiają, niestety. Jeżeli na pierwszym chodziło Ci o zaprezentowanie tych trzech kresek po samolotach, to może próbować je ująć w jakiś ciekawszy sposób, może w bardziej geometryczny? :roll: Te drzewa, a w zasadzie same ich czubki nie dodają fotce uroku.
A na drugim z kolei wzrok nie ma na czym się zatrzymać, krąży po zdjęciu a tam tylko jakieś krzaki i suche badyle bezładnie porozrzucane po kadrze.
Ja jestem na nie.
;)
Mnie się podoba q10, wg mnie fajny kadr i kolorki, ale ja cały czas się uczę
Moje zdanie: chrzań te wszystkie widoczki, kurki i inne. :) Masz piękną kobietę, Jej rób zdjęcia! Popracuj z Nią, idźcie w jakieś ciekawe miejsca, na aparat zapnij 40-150 i rób zdjęcia. A wcześniej w celach inspiracji proponuje przejrzeć foty: Diabolique, dka, rafroga, zonkinho i innych...
Ciąg dalszy zmagań :)
Co zrobiłeś z modelką w q19 ?:evil::lol:
Jeśli chodzi o q20 to zapowiadało się dobrze, ale mam odczucie, że uciąłeś w złym miejscu... Czy masz może zdjęcie całej postaci w tej pozie (bo wybrana byłaby nieźle, tylko sprawia wrażenie jakby modelka wlatywała niczym superman z prawej strony kadru ;) ) ? A może warto spróbować obciąć trochę zdjęcie z dwóch stron, zostawić trochę mniej :)
Powodzenia w zmaganiach :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeśli chodzi o kadr i wyraz twarzy, to najbardziej podoba mi się q18, niestety przepalenia na twarzy psują odbiór, poeksperymentowałbym z takim światłem, żeby się ich pozbyć i resztę uratować w obróbce. Często tutaj i nie tylko tutaj uważa się że lepiej nie doświetlić i wyciągnąć światło niż na odwrót.
Powodzenia! :)
przeglądnąłem od początku i na razie podoba mi się tylko q14. Ładna tonacja, kadr i opanowane światło.
Pozdrawiam
Witam
Co do ostatniej serii , kadry niezłe , ale modelki , owszem, owszem ;)
Wszystkie te zdjęcia były robione w zbyt ostrym swietle , wiec przepały bardzo szpeca je. Niemniej jednak ostatnia jest najlepsza , fajny klimacik :)
Czekam na dalsze Twoje eksperymenty , modelki są tego warte ;)
Pozdrawiam.
co do komentarza Ann nie modelki a modelka i model :P
------------------------------------------------------
Dzięki za opinie
A mnie tam kolorki z 15 się podobają
poretet
to jest dobry portret jeśli twoim zamierzeniem było świadome przerysowanie twarzy modelki ;-).
Uwydatniłeś jej nos, brodzie specjalnie to nie zaszkodziło bo nie jest masywna, szyja za to wyszła dość korzystnie.
Pozdrawiam
Ostatni portret bardzo sympatyczny.
Idę za waszą radą portrety :)