Robi się ciekawie
http://optyczne.pl/2173-nowość-Canon...tuż_tuż.html
Wersja do druku
Robi się ciekawie
http://optyczne.pl/2173-nowość-Canon...tuż_tuż.html
http://www.optyczne.pl/2173-nowo%C5%..._tu%C5%BC.html
I tak na samej górze mamy napis: "Podwójna prędkość, 100% pokrycia w wizjerze". Natomiast poszczególne kwadraciki oznaczają:
18 milionów efektywnych pikseli,
podwójny procesor DIGIC 4,
8 klatek na sekundę,
19-polowy AF z wszystkimi punktami krzyżowymi,
ISO 6400,
63-strefowy pomiar,
wizjer o pokryciu 100%,
wirualny horyzont,
3-calowy LCD,
Full HD wideo,
Live View.
hmmmmm jakoś to mało prawdopodobne :roll:
albo nie tego oczekiwałem :)
zmieniają pozycjonowanie?
nie będzie już smarków-bez-eS ?
18 mpx na matrycy APS-C odpowiada mniej więcej 12 mpx na 4/3 jeśli chodzi i wielkość fotokomórek. Ciekawe jak sobie poradzili z jakością obrazowania.
pierwsze "super sklepy" oferują w przedsprzedaży za ok. 2 200 Euro x 4zł = ok 9000zł za puchę APS-C ? za 5500zł mamy sprawdzonego D300 który się pokrywa 90% parametrów z tą nowością.
http://www.absolut-photo.com/news/1250844230.html
Atak na polke D300s.
FF już był w połowie drogi pod strzechy, ale się zawrócił, ku niezadowoleniu marzycieli ;)
Dziwne, forum na ktorym znalezc mozna 101x powodow dlaczego crop lepszy od FF a same narzekania :lol:
Uzytkownicy C narzekaja ze producent bardzo sie szczypie z bajerami w puszkach, nie pamietam czy cokolwiek nowego wsadzil do puszki przed Nikonem. Ale puszki bronily sie matrycami, jak Nikon nie mial FF to mogl wypuscic 5D z jednym guzikiem i tak by sie dobrze sprzedawal. Z matrycami tak slodko juz nie jest. Moze wiec na lekki szok uzytkownikow C czyli wysluchanie ich glosow? Robimy wypasionego cropa, ci co z cropa korzystaja (uzytwkonicy tele najczesciej) zacieraja rece, puszka marzenie. Ci co czekaja na nowe 1D lub sa rozczarowani 5D chetnie wysluchaja co nowego w tej pudle jest, mimo ze ich nie interesuje. Pokaz sily. Jesli nizszy model depcze po pietach 1D to nowy 1DIV chyba nie moze rozczarowac.
W strefie szkiel pokaz sily juz byl, ci co siedza w pro zauwazyli to pol roku temu, 200/2IS i 17TS-E. Dwa szkla ktorym nie mozna nic zarzucic, perfekcyjne optycznie, 17 TS-E w dodatku nie ma zadnej konkurencji.
Z nazewnictwa wychodzi że amatorskie FF. To dobrze dla nas, ze względu na konkurencję.
to nie będzie FF...a już myślałem że dadzą konkurenta do D700....szkoda.
5D fajny ale trochę wolny i AF stary.
Plotki głosiły że chcą się odbić i dadzą nieco mniej pikseli (o co proszą wręcz użytkownicy 5DMKII) ale lepsiejszy AF od 1dynek.
Taki Fulfrejmiak zajechałby D700 na starcie...a tak...nic nie zajedzie.
Jesli ten plakat jest prawdziwy to nie ma szans na FF, malo miejsca na pryzmat FF, w sumie malo nawet na 100% aps-...
ale ma dwa procesory digic 4 generacji....
Editowałem:
Sony również taki bajer zastosowało i w FF wyciąga 5 fps jak dobrze pamiętam, wiec czemu Canon w funkiel nówce nie miałby dobić do 8 przy mniejszej matrycy niż ma Sony w Alpha 900., to tylko 4 klatki na procesor zakładając że każdy obrabia połowę matrycy daje to 9mpix jakby nie liczyć
Po coś tam dwa procki siedzą. Na pewno nie po to aby żrać baterie.
Niemniej zbijają mnie z tropu te piksle. Mniejsza FF czy większa APS-C ? Można się domyślać, która wersja podpasuje odbiorcom. Ja wiem jaka mi by pasowała. Podpowiem.
DUŻA....
Z NAPISEM "CANON"....
Tak żeby WSZYSCY wiedzieli że robię MEGA FOTKI.
btw. e-1 ma 3 (T R Z Y procesory) ;)
To tylko taga dygresja o marketingowym bełkocie.
AMD zapowiada domowy procesor o 12 rdzeniach, wykonywalny bez problemu już dziś.
Licząc na "procesory", czyli na kostki zawierające przynajmniej ALU (niekoniecznie RAM/ROM) - małpki miałyby ich po kilka każda.
Nie wiem co siedzi w E-1, ale z chęcią rozebrałbym aby popatrzeć.
Ale DIGIC 4 to nie jest pic na wodę. To ma "moc". Kosztuje tez PCB i prąd dla tego, co znaczy że wydajność baterii spada. trzeba to obliczyć. Jeśli to prawda z tym 7D, to będzie to będzie to albo bardzo szybkie APS-C, albo szybkie FF o przyzwoitm pikselażu.
We will see.
Nous allons voir.
Zobaczymy.
to nie będzie ff... - kolejny argument - wypuszczane szkła nie są pod FF
Ponieważ na początku profesjonalne były tylko sMarki. 5D mimo pełnej klatki nie był plasowany na półkę profi, a modele xxD to już w ogóle amatorszczyzna. Jednocyfrowa pełna klatka, czyli 5D Mark-cośtam awansowała na półkę profi, tym samym zostało miejsce dla jednocyfrowego nazownictwa, ale bez sMarkania, co pewnie będzie się plasować w górnych rejestrach semi-profi. Tak jakoś, w każdym razie.
To ja może po prostu referat napiszę?
100 złotych za 1000 znaków się należy i klepię już teraz :)
Dobra, żeby nie było, bo nie wiem kiedy następny raz tu zajrzę. Dyskusja na podstawie/zasadzie wróżenia z fusów. Dokładnie takie wnioski można dodawać i podobnymi argumentami się podpierać. Będzie wiadomo to będzie o czym gadać, a póki co można sobie pi.rniczyć do woli.
Nie do końca. Ja na przykład rozumiem "krzaczki" na pudłku. Im więcej etanolu, tym bardziej :)
Pentax K-7, Canon 7D... Olympus E-7? :)
Aparat ma być ze średniego segmentu. Najprawdopodobniej nie pełna klatka. A po co dwa procesory? A może wreszcie będzie prawdziwe wideo HD? Nie jakieś niedomyte 20 klatek? I do tego sensowna kompresja?
Pozdrawiam
Nikon d300s to dobry przykład tego, że by zrobić nową puszkę wystarczy do starej dodać nową (zupełnie) funkcjonalność.
Wideo to łakomy kąsek. Najdroższe kamery z segmentu turystycznego to 5-7 tysięcy zł (~1500€). I to jest argument dla klienta. Dostaje naprawdę wypasioną kamerę i wypasioną lustrzankę, w cenie tylko slr (z niewielkim bonusem).
Jako, że w grze jest Sony, które jak widać nie specjalnie pali się do dodawania filmów (bo będzie deficytowym produktem podgryzać dochodową branżę) to na bank każdy następny Nikon i Canon będą miały HD. Z trzeciej strony będzie obóz m4/3. Panasonic postawił na sklejanie aparatów z kamerami.
A kamera w lustrzance ma wieeeele zalet wobec kamerki konsumenckiej.
Na wakacje bierzesz jeden gadget. Jakość obrazu może być wielokrotnie lepsza. Masz optykę, jakiej do kompaktowej kamery nie przypniesz.
Jesteśmy na początku tej drogi, ale moim zdaniem dosyć szybko osiągniemy akceptowalną jakość obrazu i wygodę obsługi funkcji filmowych.
Canon to przeżyje (bo ma na plecach Nikona), Nikonowi to obojętne, Panas na to stawia, kulawo ma Sony. Wszyscy wygryzają mniejszych graczy - na przykład JVC.
Sony pewnie w końcu też się podda, jeżeli popatrzą na sytuację na rynku telefonów. Nokia przespała rewolucję www w telefonie i traci. Sony ma do stracenia dwa rynki. Nikt nie będzie kupować ich aparatów, jak cała konkurencja będzie miała używalne dwa w jednym, a i sprzedaż kamer spadnie.
Wadą dzisiejszych funkcji filmowych jest ich niestandardowość. 20 klatek, brak szybkiej migawki, AF z aparatu (casus Olka - niepotrzebnie tak szybko chce ustawić ostrość), kulawa kompresja (20 minut na 4 GB karcie <w moim Canonie AVCHD na tych 4 GB upchnę ponad godzinę>). Jakieś dziwaczne standardy dźwięku, brak dźwięku, 30 klatek zamiast 29,97.
To wszystko wynika z braku doświadczenia, obchodzenia patentów, braku dedykowanych procesorów itp itd. Na tej drodze Panas jest najdalej i gdyby nie rolling shutter miał by moim zdaniem dokładnie wszystko co potrzeba takiej wakacyjnej kamerze.
Trochę to potrwa, jak się producenci przekonają do robienia z wodotrysku standardu. Osobiście popieram rozwój w tym kierunku.
To takie moje piąte przez dziesiąte.
Pozdrawiam