Czy ktoś z forumowiczów posiada obiektyw jak w tytule i może podzielić się uwagami ?
Interesuje mnie jak sobie radzi z telekonwerterami EC-14/EC-20 ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Czy ktoś z forumowiczów posiada obiektyw jak w tytule i może podzielić się uwagami ?
Interesuje mnie jak sobie radzi z telekonwerterami EC-14/EC-20 ?
Pozdrawiam
Ja już go chcę mieć drugi raz! Pierwszy raz, też chciałem:) Przepraszam za sarkazm.
Na forum nikt Ci nie powie nawet jak radzi sobie bez EC bo nikt go nie ma. Jedyny kontakt można z nim mieć na różnorakich zjazdach klubowych ale wtedy to za krótki czas i za dużo emocji na testowanie i wyrobienie opinii.
Ja ja mam nadzieję,że jeszcze sigmę 300/2,8 przystosują dla Olka.
Czytałem,że całkiem niezłe szkło:!::-P
Bo 90-250 trochę kosztuje oj kosztuje!
Kiedyś na forum pojawił się wątek o planach wypożyczania obiektywów Olympus. Szkoda, że nie doszło to do skutku bo sam bym pewnie z tego skorzystał.
Testowanie na spotkaniach klubowych nie wystarcza do zapoznania się ze sprzętem. W końcu jak mam zapłacić 20 tyś. zł za obiektyw to nigdy nie wezmę go w ciemno choćby był z linii "super-pro"
Pomarzyć zawsze można. Ale jakbym miał już te 20tyś. to wybór wcale nie jest łatwy. Porównaj sobie choćby minimalną odległość ogniskowania:
ED300/2,8 - 2m
ED90-250/2,8 - 2,5m
(dane z Olypedii)
Przy mniejszej ogniskowej 90-250 ma większą minimalną odległość ogniskowania. Jak to się ma do fotografowania malutkich ptaszków wiedzą Ci którzy to robią. A niektórzy w innych systemach dali się zaskoczyć kupując np. AF-S600/4 (I) który ma tą odległość koło 7m co utrudnia fotografowanie bardzo małych obiektów.
I co?? Nadal brałbyś w ciemno???:grin:
7m o zgrozo :!::|
Powiedzieli, że nie przewidują takiego wariantu. To samo z konwertorami.
Myślę, że jest to spowodowane porozumieniem pomiędzy producentami akcesoriów do systemu 4/3 o nie robieniu sobie wewnętrznej konkurencji.
Pozdrawiam.
wrzuc rawy na http://raw.fotosite.pl ;)
Właśnie wrzuciłem wszystkie RAWy. Temat jest nieszczególny, ale miałem tylko 20 minut, a i pogoda była słaba. Wykonałem serie zdjęć obiektu (wysoki budynek z rusztowaniami) oddalonego o jakieś 500-600m i bliskiego - 10m. Zdjęcia są kolejne, bez kasowania, E-30 na ustawieniach standardowych, tylko S-AF, na najnowszych wersjach firmware. Użyłem 90-250, 90-250 z EC-14 i 90-250 z EC-20. Za każdym razem są to obie skrajne ogniskowe raz na pełnym otworze i raz z przymkniętą przysłoną (bez konwertera 2 działki, z konwerterami 1 działka). Wszystkie informacje dotyczące użytego sprzętu można znaleźć we właściwościach, przy przeglądaniu w OM2, albo OS2.
Pozdrawiam
Jack
INFO
Gdyby zdjęć nie było jeszcze na stronie www, to mozna je sciągnąć bezpośrednio z ftp.
Kod:ftp site hostname: raw.fotosite.pl login: fotki password: fotki
Dzięki Jack.
Dla mnie test jest wystarczający. :wink:
Zdjęcia odpowiednie, teraz odrobina analizy i zobaczymy.
Wielkie dzięki dla Jacka za poświęcony czas i zdjęcia.
Pozdrawiam.
Nie bardzo mogę te zdęcia Jacka znależć. Jak Wam się to udało.
ftpa system nie znajduje a na stronie ich nie widzę.
Pozdrawiam.
w trakcie zarabiania kasy na ten obiektyw jest wskazana intensywna praca na siłowni.
W domu mam chyba jakieś rawy robione tym szkłem w warunkach studyjnych (thx Jack)
Dla takiego zakresu i światła to nie jest ciężki :wink:.
Tak półtora roku temu poważanie "zachorowałem " na niego właśnie ze względu na "kompaktowość". Niestety rynek wtórny na to szkło nie istnieje a nie dość tego nawet nie ma go jak pożyczyć aby przestrzelić po swojemu. Taniej zdecydowanie wychodzi szkło od konkurencji razem z body o podobnych parametrach.
takie tam linki do tego szkła:
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1060&z=93
http://www.fot-o-grafiti.hr/novosti/...zd-90-250-f-28
Poniższe zdjęcia to moja obróbka, ale każdy może zrobić obróbkę po swojemu korzystając z ORF pod adresem: http://hds.art.pl/raw/E-3_ZD90-250/
hades, ja bym wolał tego pieska na 250mm f/2,8 i f/4, oczywiście ORF.
Możesz też napisać parę słów na temat działania AF, pewnie nie tylko dla mnie jest to ciekawy temat.
hades : lub jakieś ptaszysko na f/2.8 f/4.0- może być i kura :wink:
sample robią duże wrażenie...
niestety/ na szczęście nie moja liga cenowa/wagowa...:wink:
bo by były wydatki...
Te sample z psem bardzo fajne, ostre (tylko czemu w kolczatce:?::!:). Liście też. Jak już prośby się sypią, to może coś, gdzie by bokeh było widać ;) Nie wiem, jakieś liście blisko, gałęzie zawsze ładnie pokazują, jak szkiełko rysuje.
Przy 250 mm i f/2.8 ostre jest tylko parę milimetrów. Na życzenie powalczę jeszcze z martwą naturą. Na to szkiełko trzeba trochę czasu poświęcić. Na początku myślałem od takie "hop siup, teścik". Ale nie w tej "kategorii wagowej".
Może na jakieś narty je zabierz?
Co do AF, mogliby jednak wsadzić w 90-250 mechanizm SWD o ile to technicznie wykonalne. Ale nie mam pojęcia jakie mogą być przeciwwskazania.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo chętnie potestuje je przez kolejne pół roku ;). Na razie wykorzystuje każdy pogodny dzień, a było ich raptem kilka.
Jeszcze kilka zdjęć z ZD 90-250. Za jakiś czas dodam wszystkie wybrane RAWy do raw.fotosite.pl.
Zdjęcia super, rewelacyjna plastyka. Cena niestety zaporowa.
Z jakiej odległości był ten ptaszek robiony... Go chce sobie policzyc dla 2,8 ;)
Cena oslny przeciwslonecznej, gdyby sie zgubila, na szczescie jest bardziej przystepna ;)
http://www.ceneo.pl/387781