No Panowie i Panie ! Stalo sie i oto nadchodzi nowy gracz w systemie micro 4/3. Panasonic GF1 !
A oto link do szpiegowskich fotek i danych !
Ja osobiscie sie juz ciesze. Bedzie w czym wybierac :)
http://photorumors.com/2009/08/06/pa...o-four-thirds/
No Panowie i Panie ! Stalo sie i oto nadchodzi nowy gracz w systemie micro 4/3. Panasonic GF1 !
A oto link do szpiegowskich fotek i danych !
Ja osobiscie sie juz ciesze. Bedzie w czym wybierac :)
http://photorumors.com/2009/08/06/pa...o-four-thirds/
Ma lampę i gniazdo do podłączenia elektronicznego wizjera-EVF!
Cena będzie zabijała ponieważ wygląda, że ten maluch ma wszystko i może więcej niż większość EL na rynku. Wszystkie funkcje na wierzchu + pewnie filmy jak GH1.
Zgrabne i ładne to. Ze szkiełkiem 20/1.7 bardzo fajny zestaw wycieczkowy...
No rzeczywiscie zapowiada sie niezle!
Z tego co na szybko widac - roznice wzgledem GH1:
- brak video 720p60 oraz 1080p24\1080p25 (jedynie 720p30)
- brak trybu 'Creative' dla video (kontrola uzytkownika zamiast auto)
- brak wbudowanego EVF (opcjonalnie dolaczany)
- brak mikrofonu stereo
- brak wejscia dla mikrofonu zewnetrznego
- brak odchylanego LCD
- brak malego grip'a
Jednak bardziej adekwatne byłoby porównanie z EP1(bo to bezpośredni rywal)!
Wszystko w tym momencie zalezy od ceny. Jesli cena bedzie zblizona do kompaktow z gornej polki to bedzie to bardzo interesujaca alternatywa.
Rywal do EP1 posrednio, designem nie walczy, nie celuje raczej w droga modna zabawke.
Tez jestem ciekawy ceny.
Body GF1 powinno byc tansze od body GH1, ktorego wartosc to +- 3 000 PLN (50% ceny zestawu kit'owego).
Choc niestety jeszcze nie do nabycia samo oficjalnymi kanalami...
Naiwnie licze na cene nizsza od G1.
Jeśli AF będzie ten sam co w G1, to biorę GF1 zamiast E-P1.
Choć zobaczymy jak pojawi się na rynku i będą pierwsze recenzje.
Ciekawe ile będzie kosztował sam aparat z 20mm f/1.7, i ile dodatkowo dołączany EVF.
No i dobrze.
Szykuje się bardzo poważny konkurent dla EP-1.
Pogratulować - szczególnie z tym szkiełkiem.
Pozdrówka.
o miło, ze ruch w interesie ;)
szkoda tylko, zę panasonic boi się stabilizacji w body,...
A po co stabilizacja w takiej konstrukcji. Tele a tym bardziej supertele do takiej pierdółki nie podłączysz (w sensie użytkowym). Widoczki robisz na szerokim i z regóły w dobrym oświetleniu. Do fotek ludzi, portrecików i tak ważny jest odpowiednio krótki czas, czyli lampka lub wyższe ISO.
PS
Mała waga Panasika sugeruje plasticzek, ale i tak teraz takie czasy, że co 2-3 lata nowszy model się kupuje, więc korpus wytrzyma.
Ostatecznie musi czymś się różnić od kolekcjonerskiego E-P1.
Czy pojawiło się jakieś info na temat dostępność tego cacka? Pod koniec sierpnia ruszam na tydzień do Paryża i zastanawiam się nad kupnem Panasonica LX3 - przydałby się tam na ulicy, a i potem w Warszawie byłby jak znalazł. Zastanawiam się jednak, czy nie poczekać na tego GF1 (choć mnóstwo jeszcze niewiadomych) i pomęczyć ten Paryż E330 (który jest spory, głośny i coraz bardziej wkurza mnie jego obsługa) i średnim formatem.
Pzdr
Ostatnio w necie ogladalem zdjecia zrobione body u43 wraz z Canon 500mm f/4. Malo to bylo zdjec roznych body u43 podpietych do tele, supertele? Malo to zdjec ksiezyca zrobionych u43 i obiektywami tele?
Tymczasowy,
czym bodu u43 w tym wzgledzie rozni sie od..? Wlasnie, co ma dla Ciebie sens uzytkowy? Co to znaczy?
Zdjecia takimi szklami i tak robi sie co najmniej na monopodzie, jak nie statywie. Czy ma wiec wtedy az takie znaczenie stabilizacja? Ja nie wiem, wiec sie nie wypowiem, nie uzywam takich szkiel.
Jak dla mnie na niewprawne oko to jest pen zapakowany w Panasonicowy futerał. Wiele razy już tak robili i pewnie teraz będzie tak samo.
Pozdrawiam
Według przecieków będzie miał matrycę taką, jak w GH1, więc nie wygląda mi to na pena ze znaczkiem Panasa. Różnic pewnie będzie bardzo dużo. Tylko szkoda, że ten zoom Panasa jest taki duży, przynajmniej dla takiego małego korpusu. Kit Olka byłby w sam raz, ale bez stabilizacji...
Ciekawy, w stylu E-P1, zapewne współpraca z Olympusem. Stabilizacja to efekt "filozofii", nawet nie myslą o tym, aby wkładać to do body. Kto wie, być może jest to nawet ustalone z Olympusem, a na pewno z Leiką - dostawca obiektywów dostarcza również stabilizację.
A propos, zauważyliście tę plotkę na tej samej stronie: E-P2 jeszcze w tym roku?
http://photorumors.com/2009/08/03/ol...-a-viewfinder/
jeżeli porównać wprost(co zrobiłem)- postawić kity obok siebie- 14-45 lumix (ze stabilizacją ), jest taki sam, albo nawet minimalnie mniejszy i bardziej zwarty, od rozłożonego u14-42 Olka (pominąwszy kwestię trochę mniejszej srednicy przedniego członu).
Więc porównania ze zdjęć i opisów mogą być mylące!
Nie ważne, jaki jest kit Olka po rozłożeniu. W czasie fotografowania rozmiar nie będzie przeszkadzał. Ważne, żeby całość była mała w pozycji transportowej, bo od tego zależy, czy aparat będzie można nosić w kieszeni lub małym etui przypiętym do paska, czy też trzeba będzie nosić torbę.
Aparat, szkla, wszystko bedzie ogloszone na targach IFA w Berlinie, 1-2 wrzesnia.
Jest nadzieja, ze wszystko bedzie do kupienia w PL na przelomie pazdziernika i listopada w PL.
http://translate.google.com/translat...hl=en&ie=UTF-8.
No i wyszedł, to wydaję się naprawdę dobra propozycja -zwłaszcza przy startowej cenie z 20/1,7:
http://74.125.39.132/translate_c?hl=...1-YuHMF53urCBQ
http://www.dpreview.com/previews/PanasonicGF1/
150$ drozej od EP-1
śr.kurs 1GBP z dzisiaj = ok.4,70PLN
GF-1 body: GBP 549,99 x 4,70pln = PLN 2584,95
GF-1 + 20/1.7: GBP 785 x 4,70pln = PLN 3689,50
czyli sam 20/1.7 w granicach: GBP 235,01 x 4,70pln = PLN 1104,55
Podane ceny w Niemczech:
- Gehäuse (nur in Schwarz) 649,- € (UVP)
- Gehäuse mit Zoom 3,5-5,6/14-45mm (4 Farben) 849,- € (UVP)
- Gehäuse mit Pancake 1,7/20mm (nur in Schwarz) 949,- € (UVP)
Trochę mnie dziwi, czemu wsadzili GF1 monofoniczny mikrofon ?
Cena 20/1.7 jest idiotyczna.
Czy ten aparat ma szansę poprawnie pracować ze szkłem ZD 14-54 II? Oczywiście z przejściówką. Chodzi mi głównie o automatykę, pomiary, działanie AF. Spacerowo w kieszeni miałby naleśnika 20mm, ale chciałbym mieć również możliwość podpięcia dobrego szkła, które już mam. Tak sobie gdybam. Jak sądzicie?
Dlaczego nie? AF będzie działać, tylko pewnie wolniej niż z dedykowanymi szkłami. Tylko będzie ciążył obiektyw.
piotrek204 - idiotyczna pod jakim względem?
Propaganda pisze ze szkla 4/3 i u4/3 sa mniejsze, rozumiem ze i latwiejsze w produkcji itd. To jest powiedzmy odpowiednik 50-tek w FF, swiatlo ma srednie, mogliby sie postarac na 1.4 olympus kiedys do swojego pena robil male szkielka ze swiatlem 1.2.
Szklo panasa kosztuje okolo 1000PLN.
Nikon ktory jest znany z wysokich cen za swoje 35/1.8 krzyczy 800PLN.
W canonie za 1400PLN kupimy 50/1.4 ktora kryje FF.
GF-1 jest tym na co czekalem, ale nie chce wydawac tyle $$ na szkla.
Ciekawe za ile szło szkło nikona i canona zaraz po premierze?
To są ceny referencyjne! Ten sprzęt trafi do sprzedaży najwcześniej w październiku! Porównajcie sobie ceny E-P1 (zapowiedzi, cenę w realu z pierwszych tygodni sprzedaży i aktualną!).
A najbardziej cieszę się z tego:
That said, comparing the GF1 with the 20mm to the E-P1 with the 17mm pancake is like chalk and cheese; the Panasonic combo feels easily twice as fast. We'll look at this in more detail in our full review.