-
Makro - początkujący fotohobbysta
-
Wszystkie oprócz 6 zdecydowanie za ciemne.
-
Ciemno, i chyba przez to nie ma jak więcej ocenić. Na 3 chyba jest nietrafiona ostrość, ale do końca tego nie widać.
-
Podoba mi się zdjęcie nr 1. Reszta za ciemna. Troszkę nietrafione kadry lub źle wykadrowane. Np w zdjęciu nr 2 przestrzeń powinna być z lewej strony - mucha zmierza w tym kierunku, te same lub podobne błędy w zdjęciu nr 4 i 3.
Na początki nie jest źle... Pozdrawiam
-
Dziękuję za pierwsze i cenne uwagi,
Kurcze sam ściemniłem te zdjęcia bo mi się za jasne wydawały :grin:.
Może zamiast zdjęć powinienem ściemnić monitor :roll:.
Nie chciał bym wyjść na kogoś przemądrzałego i zanim zacząłem robić zdjęcia to łyknąłem troszkę teorii i co do wypowiedzi Iszi:
"Np w zdjęciu nr 2 przestrzeń powinna być z lewej strony - mucha zmierza w tym kierunku..."
Są to kadry celowe (może nie do końca udane ale..).
Nie jest to tak że jeśli obiekt jest po lewej i zmierza w tym kierunku to symbolizuje to czas przeszły (mucha już sobie poszła z tego miejsca).
Gdyby natomiast szła do centrum oznacza to "nadchodzę lub idę tam"
W jaki inny sposób coś dokonanego??
Może gdybym zdjęcie muchy zatytułował: "ja stąd spada" było by ok.
Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.
-
Tak , większość zdjęć jest za ciemna.
Mnie sie podoba najbardziej 5.
Co do kadrowania, to poprzednicy mają racje, a dorabianie ideologii do kiepskiego kadru...
chyba nie tędy droga.
Reguły można łamać, ale musi to być przemyślane i uzasadnione.
Życzę wielu udanych zdjęć.
-
Co do kadrowanie nie mówię że kadry są dobre,
tylko mówię co chciałem pokazać,
całe szczęście że to nie moja ideologia tylko gdzieś na jakiejś stronie o tym czytałem, widocznie były to błędne informację, tak tam było uzasadnione.
Spróbowałem z mizernym skutkiem.
Więc na razie będę to uznawał za błąd, i dostosuję się do wskazówek:grin:
7.
To pewnie będzie za jasne, ale mam nadzieję że kadr lepszy
Czekam na dalsze opinie
-
Jak na mój monitor to jasność OK.
Kadr prawidłowy, owad w mocnym punkcie.
Fotka mała, ale z tego co widzę jest ostra.
Teraz pozostaje szukać lepszego światełka (wschody, zachody).
Powodzenia
-
Z poprzedniej serii najlepsza 6, a co do ostatniego zdjęcia, nie podoba mi się kadr, zielona połowa odciąga uwagę od tematu zdjęcia mimo tego, że jest blisko mocnego punktu. Natomiast co do ostrości to może i ona jest ale jakas taka nijaka.
Oczywiście jest to tylko zdanie uczącego się jeszcze laika :)
-
Mocny punkt, to jedno, a odrobina przestrzeni, to drugie. Chodzi generalnie o to, żeby mucha, mająca głowę zwróconą w lewo, miała gdzie spojrzeć przed siebie, czyli tę przestrzeń właśnie. Odwłokiem nie patrzy, więc za nią może być miejsca mniej.
Gdy człowiek na fotce wskazuje na coś ręką, to za człowiekiem może miejsca nie być, ale przed nim być powinno.
7 jest akurat, kwiatek nieprzepalony, ale trochę mała fotka i nie widać, czy robalek jest ostry. Wydaje mi się, że tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Nie chciał bym wyjść na kogoś przemądrzałego i zanim zacząłem robić zdjęcia to łyknąłem troszkę teorii i..
A nie za dużo tej teorii .. może na początek kadruj tak zeby się Tobie podobały zdjecia a nie że mucha zmierza tam to przestrzeń tam ;) .. czekam na kolejne zdjęcia też lubię makro
-
Niestety u mnie też fotki są dużo za ciemne.
-
-
Czy te zdjęcia są tak marne jakościowo, że wstydzisz się pokazać w "normalnym" rozmiarze? :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy te zdjęcia są tak marne jakościowo, że wstydzisz się pokazać w "normalnym" rozmiarze? :-P
Co znaczy w normalnym rozmiarze??
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran.
W post wstawiam normalnie link do zdjęcia pojawia się znacznik [media]
jak próbuje je wstawić przez "wstaw obrazek" nie pojawiają się na forum.
Zdjęcia mam na Picasaweb - z przyzwyczajenia
W razie czego tu jest link do albumu.
http://picasaweb.google.pl/nipo80
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran...
No a u mnie po kliknięciu otwierają się w rozmiarze 576x432
To trochę mało, standardem jest dłuższy bok na 800...
Możesz zawsze wstawić bezpośrednio do wątku jako załączniki.
Poza tym MSZ brakuje ostrości, co przy fotkach makro jest poważnym błędem.
Czy wyostrzasz zdjęcia po pomniejszeniu?
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran.
O normalnym rozmiarze już napisał Puchatek. O wstawianiu zdjęć jest sporo na forum: Poradnik - Jak zamieszczać zdjęcia w postach. Na Picassie masz zdjęcie w jakiejś dziwnej rozdzielczości, podlinkowane na forum, zostaje przeskalowane przez automat (bez wyostrzenia). Dlatego taki dziwny rozmiar i brak ostrości.
Nie wiem o jakich miniaturkach piszesz (że się powiększają na cały ekran), te w Twoim poście, powiększają się tak jak pisze Puchatek. Jak przygotujesz w programie graficznym obrazek 800x600 (z wyostrzeniem), 72dpi, do 300KB, umieścisz go w poście jako załącznik to będzie to wyglądało mniej, więcej tak:
-
3 załącznik(ów)
Ok,
więc spróbuję inaczej wstawić fotki
13 - ponoć ślinik wielki -nie za bardzo chciał dziś współpracować
14 - ???
Oprócz opinii proszę o info czy teraz jakoś zamieszczonych zdjęć jest lepsza.
Dla porównania jeszcze raz motyl nr5.
-
No teraz coś widać. :) Motylek ma fajnie trąbkę zwiniętą, łasuch jeden. :)
Ten długonogi robalek w pionie też się nieźle prezentuje.
-
na wielu zdjęciach jakość pada - dużo chaosu w tle , mało przemyślane jest i zbyt kiepsko dobrana głębia ostrości - jest dużo pracy do wykonania - zdjęcia makro to nie tylko dobrze pokazany robal lub inne stworzenie ale również otoczenie w jakim je wykonałeś i jak je pokazałeś - zabawa z światłem i rosą bardzo wzbogaca drugi plan - bliki i ..... to wszystko składa się na zdjęcie - pozdrawiam i wytrwałości życzę
-
3 załącznik(ów)
No to próbujemy dalej:D
Aż załapię o co chodzi i w tym kierunku będę szedł.
Na razie wszystkie zdjęcia z przydomowego ogródka dlatego rabczki może troszkę monotematyczne.
Myślę jednak że to bez znaczenia najpierw chcę wyrobić technikę potem będę robił wypady na łączkę.
No to zaczynam i czekam na wasze oceny, które są bardzo cenne:
15. Ślimak
Załącznik 21105
16. Inny ślimak
Załącznik 21106
17 mucha - tu mnie pewnie zjecie za to odbicie światła od przysłony (z góry przepraszam :grin:)
Załącznik 21107
P.S. Wysotrzyłem po zmniejszeniu, oraz mam nadzieję ze tak wstawione są teraz dostatecznie duże i widoczne
-
Mucha najlepsza moim zdaniem. Doświetlasz wbudowaną lampą?
Sporo można podejrzeć / doczytać na cyberfoto w dziale makro http://www.cyberfoto.pl/miasto-krajo...tm#post1831059. Mnóstwo zamieszczonych tam zdjęć jest zrobionych kompaktami.
I jeden z moich ulubionych fotografów również pracujący kompaktem - http://benas.atspace.com/home.html. Podziwiam wytrwałość tych ludzi. Bardzo mała głębia ostrości w tego typu fotografii uczy cierpliwości :wink: Życzę powodzenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jolly
Mucha najlepsza moim zdaniem. Doświetlasz wbudowaną lampą?
Sporo można podejrzeć / doczytać na cyberfoto w dziale makro
http://www.cyberfoto.pl/miasto-krajo...tm#post1831059. Mnóstwo zamieszczonych tam zdjęć jest zrobionych kompaktami.
I jeden z moich ulubionych fotografów również pracujący kompaktem -
http://benas.atspace.com/home.html. Podziwiam wytrwałość tych ludzi. Bardzo mała głębia ostrości w tego typu fotografii uczy cierpliwości :wink: Życzę powodzenia.
Dziękuję,
Tak doświetlam lampą wbudowaną, reguluję tylko siłę/czas błysku głównie ustawiam na 1/4 do 1/64.
Jako dyfuzor sposób Benasa - czyli wycięta z pojemnika po wodzie destylowanej ścianka i wstawiona na obiektyw (fajne bo sztywne i dość dobrze rozprasza światło).
Co do jego fotografii to uważam że są super - chociaż kolory czasami tak żywe że aż za sztuczne -jak by te jego modele były nieprawdziwe ale to kwestia gustu.
Autofokus zawsze "bujany" z obiektywem bez potwierdzenia ostrości ciężka sprawa.
dzięki za ocenę
-
Hmmm...pytałam o lampę, bo zwłaszcza na ślimaczkach bardzo widać błysk. Może jeszcze za silne światło było?
Niestety nawet na systemowych obiektywach z dcrem pozostaje autofokus bujany, dlatego pomału zaczynam marzyć o obiektywie macro. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jolly
Hmmm...pytałam o lampę, bo zwłaszcza na ślimaczkach bardzo widać błysk. Może jeszcze za silne światło było?
Niestety nawet na systemowych obiektywach z dcrem pozostaje autofokus bujany, dlatego pomału zaczynam marzyć o obiektywie macro. :wink:
Błysk widać, mi się wydaję że dlatego bo odległość od obiektu jest za mała, kilkanaście cm przy moim obiektywie 50 + DCR250.
Szczerze to cały czas mi ślinka cieknie na sigme 105 macro ale na razie to poza moim zasięgiem cenowym.
Na razie myśle o zakupie jakiegoś OM koło 100-200 i do tego DCR - powiększenie większe i odległość - robaczki by tak nie uciekały.
-
2 załącznik(ów)
Na dobranoc postanowiłem dołożyć jeszcze 2 fotki.
Jak zwykle proszę o komentarze, które są bardzo cenne dla mnie.
18. Śpiąca gąsienica po deszczu
Załącznik 21129
19. Jaszczurka wygrzewająca się na moim tarasie - o dziwo pozwoliła się wziąc nawet na ręce bardzo spokojny okaz.
Załącznik 21130
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Szczerze to cały czas mi ślinka cieknie na sigme 105 macro ale na razie to poza moim zasięgiem cenowym.
Postanow sobie ,ze sigma 150 i nic wiecej.Zbieraj az uzbierasz.Kup w sklepie Sigmy,tak zebys przed zaplaceniem mogl strzelic pare fotek i sprawdzic.Wszystko co bedziesz kupowac po kolei to tylko polsrodki.Jak narazie masz co mozesz wykorzystac do konca,zeby naumiec sie patrzyc kadrem na obraz.Pobaw sie dlugim kitem i Raynoxem,tez mozna wiele osiagnac.Sa po drodze anachromy Marumi,ale trzy czy cztery sztuki to w sumie polowa sigmy prawie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... Pobaw sie dlugim kitem i Raynoxem,tez mozna wiele osiagnac.Sa po drodze anachromy Marumi,ale trzy czy cztery sztuki to w sumie polowa sigmy prawie
Sęk w tym że mam tylko jeden obiektyw z kitów 14-42,
dlatego szukam czegoś dłuższego,
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Postanow sobie ,ze sigma 150 i nic wiecej...
No 150 lub 105 ale ceny jak dla mnie astronomiczne:cry: - będą na razie musiały mi błyskać z daleka a ja będę się szkolił na tym co mam.
Myślałem o czymś dłuższym z OM żeby spróbować - tu kasa nie tak wielka.
-
Witaj,
Podoba mi się 18- mimo że to robal, to fotka jest ciepła i bardzo przyjemna w odbiorze :-)
Pozdrawiam
-
17 (mucha) fajna tylko ciemna .. fotografia nie mucha ;)
-
Witam
Twoje "makro" podoba mi sie , szczególnie 18-stka :)
Pozdrawiam.
-
3 załącznik(ów)
Czas troszkę odświeżyć temat.
Na krótkim urlopie poświęciłem chwilkę na foty,
oto niektóre z nich:
20. Mucha
Załącznik 21757
21. Świerszcz
Załącznik 21758
22. Gąsienica
Załącznik 21759
Jak zwykle proszę o wasze komentarze.
P.S. Czy widać jakieś postępy??
-
-
4 załącznik(ów)
Znalazłem jeszcze kilka ciekawych,
24. ??
Załącznik 21778
No to kolacja na dobranoc
24
Załącznik 21779
25
Załącznik 21780
26
Załącznik 21781
Wiem że ostrość nie taka ale dynamika sytuacji była dość duża.
Chyba był najedzony i tylko zapakował na potem
-
muszka niezła, a co dalej ??? rany...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jerryg3
muszka niezła, a co dalej ??? rany...
Sorki Jerryg3 początek zrozumiałem ale z tym "rany..." znaczy tragedia??
Jeśli tak to co poprawić, pajęczyna to wiem że nie ostra zamieściłem tak aby pokazać kolację pająka trwało to kilka sek. i dużo ruchu.
-
Niezbyt to pokazanie Ci wyszło... oj niezbyt. Ale Ćwicz :)
-
1 załącznik(ów)
OK, zbłaźniłem się z tą pajęczyną.
Na pokutę coś z szuflady robione Sonym H2 - mam nadzieję że nie zostane zlinczowany.
Prosił bym o jakieś porady i wskazanie na błędy, abym mógł się podciągnąć.
U kogoś łatwiej dostrzec błędy, nam się zdjęcie podoba a innym niestety nie.
Na tym polega doświadczenie iż widzimy błędy te, których inni nie widzą.
27.
Załącznik 21879
-
Mucha ohydna :-P
Zbyt szeroko (pewnie spory crop), ramka MZ, niepotrzebna.
-
2 załącznik(ów)
Ćwiczę obróbkę, prosił bym o info czy tak obrobione zdjęcie jest ok, czy przesadziłem.
Dla porównania oryginał.
28.
Załącznik 21960
29.
Załącznik 21961