Witam!to jest początek mojej zabawy fotografią ale chciałbym wam pokazać moje pierwsze wypociny:)
Wersja do druku
Witam!to jest początek mojej zabawy fotografią ale chciałbym wam pokazać moje pierwsze wypociny:)
Oczywiście proszę o ocenę zdjęć i krytykę:)
Cześć,
pierwsze moim zdaniem trochę zbyt centralnie uchwycone. Zwiększyłabym też może odrobinę głębię ostrości i spróbowałabym też innego (trochę chłodniejszego) balansu bieli. Ale generalnie różyczka ładnie się prezentuje.
Drugie w moim odczuciu lepsze, bardziej mi się podoba. Rzeka ładnie się rozmyła, a most ładnie się rozświetlił :) Przy zdjęciach nocnych z reguły staram się dawać dość wysoką wartość przysłony, wtedy światła nie są okrągłymi plackami tylko zamieniają się w gwiazdki, jakby był użyty filtr gwiazdkowy.
Witaj,
MSZ różyczka jest jak najbardziej ok- może i centralnie, ale wydaje mi się że jeżeli chcesz pokazać środek i na nim skupić uwagę widza, to taki kadr jest najlepszy :-)
Most- ciekawie wyszedł, ale trudno mi się wypowiedzieć bo nie robiłam jeszcze zdjęć nocnych, więc nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki za komenatrze i podpowiedzi:)
Jeśli most to Twoje pierwsze nocne zdjęcie, to nie jest najgorzej :wink:
Mam kilka uwag:
-kadr: przesunąłbym aparat w lewo. Masz dużo "luzu" z prawj, za z prawej jest ucięta lampa i filar mostu.
-ekspozycja: przymknj przesłonę, pozwoli to wydłużyć czas. Pozwoli to uzyskać ładniejszy obraz lamp (o czym pisała Agulka) i jeszcze lepiej rozmyje pwierzchnię wody (ładniejsze w niej odbicie)
-światło: spróbuj robić zdjęcia wcześniej, kiedy jeszcze nie jest całkiem ciemno. Szczególnie w krajobrazowych zdjęciach, niebo oświetlone resztkami światła zza horyzontu, pięknie się prezentuje a jednocześnie już widać światło lamp.
Tak, to moje pierwsze nocne zdjęcia. Może to będzie lepsze.
A co sądzicie o tym zdjęciu??zrobione w dniu dzisiejszym.
Ostrość tam gdzie trzeba, ale zwróciłbym uwagę na tło - pomysł fajny, ale woda jest taka jakaś szara / nijaka... Gdyby to był ładny "szmaragdowy" strumyczek, efekt byłby dużo lepszy. Może jeszcze obciąć ze 2 cm z lewej strony (wtedy kwiatek znalazłby się w mocnym punkcie). Oczywiście to tylko moja opinia.
Pozdrawiam
Witam,
Różyczka bardzo mi się podoba :] Dałabym ją na początek albumu ślubnego ;)
Most... no nie mam doświadczenia w nocnych zdjęciach więc nie wiem. ale miło się patrzy
Kwiatuszek. Mogłabyś te zdjęcie przyciąć, no i tło... taki "papier toaletowy"
pozdrawiam
Tak jak mówiliście przycięłam kwiatek ale z tłem nie wiem jak sobie poradzić.
Witaj,
Wybacz, ale MSZ ta fota jest nijaka, może dlatego że kwiatek jest zbyt banalny i mało okazały. Tło szare, z dołu wyłażą jakieś kawałki trawy...
Zdecydowanie jestem na nie
Pozdrawiam
Czyli muszę się brać do pracy:)
A jak widzicie te dwa portrety??
Jak dla mnie bomba. Może być :D
Przyjemne zdjęcia, bardzo dobre, szczególnie jak na początek zabawy z fotografią. Dobrze rokuje na przyszłość.
Dzięki za pozytywne komentarze,nepwno mobilizują do tego aby więcej czasu poświęcać fotografii:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kolejna różyczka
Jedno z moich perwszych zdjęć
Ładne te ostatnie różyczki, niestety troszkę brakuje mi ostrości i MSZ trochę przyciąć góry i prawej strony.
Pozwoliłem sobie trochę zmienić, jeżeli masz coś przeciwko ingerencji w fotki to oczywiście usunę.
Pozdrawiam
PS
Jeszcze dwie uwagi ogólne:
1. Numeruj fotki - będzie łatwiej się odnieść
2. Zmniejszaj fotki (i potem trochę podostrz) standard to 800 dłuższy bok.
Posiadam również taką wersję
Puchatka wersja jest pełniejsza, patrz i ucz się:)
Jak zwykle brudny dziubek ale Niunia tak ma:)
Wiem, że zdjecia niczym sie nie wyróżniają ale uwielbiam tą swoja małą modelkę:)
Dzisiaj wrzucam dwa kwiatki pod waszą ocenę:)
......
Juz się poprawiam
Zdjęcie nr 11
Ciemnawo, średnio ostro i niezbyt ciekawie...
Zdjęcia robione wcześnie rano przy pochmurnej pogodzie.
I dlatego nieostro? :-P
Wiem że macie rację w 100% tylko, że ja się dopiero uczę więc krytyka przyjeta.
Witam
Bardziej podobały mi sie róze , niz ostatania seria .
Więc ćwicz i czekamy na następne fotki :)
Pozdrawiam :)
Witaj :-)
Fajny pomysł na 11.
Nie traktuj komentarzy jak krytykę, ale jak cenne wskazówki z których można się wiele dowiedzieć i nauczyć :-)
Powodzenia!
Pozdrawiam