jako ze mam mojego olka od niedawna ,prosil bym o silna krytyke i podpowiedzi co mozna zrobic lepiej. to puki co to moje arcydziela:grin:
Wersja do druku
jako ze mam mojego olka od niedawna ,prosil bym o silna krytyke i podpowiedzi co mozna zrobic lepiej. to puki co to moje arcydziela:grin:
Na czwórce gdyby ostrość padła w oko, zdjecie bylo by super. Ostatnie też bardzo przyjemne. Nie wiem o co chodzi w tym pejzażu, male niewyraźne.
wiem czworeczka troszke spartaczona ,ale coz takie jest zycie.dzieki.
a moze to wam do gustu przypadnie?? sobotni spacewr po parku.
fajny moment ale niestety nie ostro, Czy wyostrzasz fotki po zmniejszeniu?
wlasnie nie zaraz to ogarne.
wyostrzone
problem jest taki że ostrość jest po prostu nie trafiona, ostra jest trawa przed graczem
Numeruj zdjęcia to będzie łatwiej się do niech odnosić.
Z pierwszej serii podoba mi się pierwsze z szyszkami i ostatni portert, reszta jakoś do mnie nie trafia. Profilowi czegoś brakuje, prawdopodobnie ostrzenia na oczy - bo tu chyba jest na ucho; widok zjedzony przez kompresję - choć mi się podoba na miniaturce, dziecko też nieciekawie wyostrzone. Jeśli masz problem z dokładnym ostrzeniem to albo używaj pierścienia do doostrzenia albo rób serię zdjęć lekko się oddalając i przybliżając - wtedy jest szansa na dobry strzał. Ja rzadko robię pojedyńczą fotkę, prawie zawsze jest to seria.
Fotka ze sportowcem (krykiet czy palant - nie wiem)... hmmm... moment ujęcia ok, ale zupełny brak ostrości + przepalona prawa strona sportmena - możliwe, że nie spr ostrości po zmniejszeniu fotki.
ok jeszcze jedno podejscie robie z tym gosciem ktory jest szybszy od swiatla:grin:
ale chyba jest ten sam problem.:cry:
Gość wygląda ostrzej ale otacza go jakaś mroczna poświata:grin:
dorzuce jeszcze jedna na dzisiaj ,a i czy ktos mogl by mi powiedziec czy mam jakis wiekszy problem z kadrem??? dzieki z gory.
P5017515-2.jpg kadr jest OK ale strasznie zmasakrowałeś modelkę światłem z lampy :-(
hmmmm...... mam tylko vwbudowana narazie ,uzylem dyfuzora do niej i ustawilem na 1/64 bodajrze ale widocznie to nie wiele pomoglo.
ps tak przy okazji popraw stopkę na zgodną z regulaminem (bez emotek) ;)
z kadrem może nie ale na pewno z ostrością.Próbuj dalej:wink: i rozmawiaj z modelką może jakiś inny wyraz twarzy a nie jeden pstryk na imprezie.Powodzenia z modelką jest na prawdę ładna korzystaj z tego.
dzieki wszystkim za podpowiedzi i ocene ,chcial bym sie jeszcze dowiedziec jak poprawic swoje bledy ,a przy okazji wrzucam nastepne arcydziela:wink: dla waszej krytyki ,ktora mam nadzieje pomoze mi stac sie lepszym pstrykaczem.
Na razie wszystkie zdjęcia są nie ostre, może z wyjątkiem róży ale to zdjęcie ma z kolei nie ciekawe światło/cienie.
P3293377-2.jpg kiepsko widoczne oczy w cieniu
P4255768-2.jpg tu szczególnie przeszkadza mi brak ostrości.
Ślimak by był fajny, gdyby kard był bardziej w lewo i w dół i gdyby było ostro. Przy makro używaj większych przesłon (f8 co najmniej, dla ślimaka może to być za mało).
dzieki ,dzieki czekam na wiecej krytyki.Musze przyznac ze ze wszystkich okolo 6000 zdjec z ostatnich 5 miesiecy ciezko cos wybrac.
Mam do was pytanie czy wy tez macie tak ja im wiecej wnikacie w fotografie tym mniej fotek pstrykacie a wiecej czytacie na ten temat??
pozdrawiam.
no ja właśnie tak mam że ostatnio zdecydowanie za długo się zastanawiam, i czesto obchodzę cel parę razy za nim cos wymyslę.:wink:
Judasz jeszcze powiedz w jakim programie obrabiasz zdjęcia?
bo mam wrażenie że w olkowym masterze?
bo tak trzeba ,zawsze warto znalesc jakis inny punkt widzenia ,niz wszyscy inni .wtedy zdjecie czegos nawet bardzo znanego moze zainteresowac. kazdy ma inny punkt widzenia na ta sama zecz ,i wlasnie to jest piekne w fotografi.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie nie nie zaczynam zabawe z photoschop lightromem dlatego takie jakies nijakie zazwyczaj wychodza a tak wlasciwie to staram sie obrabianie sprowadzac do minimum.a oly.master trrzymam tylko do updateow do olka.:grin:
dobrze robisz bo master strasznie nie ostre robi:wink:
lightroome ,tylko go jeszcze nie rozgryzlem.
No to Lightroom a nie Photoshop :D
Też go cały czas rozgryzam - nawet widzę postępy
To zerknij proszę, co w końcu rozgryzasz: http://www.adobe.com/pl/products/photoshoplightroom/ ;)
Bo to teraz rodziny porobili, rzeczywiście.
Dla mnie PS, LR, PSE - to kolejno fotoszop, lajtrum, element.
Jedynie na wykładach z grafiki 2d pany doktory i profesory mówiły pełnymi nazwami - czasem podając jeszcze wersję.
Jam prosty chłopak chłopak i dla mnie to motanie nazw.
wczoraj mialem okazje to pstryknolem kilka fotek a to jedna z nich nie wiem jak wam ale mi sie podoba oczywiscie prosze o ostra krytyke i jakies wskazowki na nastepny raz....
edytowane przez 'dobas': pstryknąłem
poruszone? nieostre ? gdzies szczegóły twarzy znikneły.
to co Ramzes_II + elementy takie jak karton przy nodze i gniazdko za krzesłem.
Tak przy okazji - większej ilości znaków zapytania się nie dało umieścić w tytule?
Pewnie się dało :) ale MZ tyle tez wystarczy :mrgreen:
Hej,
Mniej emocji przy takiej modelce (ręce się trzęsą i stad brak ostrości), statyw chyba też nie zaszkodziłby przy robieniu fotki.
Pozdrawiam
Szkoda ze nie ostre bo tak to byś miał świetną prace :)
ok gniazdko rozumiem glosnik przy nodze tez na szczescie to mozna usunac co do statywu to byl,wniosek z tego cos nie tak ze szklem,bo wszystkie z niego takie wychodza, a szczegoly twarzy wolalem pominac .z tego klimatu wrzucil bym cos jeszcze ale chyba mnie ocenzuruja zaraz wiec nie wiem czy moge.dzieki .:wink:
Ja tak widzę, że większość zdjęć jest nieostra. I wszyscy to piszą. Więc albo:
- Ty nie wyostrzasz lub źle to robisz
- masz złe ustawienia w aparacie
- FF/BF obiektywu
Daj linka do oryginalnego Rawa (orfa) i się zobaczy
czy mozna z tego zdjecia jeszcze cos wyciagnac jesli tak to prosze o poprawke jesli ktos ma czas,dzieki.