A tak zapodam, dlaczego nie.
http://www.dpreview.com/news/0905/09...fourlenses.asp
http://www.dpreview.com/news/0905/09...sonyalphas.asp
Wersja do druku
Już się nie mogę doczekać reklam o nowych innowacyjnych modelach.
A230 najmniejszą lustrzanką ze stabilizacją? Jakoś trudno mi uwierzyć, że jest to mniejsze od E-620. Ale w sumie poza lekką zmianą wyglądu i nowym menu to chyba nic nie ulepszono? Albo coś przeoczyłem.
Obudowy soniaczy wyraźnie "szlachetnieją" :).
A tu nius po naszemu i przykładowe ceny
Aparaty A230 i A330 trafią do sprzedaży w czerwcu br. w następujących cenach:
- A230 - 2,2 tys. zł,
- A230L - 2,3 tys. zł,
- A230Y - 3,3 tys. zł,
- A330 - 2,4 tys. zł,
- A330L - 2,6 tys. zł,
- A330Y - 3,5 tys. zł.
Litera L oznacza zestaw: aparat + obiektyw 18-55 mm, natomiast Y to oznaczenie zestawu: korpus + obiektywy 18-55 mm i 55-200 mm.
Premiera lustrzanki A380 planowana jest na lipiec. Aparat kosztować ma 3,1 tys. zł, ( ceny zestawów L i Y to odpowiednio 3,3 i 4,2 tys. zł ).
Te ceny to tylko dla tych niecierpliwych co lubią nowości. Szybko spadną, spokojnie.
jest też nowe świecidełko składane za 130$
Czy ja źle widzę, czy te obiektywy nie mają pierścienia ostrości?
Koszmar... Kibicuję Soniaczowi, ale ten połyskujący plastik wygląda mega tandetnie. Jakby go ktoś pomalował lakierem do paznokci. Jeszcze brokatu brakuje.
A pierścień ostrości jest chyba w formie gładkiej gumy na tubusie przedniej soczewki.
Nie żebym był uszczypliwy i chciał komuś ubliżyć, niech wszystkim jak najlepiej idzie... ale ten plastik to porażka. W ogóle jakoś tak dziwnie to wszystko wygląda, nieźle pojechali ze stylistyką.
A co byś chciał, czytałem że SONY w zeszłym roku ma ok 100mld jenów w plecy.... trzeba łosczędzać
100 mld jenów straty to jest prognoza na ten rok. Za tamtem rok mieli zysk.
http://www.tvn24.pl/12692,1600315,0,...wiadomosc.html
Panasonic chyba ma gorzej....
Z tym pierścieniem ostrości to nie ma co dramatyzować. To są kity i od ostrości jest AF.
Raczej na pewno jest pierścień ostrości, po kiego byłby przełącznik AF/MF? W SAL 50 pierścień ostrości jest bardzo cienki, podejrzewam ze tutaj jest podobnie.
Mam tylko nadzieję, że puszki z wyższej półki od sony, nie pojdą w ten cukierkowy design - pozbawiany wszelkiej klawiszologii na korpusie.
Nowe Alfy zostały wykastrowane z przycisku AEL :roll:
Za to nie zabrakło przycisku do cyfrowego zoomu.
Te sprzęty wyglądają jak powyciągane z jajek-niespodzianek. Na pewno jakoś to będzie działać, ale - jak dla mnie - ponętnie nie wyglądało i nie wygląda.
qbic-
To bardzo interesujące pytanie i odpowiedzi jednoznacznej udzielić nie można. :wink:
[/QUOTE] Raczej na pewno jest pierścień ostrości, po kiego byłby przełącznik AF/MF?[/QUOTE]
minolta 500si z kitem 35-70 - ten obiektyw działa tak samo , wysuwa mordke i kręcisz tym czarnym zaraz przy( filtrze i osłonie przeciw słonecznej )
rozwiązanie takie sobie ale jesli pierścienie działają z taki samym oporem to rewel :wink:
Znalazłem na chip.pl: Stylowa lustrzanka od Sony
Specyfikacja taka sobie ale w oko wpadł mi jeden z jej elementów:
Czy to jest to co myślę, cyfrowy zoom w lustrzance? ;)Cytat:
Inteligentny telekonwerter dodatkowo zwiększający zoom (1,4x lub 2x)
To nawet nie jest cyfrowy zoom, tylko dodatkowy crop. Perfidne oszustwo, jednym słowem :)
O nowych Snoltach jest artykuł w ostatnim DFV.
http://technowinki.onet.pl/1,462,199...wiadomosc.html
Lustrzanka na sterydach? Hahaha...
Ciekawe komentarze :D
"Kto nie ma NIKON-a....
...ten przegrał życie"
:)
Pokrętła,stary patent Minolty.
To jest tak jak z siłaczami na sterydach. Chudzielec z głową najpierw zamęczy, a potem porządnie dokopie. I na co te kilogramy kurczaków ?
Jednak, SONY ma tupet. Po ambasadorach komparujących ALFY do MAMIJEK z niedomkniętą ścianką przyszedł czas na "entelygencyję" w lustrach. Marketing to mają adekwatny do tego zoomu :)
Ciekawie zaczyna się ten artykuł
To już koniec wojny na megapixle? Główna cechą wymienianą w pierwszym rzędzie jest cena? Stylistyka korpusu? Dopiero na czwartej pozycji przetwornik? Niesamowite!Cytat:
Sony DSLR-A230L to lustrzanka, którą docenią bardziej wymagający użytkownicy, którzy nie dysponują wypchanym portfelem. Oto główne jej cechy:
* Cena około 2 800 zł
* Standardowy zoom:
(DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM)
* Nowa stylistyka korpusu ....
* Przetwornik obrazu CCD o dużej efektywnej rozdzielczości (10,2 megapiksela) i procesor BIONZ