Co prawda to tylko plotka, ale może Was zainteresuje: http://43rumors.com/four-more-prime-lens-from-olympus/, cztery nowe stałki od Olympusa w tym roku.
Wersja do druku
Co prawda to tylko plotka, ale może Was zainteresuje: http://43rumors.com/four-more-prime-lens-from-olympus/, cztery nowe stałki od Olympusa w tym roku.
Gdzieś w jednym z wywiadów przedstawiciel Centrali sugerował, że ten rok będzie poświęcony na nowe puszki a dopiero kolejny na szkła. No ale z pancake'iem zrobili niespodziankę to mogą i ponownie. Stałki to chyba jedna rzecz, której rzekomo nie ma w E-Systemie. Już nawet dwie jak 100mm i 14mm robiłyby sporą różnicę. W 4 ciężko mi uwierzyć. Co to miałoby być? Mamy 50tkę i 35tkę, choć obie makro to jednak stałki, jest i 25tka. Po dodaniu 14tki i 100tki chyba niczego by nie brakowało? Chyba, żeby mieli odnowić 50tkę(najpopularniejsze chyba szkło w systemie) o SWD ale z tego samego wywiadu co o puszkach wynikało, że raczej nie będą się na renowacji skupiać. Pożyjemy, zobaczymy ;)
Czytałem ten wywiad i mam nadzieję, że pojawi się E-5 i będzie to krok do przodu, bo z tego co wyczytałem (także tu) o E-30 to jednak nie będzie to dobry zakup. A nowe obiektywy by się przydały, bo inne systemy narzekają, że mamy mało stałek i niedawno kupiłem sobie Sigmę 30/1.4 bo podobnego Zuiko nie znalazłem.
Powinna być jakaś alternatywa dla średniego 70-300, ja bym sobie życzył 300/5.6 albo gdyby się dało tanio to nawet 4.0:)
Nie musi być tanio ale 300/4 bardzo by się przydało :grin:
Wątpię że to wszystko do dużego, stawiam 3-1 na korzyść małego.
Co do E-30 - nie widzę po prostu w czym miałby być lepszy od mojego E-520, testy pokazują, że zarówno szumy jak i rozpiętość tonalna będą takie same, za dwukrotnie wyższą cenę.
Teraz wywiąże się rozmowa nie na temat, do obiektywów wrócimy po reklamach:)
Dobrze, więc koniec o E-30. Ja bym chciał się dowiedzieć dlaczego Sigma może zrobić 1.4 a Zuiko robi tylko 2.0.
Byłoby miło, gdyby te szkiełka się pojawiły.
W końcu małe rozmiary serii E-4xx i nowego E-620 zyskałyby na znaczeniu, gdyby było kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres.
Gdyby było to prawdą, Olek zatkałby stałkową dziurę.
Wybór małych obiektywów byłby już jako taki:
14mm f/2
25mm f/2.8 naleśnik
35 f/3.5 macro
50 f/2 macro
100 f/2 macro (pytanie jakie będa rozmiary tego cuda?)
Gdyby jeszcze Olek dorobił firmware które dałoby opcję ograniczenia zakresu ostrzenia w obiektywach makro (to co inne firmy mają w przełączniku na obiektywach makro), to przyśpieszyłoby ich AF.
Zestaw E-420 + 14mm f/2 + 25mm f/2.8 + 50mm f/2 zmieściłby się w kieszeniach jesiennej kurtki, i pokryłby podstawowy zakres ogniskowych (szeroki kąt, standard, krótkie tele - portret).
100 f/2, jeśli cenowo, rozmiarowo i szybkością AF będzie zbliżony do Canonowego 100mm f/2.8 makro, to może to być coś. Mamy ekwiwalent 200mm f/2 (GO jak f/4), a z TC14 ekwiwalent 280mm f/2.8 (GO jak f/5.6).
A jeśli miałyby być 4 szkiełka, to czego brakuje?
Jasnego ( <f/2 a nie naleśnikowego f/2.8) standardu w okolicach 25mm, jasnego portretu (coś w stylu 50mm f/1.4 lub jaśniej) dającego wystarczająco płytkie GO, może jeszcze ultraszerokiej stałki (7mm lub 10mm).
A może 2 pozostałe szkiełka sa do micro4/3?
A ja bym chciał się dowiedzieć dlaczego wszyscy potrafią zrobić dobry AF a sigma nie potrafi:) Ale to chyba też off, zignorujcie:)
Ale mi działa bardzo ładnie AF w mojej sigmie, modelkom oczka ładnie się ostrzą.
No ja bym chciał 25mm, 50mm i 85mm z fajną jasnością.
Widzisz 28 to jest nawet kicie, a ja bawiłem się 9-18 i to było to, tylko jak pomyślałem o cenie - ciemno w oczach miałem. Stałka np. 9/2,8 nie powinna byc chyba droższa od 35/3.5, a to byłby mniodzik :roll:
sickside pokaż coś ze streeta i 12-60.
no no... zerknij sobie np. tutaj ; http://www.allegro.pl/item618686636_...wa_14_2_8.html ''tańsze'';)
Chciałbym ale były tak pokadrowane że wyrzuciłem (chyba stres:D ) ale to nie był mój pierwszy bój:)
Jeśli pojawią się stałki:
- ultraszeroki kąt
- szeroki kąt (może być 14mm f/2, choć wolałbym 12mm)
- jasny standard - okolice 25mm f/1.4
- jasny portret - okolice 50mm f/1.4
i wszystko w małych rozmiarach (Zuiko 50mm f/1.4 pod 4/3 powinno być wyraźnie mniejsze od 50mm f/1.4 Canona pod FF), współgrających z rozmiarami modeli E400, E410, E420, E450, E620, to napędzi to klientów do 4/3.
Chyba że micro4/3 zaoferuje więcej...
Mam 5D i często tęsknię za czymś mniejszym (kompakty się nie sprawdzają), a różnica rozmiarów jest taka (E420 i 5D):
No tak, ale mówimy o innej klasie szkieł niż profi, bo ponoć za takie można uznać L-ki. 9-18 to raczej amatorskie szkło i o takowej stałce myślę.
Pozdr.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ty chyba tej 420-tce baterii nie ładowałeś, że ona nie urosła :-P
Mówiąc szczerze, to są o wiele bardziej potrzebne szkła, niż 14 mm f/2, które powinny pojawić się w pierwszej kolejności.
Nie bedzie nowych szkiel-te co sa to wystarczy.I tak za drogo,zeby miec wszystkie.
Ale
Bedzie adapter od Cosiny dla mikro4/3 z mechanicznym przekazem.Reszta nazw jest wiadoma jakie szkla i od czego mozna bedzie podpinac.Cytat:
Cosina kündigt Adapter für Micro-FourThirds an Cosina hat angekündigt, unter der Marke Voigtländer einen Adapter für Objektive mit M-Anschluss der Hersteller Leica, Zeiss und Voigtländer auf den Markt zu bringen. Der Adapter bietet nur die mechanische Anschlussmöglichkeit, keine Übertragung von Daten. Zusammen mit dem Voigtländer M/L-Adapter können damit auch Vogtländer L-Linsen an Micro FourThirds betrieben werden.
Nietrafne porównanie. Co z tego że 14-35 f/2 jest wielki i ciężki. Czy dlatego 14 f/2 ma być duży?
35-100 też jest wielki i ciężki, a 50 f/2 makro jest malutki.
Stałka to stałka.
U Canona 24-70 f/2.8L to wielkie, ciężkie bydle (używałem tego przez jakiś czas i to była jego największa wada). Za to 24 f/2.8, 28 f/1.8, 35 f/2, 50 f/1.4, 85 f/1.8 są małe.
A ja mam wielką nadzieję, że pogłoski o zd 100f2 macro są prawdziwe. Już wyciągam pilniki i ostrzę pazurki :wink:
To nie pogłoski to oficjalnie zapowiedziany obiektyw milion lat temu na roadmap :lol:
http://www.olympus-esystem.com/dea/p...o_lens_eng.pdf
Od pierwszego pokazania się 100mm Macro na roadmap Olympus zdążył pokazać 10 innych niezapowiedzianych obiektywów :twisted:
W niedługim okresie, będziemy sobie opowiadać dowcipy o 100macro. Mam uśmiech na twarzy jak czytam radosne rakcje na myśl o 100macro :D - ale to normalne.