Postaram się często coś wrzucać, aby Wasze krytyczne i wprawione oko pomogło mi wyeliminować błędy abym mógł wykonywac fotografię a nie tylko zdjęcia.
Tak więc proszę o ocenę zdjęć - wszystkie wykonane 510 + kit 14-42
Wersja do druku
Postaram się często coś wrzucać, aby Wasze krytyczne i wprawione oko pomogło mi wyeliminować błędy abym mógł wykonywac fotografię a nie tylko zdjęcia.
Tak więc proszę o ocenę zdjęć - wszystkie wykonane 510 + kit 14-42
Chyba nikt nie łapie tematyki, bo coś nikt się nie wypowiada. Zdjęcia są wykonane jako mini reportaż podczas świąt Wielkanocnych w tym roku w Radomyślu nad Sanem i ukazują przygotowania do tradycyjnej straży grobowej Turki do obchodów tychże świąt.
Gdybyś nie napisał że to reportaż to ja bym się nie domyślił. Brakuje mi tu początku środka i końca reportażu.
Może tak by było lepiej:
1. Pokazać elementy stroju.
2. Pokazać jak się strażnicy ubierają
3. Idą w kierunku miejsca warty
4. Stoją na warcie.
Nie wszystkie zdjęcia są obrobione i nie byłem w stanie wykonać całościoweo reportażu gdyż sam jestem członkiem tej straży grobowej. Tak więc całościowy reportaż mam, ale nie jestem jedynym autorem zdjęć. Moja wybranka serca kończyła.
EDIT:
Nowe zdjęcia:
Z tych wszystkich które wrzuciłes, chyba ostatnie najbardziej mi lezy.
Wszystkie kuleją pod względem ostrości, kadru i barw. Jakaś podstawowa kuracja suwakami by im pomogła. Musisz wiedziec co chcesz pokazac, czasem skupienie sie na jednej osobie, bądź szczególe lepiej odda temat.
Tak jak pisałem, dbaj o ostrośc zdjęć i kolory. niektóre zdjecia wymagają przygaszenia. Powodzenia!
No chyba rzeczywiście kolory zbytnio podkręciłem i dlatego też pewnie spadła ostrość.
Teraz już z innej beczki - mały mix
Nad 17 siedziałem dziś prawie 3h żeby coś z niego wyczarować
MZ werbel rewelacyjny:!:
Gołąb też ładnie skomponowany + ładny bokeh. 17-ka niestety mi nie wchodzi. Jedyne na czym zawiesiłem wzrok to motorówka.
O Rzeszowiak!:)
Za Lifter, mi też werbel się podoba.
No rzeczywiście Rzeszowiak jestem, ale nie oryginalny.
Podoba mi się 20. Dobry kadr tylko kolory troszkę dziwne. Nic nie "kombinowałeś"?
To zdjęcie z jesieni. Słoneczko wyszło wtedy takie dziwne i przez to kolory też takie są.
Mimo wszystko pobawiłbym się suwaczkami kolorów i poprawił ostrość (teraz zauważyłem, że jest nieostre). Może tak?
No niestety jak już pisałem obróbka nie jest moją mocną stroną. Muszę coś poćwiczyć, a najlepiej znaleźć jakieś dobre tutoriale, bo niestety grafika wektorowa to nie moja dziedzina.
No a Twoja poprawka rzeczywiście lepiej wygląda.
Werbel i wiatraki MZ najlepsze.
Rozmycie tych bloków na 17 poprawiło fotke.
No to może coś nowego dla Was jak i dla mnie, bo było to pierwsze podejście do takich ujęć z mojej strony. Dziś jedno - jutro postaram się coś więcej. Nie mam pomysłu co można na takich fotkach obrobić oprócz kadrowania, więc proszę o ewentualne rady.
Cieszę się, że ostatnie zdjęcie tak szeroko zostało skomentowane.
Wrzucam kolejne fotki z tej samej imprezy.
Podobają mi się Twoje foty. Pierwszy reportaż, który zamieściłeś, mimo, że sporo kadrów jest do siebie podobnych, bardzo przypadł mi do gustu.
Co nie przypada mi do gustu, jeśli mogę powiedzieć, to przedobrzona obróbka. Twoje zdjecia wyglądają sztucznie, obróbka jest przekombinowana. Mnie osoboście od takich zdjęć, pardon, odrzuca i choć bronię się przed tego rodzaju zarzutem, to mimowolnie myślę sobie, że z niczego autor próbuje robić arcydzieło.
Masz dobre oko - naucz się ekspozycji, a będziesz robił bardzo dobre foty. Póki co są one zwyczajnie dobrze przyzwoite :-)
Ładnie sobie poradziłeś z pokazem ogniowym. Widzę, że rozpracowałeś ustawienia aparatu. Jednak jak patrzę na swoje foty z podobnego pokazu i na Twoje to zaczynam się zastanawiać co one faktycznie pokazują... Bardzo podoba mi się ten rozmazany w kadrze ogień ale nadal nie wiem jak go interesująco pokazać... Chyba następnym razem jak będę focił taki pokaz postaram się o zdjęcia na ciemnym tle (np. niebo) tak żeby oświetlone kamienice czy publika nie burzyły przekazu... Jestem ciekaw co Ty o tym sądzisz??
Ciężko by było znaleźć aż tak idealne warunki do tego. Najlepiej by było dogadać się z taką grupą aby można było wpaść na ich trening i żeby wcześniej przedstawili cały scenariusz aby trafić z kadrem.
Pokaz ogni bardzo na tak. Ciekawe ogniowe ścieżki, rozpryski iskier, liczba punktów świetlnych podoba się. Wiem, że do ideału brak jeszcze spokojniejszego tła tym niemniej przekaz uważam za udany.
Podążając za modą na ślubne fotki wrzucam też moje.
Nie byłem nadwornym pstrykaczem, z dobiegu strzeliłem kilka - był to mój pierwszy raz na ślubie/weselu.
Wiem, że żadne nie jest rewelacyjne - ale mi i państwu młodym się podobają.
.......
27 i 29 w miarę OK
27 - plus za naturalność i emocję, szkoda że panna młoda w cieniu
29 - fajny kadr, pokazuje emocje, ale mam wrażenie że nieostre. Czy tak miało być ? Czy po prostu nie trafiłeś.
26 - nie leży mi kadr. Gdyby para była sama, byłoby OK. Ten bałagan z tyłu psuje cały kadr
Można powiedzieć, że typowy w miarę poprawny przekaz. Jak widać warunków nie miałeś łatwych lecz po zdjęciu z tańczącą parą tj 28 wnioskuję, że sufit nie był wysoko więc była możliwość modyfikacji błysku, którego oświetlenie za bardzo dominuje w kadrach. Na 29 ostrość uciekła więc jakość nie porywa.
Błyskiem z wbudowanej lampy nie było jak manewrować.
NIe od razu Kraków zbudowano, z biegiem czasu dokupisz sobie lampę i lepszy obiektyw...
Najważniejsze żeby fotografia radość dawała
Z tym Krakowem to ja wiem...
Niestety w najbliższym czasie nie planuję dokupić lampy - kryzys.
Teraz coś innego, mogą być niedobrze wyostrzone itd bo niestety monitor w lapku już ledwo zipie - mam piękne kolorowe pionowe kreseczki :/
Jak na mój gust trochę za niebieskie są ostatnie 2 zdjęcia. 30 - fajny kadr, szpaler flag prowadzi wzrok ku kościołowi. Tylko troszkę "odniebieszczyć" i będzie ładniej, oczywiście MZ.
Natomiast w 31 nie leży mi kadr.
Trochę poprawiłem.
No znacznie lepiej i 31 zmieniłeś (MZ świetny kadr, ale krzywo- "wali się" ;)) Mogłeś też stanąć dokładnie na lini która by prowadziła prosto do kościoła.
o, 31 w tej wersji bardzo fajne. Nietypowa perspektywa, a przez to bardzo ciekawie.
Ale na 30 teraz niebo zrobiło się zielone po odniebieszczeniu.
Na tym monitorze i samym kompie raczej większa obróbka nie ma sensu. Szkoda czasu i nerwów. Mam nadzieję że uda mi się to szybko zmienić. Póki co będą fotki z taką obróbką jak lubię - małą.
31 fajne, a tak BTW to na siłę nie kombinuj. zrób to w wolnej chwili na jakimś normalnej maszynie gdzie coś widać
Nowy monitor będzie w ciągu kilku dni. Aktualnie czekam aż dojedzie do salonu Vobis.
W międzyczasie na starym obrobiłem szybko jedno z pierwszych zdjęć z mojego Olka.