Witam to sa pierwsze zdjecia jakie zrobiłam jakis czas juz temu, najnowsze jest to ze słupem elektrycznym zostało zrobione przedwczoraj :) poraz pierwszy pokazuje moje prace :)
Wersja do druku
Witam to sa pierwsze zdjecia jakie zrobiłam jakis czas juz temu, najnowsze jest to ze słupem elektrycznym zostało zrobione przedwczoraj :) poraz pierwszy pokazuje moje prace :)
Podobają mi sie Twoje zdjecia. Najbardziej to ze slimakiem i morzem. Tylko ten słup elektryczny nie pasuje mi do tej przyrodniczej kolekcji i psuje mi nastrój tych zdjeć :)
dzieki za pozytywna opinię :) ja lubię fotografowac wszystko nawet słupy :) jesli ktos ma ochote widziec inne moje zdjecia no to nie ma problemu moge jeszcze cos umiescic
oceniajcie i piszcie co jest w tych zdjeciach nie tak :)
Pierwsza rada: nie tak dużo na raz ;) Ciężko się odnieść do tak wielu zdjęć. Najlepiej wrzucaj za jednym razem jedno lub dwa. Wtedy więcej dowiesz się o konkretnym zdjęciu i otrzymasz przydatne porady.
Jeszcze jedno - numeruj fotki - będzie łatwiej się odnieść...:wink:
Co do samych fotek to najbardziej przypadła mi do gustu muszelka na plaży (tylko ostrość powinna być na muszelce a na moje oko jest trochę dalej), bardzo fajnie też zapozował ślimaczek...
Zauważam że często stosujesz centralny kadr - nie jest to najlepszy sposób kadrowania, zwróć też uwagę na tło w fotkach - kwiaty przy plaży wyglądają dobrze ale słupy w tle zdecydowanie rozpraszają. Co do ostatniej fotki, przydałby się ciaśniejszy kadr...
Pozdrawiam
Nie dawaj tak wielkich fotek.
800 na dłuższym boku wystarczy.
Muszelka mi się podoba wyprostować i będzie ładnie.
Człowiek posąg zlikwidować przypadkowe osoby i szelki plecaka na 1 planie.
dzięki za opinie:) mam jeszcze do was jedno pytkanko: w jakim programie jest najlepiej obrabiac zdjecia poniewasz ja posiadam Picasa3 nie jest to jakis rewelacyjny program.
Dość dziwne pytanie, odpowiedz zależna od zasobności portfela , i od tego jak bardzo chcesz obrabiać zdjęcia. Bo jeżeli korekta kolorów i kadrowania foty to w zupełności wystarczą proste edytory. Z drugiej strony Photoshop kosztuje ,gimp darmowy , potężne aplikacje z jeszcze większymi możliwościami ale w odpowiednich rękach.
poprawiłam troszkę moje dwa zdjecia:) zdjęcie z muszelką wyprostowałam i troszkę wyostrzyłam, a na zdjeciu z kiwatami usunęłam te słupy mam nadzieje ze sie podoba:)
a co do programu do obróbki zdjęc to znajomy polecił mi "Corel Paint Shop Pro Photo X2"
dzięki:)
wstawiaj mniej zdjec.
mniejszy rozmiar - okolice 150-300kb sa ok.
czekaj cierpliwie.
numeruj fotki
poczytaj troche forum-zwlaszcza porady dotyczace kadrowania, obrobki itp itd.-generalnie podstawy.
nie rob z forum fotopsika.pe-el postami typu "fajne robisz zdjecia-zapraszam do mnie". nie zyskasz sobie tym przychylnosci, ani nie polepszych swoich zdjec.
rob bardzo dobre zdjecia, to ludzie beda walic drzwiami i oknami do twojego watku.
postaraj sie.
pzdr
dzieki za rady, postaram sie ich trzyma :)
pzd
Czesc
Pierwsza seria fotek kuleje pod wzgledem ostrosci. Przykładowo zagubiła sie na zdjeciu z grzybem, czy tym mega konikiem polnym. Dbaj o ostrosc, czasem po zmiejszeniu potrzebne jest wystrzenie.
Podoba mi sie natomiast motyw muszelki na plaży. Zdjecie ma potencjał, brakuje mi w nim barw , kontrastu, czegoś mocnego, co podkresliłoby przekaz zdjecia. Ale jest fajne
Powodzenia
To zdjecie zrobiłam poprostu przypadkiem kiedy karmiłam gołebie na rynku, pogoda jest teraz ładna i w końcu można sie wybrac w plener. Czekam na uwagi:)
pzdr
hahahahaha, pytanie, co ten gołąb chce zrobić :)
pewnie chciał zrobic to na co miał ochotę:-P:grin:
a to są świeże zdjecia zrobione dzisiaj :)
A to są moi mali modele:) siostrzenica i siostrzeniec:) czekam na opinie i cenne uwagi
dodaje nowe zdjęcie oglądajcie i oceniajcie. Piszcie co jest nie tak a co wam sie podoba, dzieki
Witaj,
Obie fotki z morzem bardzo mi się podobają, zwłaszcza to zmuszelką.
Potem gałązki z pąkami kwiatów- też fajnie.
Ale czarno-białe maleństwo poprostu mnie urzekło :-)
muszla bylaby najlepsza tylko ze jest nieostra. Podoba mi się cz-b zdjęcie tylko tzrebaby było uciąć ten plecak po lewej stronie, Slimak extra. Usunięte słupy na ostatnim zdjęciu niestety są widoczne (lewy widać ze był usuwany na niebie. Ale generalnie ok. Zapraszam do mnie do oceny moich ostatnich 4 zdjęć, bardzo zależy mi na opinii.
dzieki za opinie :) a tu kilka zdjec moje "drużyny piłkarskiej" czekam na opinie :)
3 najlepsza, na reszcie widać przepalone niebo, ale sport na zdjęciach to trudny temat
3 najlepsza, 5 by była niezła, gdyby nie niebo. Stawaj z właściwej strony, patrz na słońce. Najlepiej nie prosto w plecy, a lekko z boku. Kieruj aparat w tę stronę, gdzie jest ładnie niebieskie.
dzieki za opinie i podopwiedzi
to zdjęcia z zeszłej niedzieli :)
przeglądając zdjecia na kompie znalazłam jeszcze te dwa
dużo tych zdjęć... widać, że lubisz fotografować...:)
z piłkarskich najlepsze MZ 3 - widać nieco ruchu w nim, 8 - tu niestety bardzo przeszkadza ta przepalona góra, 9 - bardzo przyjemny zachód słońca no i gołębie - świetnie uchwycony moment... czuję, że będzie coraz lepiej...:)
nr 8 za ainenna gdyby nie to niebo -trzeba było spróbować pod innym kątem może bardziej z góry, na 9 motyw ok ale jakieś artefakty powyłaziły przy tym słupie
niestety 8-kę nie dało sie pod innym kątem zrobic nie miałam jak sie do tej pajęczyny dostac była za wysoko dzieki za pozytywne opinie:)
Najbardziej podobają mi sie kaczence.Usunąłby jednak lewy górny róg.....ta ciemniesza plama psuje kadr.
poprawiłam kaczeńce... :) tak lepiej, zdecydaownie
wg mnie tak ale ja sie specjalnie nie znam:-)
Choc dzis pogoda nie dopisywała to jednak udało mi sie pstryknąc kilka zdjęc :) oto one:)
11- fajny pomysł, ale próbowałaś wyciągnąć z tej róży jeszcze więcej koloru?
12- wiesz, tak pomyslałam że ja to chyba skupiłabym się najbardziej na tej najmniejszej róży z kroplą wody :-) Spróbowałabym ją wykadrowac i wyostrzyć tak, żeby stanowiła główną część zdjęcia, a nad nią lekko rozmazany kawałek tej większej. Ale to tylko moja skromna opinia :-)
Grążel jak byk. :) Kaczeńce przekwitły.
Pomysł z różami fajny, ale kolorową bym potraktowała jako główny element, czyli powinna być centralnie.
nataszach : wstawiam zdjęcie 11 zeby ci pokazac jak wyglądało w orginale, bardzo nie kombinowałam przy nim:)
no i 12 nie wiem czy mi to wyszło tak jak ty o nim myslałaś
twoja opinia moze i skromna ale napewno cenna dzieki :)
12 zdecydowanie lepiej :)
W 11 w takim razie zostaw różową środkową różę i pokaż efekt.:)
mówisz masz :)