Taka ciekawostka:
http://www.engadget.com/2009/04/06/n...l-14th-launch/
Wersja do druku
Taka ciekawostka:
http://www.engadget.com/2009/04/06/n...l-14th-launch/
Jeśli wsadzą do niego matrycę z D90/D300, to będzie tania wydmuszka, ale ze świetną jakością obrazowania.
Filmy to będzie kręcić? W sumie fajna zabawka. Jest LV, jest obrotowy LCD, ciekawe czy Nikon już będzie mógł wyświetlać histogram w tym trybie? Jakby to miało jeszcze "śrubokręt"...
Ale za to może robić za klasyczną stardardową 50-tkę i to z fajnym światłem:-)
Przed premierą 35-tki dla DX podnoszono, że klasyczna 50-tka pod cropem średnio się sprawdza :lol: Dodatkowe mm przeszkadzały, a wszyscy zawodzili nad brakiem u konkurencji obiektywu, który w ekwiwalencie dałby magiczny kąt 50-tki :???: :twisted:
Zdanie jest od tego, by je zmieniać. Kiedyś Suzuki Swift mnie nie zachwycało, a teraz jestem jego właścicielem. Kochany żuczek :twisted:
Hmmm, no proszę Nikon coś nowego urodzi............ będzie co wstawić do gablotki ( "stoiska" ) na Targach foto w Łodzi w 2010 ;-)
Gość testujący to nowe ustrojstwo czesze grzywkę na tą samą stronę co Adolf............ ;-)
Niech tylko jedno zrobią w sprawie filmów -wywalą tego koszmarnego MJPEGa i zastąpią go h264 i będzie miodzio :-)
Tak - myślałem o 50-tce ze względu na cenę i raczej o namiastce szkła portretowego niż standardu. Wskazana 35/1,8 to fajne szkło, w sumie "must have" dla posiadaczy cropowych Nikonów, niemniej już 2x droższe i tu znów można mieć dylemat czy nie lepiej 50/1,4, która obsłuży FX.
Nowa puszka ma być chyba tania, stąd fajnie by było jakby najtańszy a przy tym całkiem fajny obiektyw w stajni Nikona był w pełni z nią funkcjonalny, zresztą to samo dotyczyło D40(x), D60, wszystkiego co było później i niżej niż D80.
Moje pisanie nie wzięło się z chęci szukania dziur u Nikona, zresztą dorosłem do tego, że kupując obiektyw cena nie jest jedynym i decydującym kryterium. Pomyślałem o instytucji z którą współpracuję. Tu cena już ma decydujące znaczenie. Myślę, że body entry level z kitem, zewnętrzna lampa i ew. tania stałka to wszystko co mógłbym przeforsować, zresztą to by wystarczyło, ja bym tego używał bo i tak robię im czasem zdjęcia. Chodzi o dokumentację ich działalności, z poszczególnych "imprez" robi się prezentacje (10-15 min), w której bardzo fajnie by było umieścić oprócz zdjęć sekwencje video (po kilkadziesiąt sek). Charakter tych zdjęć jest taki, że obrotowy LCD bardzo się przydaje a jakby jeszcze takie lustro kręciło filmy (w sumie bez większych wymagań jakościowych) to byłby to aparat prawie idealny do tego celu...
Oczywiście, że z całej matrycy ;-)
Lubię efekty specjalne w postaciu winiety.
Oczywiście, że to szkło na FX ją daje, ale da się ją w dosyć znaczym stopniu (i co ważne łatwo) korygować.
i cały katalog w 1:1 (sporo już tego, prtoponuję przeglądać od końca) -zdjęcia obrabiane i bez obróbki:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/
po prostu coś Nikonowi przy projektowaniu tego szkła pod DX "nie wyszło" ;-)
Zaskoczyłeś mnie, podoba mi się efekt, coś w rodzaju sprzętowego programu tematycznego ;-) Do niektórych ujęć pasuje bardzo, np.:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/DSC_0197.jpg
Jeśli chodzi o to szkło, to niektórych ujęć (na FX oczywiście) trzeba unikać jak ognia ;-) -krajobrazów nie polecam robić tą 35ką na FX......... ale jako szkło do reporterki np. weselnej sprawdzi się znakomicie :D
Wracając do nowego Nikona, czytałem plotkę, że filmowanie będzie w nim max 720p, co sugeruje, że będzie to dokładnie to samo co w D90............. smutno mi :-(
Coś piszą i u nas: Lustrzanka Nikona z obracanym ekranem
C+ - te sampelki takie sobie - aberracje, szumy, brak ostrości... :grin::grin::grin:
Fatman:dzieki fotkom,ktore tu wrzuciłeś ostatecznie przekonałem się do tego szkła.Uzywając go z D 90 bedzie mozna sobie przyponieć fotografowanie starym Zenithem do ktorego miałem tylko 50-tkę,a dokładniej chyba 58-kę :-)
Eeee, spoko -nie muszą wyżej C500D skakać, wystarczy 720p z wyborem 24 lub 30 fps ale KONIECZNIE z inną kompresją niż MJPEG -niech będzie taka jak w C500D właśnie. I spokojnie mogą sobie darować tryb 1080p wtedy :-)
spoko spoko, przeciez to najtanszy model
full hd na pewno bedzie w d400 i nastepcy d700
Wygląda specyfikacja całkiem całkiem.
No to po naszemu:
http://optyczne.pl/1772-nowo%C5%9B%C...ustrzanka.html
I pierwsze wrażenia z użytkowania:
http://optyczne.pl/116.1-artyku%C5%8...ytkowania.html
Widzę ze Nikon nie odpuści pola Olkowi ?
Goni oj Goni... a olek szuka dla siebie niszy.. a tu pach i znowu wpycha się tam Nikon:D
Nie ma silnika AF, podobnie jak D40, co może parę osób zniechęcić.
Szkła z właśnym napędem są droższe.
bez silnika tez mozna miec fajny zestaw
chocby z tanim kitem 18-55 VR
lub dodatkowo kupic sigme 10-20mm, czy np 50tke sigmy lub nikkora 1.4 z silnikiem
dla zaawansowanego pstrykacza to swietny zestaw
porzadny AF (ponoc z d200) tam dodatkowo wladowali, tylko pewnie cena bedzie dosc wysoka
Ten korpusik nie jest raczej dla "stałych klientów z dobrymi szkłami" ;) Zapowiada się ciekawie. Niskiej jakości, tania pucha z dobrą jakością obrazu. Będzie hicior sprzedażowy dla amatorów jak nic. Olympus w kolejnych puszkach musi zacząć dawać filmy albo coś równie atrakcyjnego, bo starci klientele...
Odchylany ekran się sprzeda w najtańszym modelu, ale obecny projekt Nikona jest marny do wykorzystania z body z gripem w "trybie" portretowym. To pierwsze, co pomyślałem po obejrzeniu zdjęć nowego korpusu Nikona, ale redaktorzy twierdzą, że to rozwiązanie jednakowo komfortowe jak przypadku np. Olympusa.
Mnie też zastanawia ten ekranik. Być może dla kogoś taki ekran jest na tyle ważny, że będzie decydować o wyborze aparatu. Nikon zdecydował się na mocowanie na dole korpusu, Olympus z lewej strony. Może mi się wydaje ale rozwiązanie Olka lepsze, w Nikonie chyba trudniej będzie pracować na statywie z odchylonym LCD czy zrobić autoportret. Tak teoretyzuję, musiałbym poużywać żeby zweryfikować pogląd. Rozdzielczość tego LCD (za Optycznymi 230 tys. punktów) też pewnie będzie krytykowana jak w przypadku Olków. I jeszcze coś co mi się bardzo nie podoba chociaż się powtarzam - dlaczego Nikon przy LV nie wyświetla histogramu, pozbawiając się przy tym ogromnej zalety mogącej wynikać z podglądu na żywo...?