Witam - podpowiedzcie czy warto dołożyć do zakupu 520 ( 2099 zł w dual kit ), a może zostać przy 420 ( 1699 w dual )? 400 pln za stabilizację i wygodniejszy uchwyt, bo innych różnic nie zauważyłem?
Dzięki.
Wersja do druku
Witam - podpowiedzcie czy warto dołożyć do zakupu 520 ( 2099 zł w dual kit ), a może zostać przy 420 ( 1699 w dual )? 400 pln za stabilizację i wygodniejszy uchwyt, bo innych różnic nie zauważyłem?
Dzięki.
Warto. Choćby dla samej stabilizacji.
Jak najbardziej warto.
Kolejna różnica to pojemniejsza bateria w E-520. Nie wiem jednak jak ta pojemność przekłada się na ilość zdjęć.
Warto. 420 w ogóle nie ma za co trzymac. A stabilizacja to swietna sprawa.
Może warto rezejrzec sie za 510 w dual kicie? jeszcze bywają. W Euro RTVAGD widziałem niedawno, ale ceny nie pamietam. Napewno tańszy od 520, a róznice w sumie między nimi niewielkie.
niewarto!
Jeżeli chcesz upychać aparat po kieszeniach, to E-420. Jak wolisz mieć za co trzymać, to E-520. Jak nie potrafisz zdecydować się, poczekaj aż E-620 pojawi się na sklepowych półkach :)
Jezeli chcesz mieć malutką lustrzankę,dobrze Ci leży w dłoni to wg mnie nie warto dopłacać.Bez stabilizacji da się zyć.Chyba,że zamierzasz robić fotki w trudnych warunkach bądż uzywac dłuzszego teleobiektywu.
Moim skromnym zdaniem zakup Oympusa serii 4XX ma sens jezeli nie planujemy zakupu dużych i cięższych szkieł
Aparat ten doskonale współpracuje z kitowymi obiektywami i naleśnikiem.Pisząc "współpracuje" mam na mysli bdb wywazenie,a więc komfort pracy.
Dzięki za podpowiedzi. Raczej wezmę 420 - to ma być moje drugie, dodatkowe lustro. Jako podstawowe w najblizszym czasie nabędę Nikona D700. A co do długich tele i braku stabilizacji - zawsze pozostaje statyw.
Miałem taki sam dylemat. Planowałem zakup E-410 ale pojechałem do MM (miejska macalnia, jak słusznie ktoś na forum rozwinął ten skrót). Od razu zmieniłem zdanie i stwierdziłem, że dołożę do E-510. I nie stabilizacja przechyliła szalę ale właśnie grip.
Statyw nie zastąpi stabilizacji a przynajmniej nie zawsze. No i nie po to się mini aparat kupuje żeby ze statywem biegać.
e-520 ma więcej przycisków na obudowie do bezpośredniego ustawiania różnych parametrów. Dużo wygodniej się dzięki temu pracuje. W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz... (chyba, że ostrzysz manualnie). W dalszym ciągu uważam, że 420 świetnie wygląda i nieźle się trzyma, ale wygoda pracy jest niestety gorsza niż w e520.
Według mnie warto, nie wyobrażam sobie teraz aparatu bez stabilizacji. A statyw nie zawsze masz ze sobą i nie zawsze da się go użyć.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Skoro planujesz D700 to odpuść E-420 i kup D60, przynajmniej część akcesoriów będziesz mieć wspólne.
skoro nie widac róznicy po co przepałacac 510 jest ok tylko ciezko ja dostac juz
oto porównianie między 520 a 420 jakie dziś znalazłem:
A tökéletes pillanat nem vár. A komoly fotósoknak ezért van szükségük komoly felszerelésre, így bármilyen témára felkészültek lehetnek. Professzionális funkcióinak és kiváló képminőségének köszönhetően az új Olympus E-520 digitális tükörreflexes fényképezőgép tökéletesen alkalmas erre a célra. Az EISA díjnyertes E-500 sorozat új tagja beépített képstabilizátora a csatlakoztatott objektívtől függetlenül, állvány használata nélkül is gondoskodik az éles képi eredményekről - legyen az akár nagylátószögű, akár -teleobjektív. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszernek és a továbbfejlesztett Élőkép funkciónak köszönhetően gyakorlatilag korlátlan szabadságot élvezhetünk a képek megkomponálásában és a kristálytiszta fotók készítésében. A jövőbe tekintő „digitális felhasználásra tervezett”, a NégyHarmad szabványra épülő, 10 megapixeles, élőkép funkciós E-520 kompromisszumoktól mentes, digitális tükörreflexes minőséget garantál 2008. júniusában jelenik meg az üzletek polcain.
Az Olympus E-System legújabb tagja, az E-420 nyerő választás mind a tapasztalt fotósok, mind a digitális tükörreflexes fotózásban kezdő felhasználók számára. Megtapasztalhatják a digitális tükörreflexes fotózás kiváló minőségét és a kompakt fényképezőgépek egyszerű kezelhetőségét. Az élőkép funkció jelentősen megkönnyíti a képek megkomponálását. A világ egyik legkisebb és legkönnyebb digitális tükörreflexes fényképezőgépeként hordozhatósága nem kérdés. Az E-420 bárhol elfér – a kistáskától a retikülig. Ezért újságírók, utazók és egyéb kalandvágyó személyek tökéletes társa, akik értékelik az egyedülálló hordozhatóságot, teljesítményt és ár-érték arányt. Az egyszerűen kezelhető, 10 megapixeles E-420 28 expozíció-vezérlési programja a leggyakoribb feltételek mellett alkalmazható, és kicsomagolás után azonnal használatba vehető. 2008. április végén kerül kereskedelmi forgalomba.
*2008. márciusi állapot szerint
** "Full contrast AF" funkció (az élőkép üzemmódban azonnal látható élesség állítás) elérheto a következő objektívekkel: ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150 mm 1:4.0-5.6 és az új ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 objektív. Az összes többi objektív esetében az autófókusz a fáziskülönbség-érzékelő módszerrel dolgozik.
***A kitekkel kapcsolatos információkért vegye fel a kapcsolatot Olympus márkaképviseleteinkkel.
Niby więcej wydatków, lecz e-3 FF nie zastąpi.
A 420 jako aparat "spacerowy" ( bardzo mi się podoba wersja komachi + 40-150 ze starej serii ) jest świetny, nie trzeba tyle dźwigać, karku nie zgina po godzinie ( mam teraz canona 50d + 17-70 sigmy + 70-200 tamrona + 580 EX II, które sprzedaję i wiem jak to mało mobilny zestaw ).
Natomiast biorę d700 a nie np. c5d mkII ze względu na fatalny autofokus i szybkość zdjęć seryjnych w c5d.
I jeszcze co do stabilizacji - nie wiem jak w 520, ale w moim pierwszym lustrze K100d super nie działała poprawnie.
W 420 martwi mnie brak możliwości ustawiania priorytetu migawki jak napisaliście - czy to pewne?
Oczywiście,że mozesz wybrac czas otwarcia migawki.Dzisiaj 1 kwetnia:-) uwierzyłes ze nowoczesna cyfrówka nie ma takiej opcji??:-)
Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.
Pozdrawiam
Oczywiście o to chodzi. Niezbyt dokładnie przetłumaczyłem Shutter Relase Priority i stąd to zamieszanie, chociaż gdyby koledzy dokładniej przeczytali nie było by nieporozumienia. ("W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz...").
W sumie przy dobrym świetle nie ma to za bardzo znaczenia, bo AF praktycznie zawsze szybko złapie, ale gdy używam szkieł m42 podpiętych przez adapter z chipem to już są problemy, bo potwierdzenie nie działa całkiem dokładnie, szczególnie przy gorszym oświetleniu.
witam, ..pewnie głupie pytanie totalnego nooba ale ...
jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos
też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.
dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
pozdrawiam
E-420 w zestawie Komachi jest piękny . A standartowa 50-tka, jaką jest obiektyw 25/2.8 to klasyka i jak najbardziej na początek jest w sam raz.
Stabilizacja jednak jest nie do przecenienia. W końcu nie od parady ludzie wymyślili tą funkcję. Nad Biebrzą brakowało mi tego w 420 bardzo.
Pozdrawiam
Stabilizowanych Nikkorów do E-410 raczej nie podepniesz, nawet jakby się udało to zrobić tracisz AF - nie mają sensu takie wyczyny. Jak czujesz, że będziesz potrzebować IS kup E-510/520.
BTW ja serię E-4XX bardzo lubię, te aparaty mają coś takiego co bardzo cieszy, E-5XX są OK, rozum przemawia za nimi ale serce za mniejszymi ;-). Z tym, że ja nie jestem wielkim fanem stabilizacji, w E-3 włączyłem ją kilka razy. Jest super ale jak się fotografuje krótkimi szkłami w dobrym świetle nie jest potrzebna, masa korpusu też robi swoje.
Witam !
W E-410 brakuje mi stabilizacji dla zdjec ze szklem Zuiko 70-300 ale
dla Zuiko 11-22 i 14-54 nie zauwazylem ze mi jej brak.
Dla nocnych zdjec podpinam statyw.
Pozdrawiam
czyli Waszym zdaniem lepiej wychaczyc jakąś uzywaną 510 niz 420?
witam ponownie po przerwie
prosba o chyba ostatnia poradę...
biore jednak aparat na raty, wiec troche łatwiej mi bedie przeznaczyc wieksza kase na zestaw. I tu moje pytanie, czy 620 jest aż tak dobra, że warto zapłacić za nią prawie 2 razy wiecej niż za 520? - wlasnie miedzy tymi 2 modelami sie waham, jesli ktos by cos poradził..będę wdzięczny :)
Jak nie potrzebujesz odchylanego wyświetlacza, to bierz E-520 i jakieś lepsze szkła.
Skorzystaj z tego wątku, na pewno znajdziesz tam odpowiedz na większość twoich pytań za i przeciw dotyczących modeli E510/520 i E620:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...762#post313762
pozdrawiam 8)
j.w. Kup body E-520 a za resztę ZD 14-54.
MZ w tej chwili E-620 jako supernowość, reklamowana gdzie się da, ma mocno wyśrubowaną cenę. Więc za poprzednikami - jeśli teraz to kupuj E-520.
dokładnie o takim rozwiązaniu myślałem, może też o nieco tanszej Sigmie 18-50mm f/2.8 EX DC Macro. Tylko w pracy (jest tam paru fotocfaniaków ;) ) powiedzieli ze lepiej kupic lepsza puszke bo obiektyw i tak dokupie za jakis czas a puszki juz nie wymienie na lepszą tak szybko.
Pytałem o tego 620 bo (wszystko to na zasadzie "podobno") lepiej radzi sobie ze zdjeciami nocnymi, i zdjecia są jakby ostrzejsze.