12271,12272,1227312274,12275
Wersja do druku
Od razu zaznaczam, że nie jestem jakimś "wybitnym znawcą" i nie chcę się wymądrzać, ale te kadry zupełnie na mnie nie działają. No może fot. 2 przyciagnęła mnie na dłużej. Mogę Ci tylko napisać co na pewno trzeba poprawić. Ostatnie foto - coś w prawym dolnym rogu. Całkowicie psuje kadr i oko cały czas ucieka w ten róg fotki.
Ależ to właśnie dla tego umieściłem tutaj te fotki , żebyś się "powymądrzał" ! :wink:
Swoją opinię znam , wiem co chcę widzieć w tych zdjęciach - dla mnie to fotografia+emocje z nią związane , dla was to tylko fotografia .
dziękuję za sugestię i uwagi , proszę o następne .
PZDR
Saboor
Nie ma tak źle. 2,3,4 widać że coś pomyślałeś przed naciśnięciem spustu. 2,3 minimalnie za ciemne według mnie, 4 jakby saturacja za mocna. Fontanna troszkę krzywo.
Może 2,3 lepiej by było bez ludzi w kadrze.
pozdr
Obróbka zmasakrowała ostatnie, a wydaje mi się najlepsze z tych wszystkich. W nocnych zaś podoba mi się to, że widać chmury na niebie. Początek obiecujący.
Fontanna najlepsza,sam ją trochę obcykałem,jeszcze C4000...
cyt.SM : 'w nocnych zaś podoba mi się to, że widać chmury na niebie.'
W końcu chyba ktoś posłuchał mojej rady... :)
Moim zdaniem, akurat na zdjęciu z fontanną, niebo nie wygląda dobrze. Tło jest podzielone- dość wyraźne niebo i całkiem czarne drzewa. Lepiej gdyby tło było jednolite- albo ciemno albo samo niebo.
Dzięki Ci Smerfie za słowa pocieszenia - masz rację szczególnie co do ostatniego : starałem się polepszyć udało się spieprzyć :grin::grin::grin::grin:
Ale ... podszkolę się i będzie debeściak .... no za jakiś tam czas :wink: .
Co do obróbki prosiłbym Cię o wskazówki na PV .
PZDR
Saboor
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki serdeczne ! To moje piąte zdjęcie na Oleńce i 'z ręki' więc jak tylko zobaczyłem , że wyszło to było tak 'zdziwne'
PZDR
Saboor
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To nie fontanna krzywo - to ja mam skoliozę :grin::grin::grin:
Pewnie , że byłoby lepiej ale tokariew ma mały magazynek 8szt. a Zobacz z czym oni tam stali i ni groma nie dali się przegonić :wink:
PZDR
Saboor
W zasadzie wyżej już wiele napisano. :)
1. - jakaś taka bez pomysłu ;)
A co do reszty, to tak mi się nasuwa myśl, abyś mniej kadrował centralnie. :wink:
1-jak już napisali- bez pomysłu
2-ja bym zrobił mniej dołu i szerzej
3-centralnie, nie przemawia do mnie, niebo troszke razi
4-szkoda ucietego drzewa, zbyt centralnie
5-kadr bardziej w lewo, i konar w dolnym prawym rogu przeszkadza
Kombinuj dalej, dobre chęci to już dużo. Poprzeglądaj galerie, szczególnie te z najwyżej ocenianymi zdjęciami, to dobra nauka kadrowania. Będziesz chciał pstryknąć,przypomnisz sobie jak ktoś skadrował podobny temat. Rób kilaka zdjęć jednego tematu, zmieniając kadr.
Pozdrawiam, nie napuszczaj kota:grin:
Co do nr 1 "bez pomysłu" mnie się akurat całkiem podoba. Ładnie tak jakoś plastycznie te liście wyglądają na tle niebia. Reszta całkiem ciekawa. Przedmówcy napisali co nie tak ale uważam że całkiem do rzeczy początek.
Witam,
Drugie podoba mi się najbardziej, przeszkadzają mi tylko ludzie stojący w świetle lewego filara i troszkę mniej dołu mogłoby być.
Trzecie całkiem fajne, jedynie te drzewa jakoś nie współgrają z resztą.
Jak pierwszy raz zobaczyłem 4kę padło mi na myśl (dlaczego centralnie?) i jak wyglądałby w kadrze tylko ten uwięziony chłopek - jakoś bardziej mnie zainteresował niż cała kompozycja ;)
Ogólnie podoba mi się niebo na Twoich zdjęciach, a mniej jak już wspomniała Mysikrólik centralne kadrowanie.
PS. Nie wstawiamy spacji przed znakami interpunkcyjnymi: kropką, przecinkiem, wykrzyknikiem, znakiem zapytania, wielokropkiem itp. Przepraszam, musiałem. :oops:
nad jeziorem mi sie podoba ,ale chyba troszke za ciemna,a co do panoramy ....:cry: popracuj chociaz nad niebemi i gorami w miejscu laczenie .
Jak dla mnie, panorama i kwiatek bardzo fajne. Jeziorko też OK, ale faktycznie troszkę za ciemne.
jezioro b. fajne, w reszcie zmienił bym co nieco - to co inni juz napisali
Jezioro byłoby fajne, gdyby było zrobione nieco wcześniej, kiedy jeszcze było więcej światła (byłoby widać lepiej barierkę na pomoście) albo nieco później. Wtedy nie byłoby widać tej barierki, tylko jej odbicie w wodzie (reszta pomostu zlewała by się z tłem) .
Lilia wyszła wspaniale- te kolory!
Jeziorko też przyjemne, tylko szkoda że tak ciemno.
najlepsza lilia, choc jeziorko tez niczego sobie tylko ze troszke za ciemne
Serdeczne dzięki za uwagi maddy6
zgodnie z sugestiami rozjaśniłem jeziorko na tyle na ile PS i moje umiejetności pozwoliły i wypełzło taki cuś :
jezioro_jaśniej
Ja lubię ciemniejsze, więc jeziorko mi pasuje. Piękny ma kolor. :)
Lilia też jest ok.
Ja w sprawie kwiatuszka...:wink:
Bardzo ładna fotka, choć MSZ jak już ciasno na górze i na dole, to może by tak kadrować w kwadrat...
Pozdrawiam...
no widzisz : ilu oceniających - tyle opinii :grin: tak nawiasem mówiąc : mnie też
bardziej się podoba pierwotna wersja
Dzięki "Misiu" :mrgreen: - racja w kwadracie też było by fajnie (góra i dół ciachnięte z konieczności) jak by jeszcze prawo i lewo lilia by się udusiła .
... ale kot mi zeżarł modela, a taki fajny był włochaty, ech..
Saboor , pajączka trzeba koniecznie pożałować , bo to jest pożyteczne stworzenie ;)
Konik tez jest niezły tylko troszkę kadr bym wydłużyła przed wąsami "stworka" i dodała więcej kontrastu :)
Pokaż nam tez koniecznie kicie tego "pożeracza" modeli :)
Pozdrawiam
też bym wydłużył ale robiłem dziada na ścianie domu pierwsze piętro i drabina :grin::grin: bo spierniczył mi z pokoju
jest w kcich fotach a wygląda tak :
22771
Mi się konik podoba (mają niesamowitą budowę).
Ostatnio taki mi wskoczył na Olka i nie chciał zejść.
Co do kota to też mam ten problem, można się nieźle wystraszyć jak sie nad czymś skupiasz a tu za chwilę coś przed obiektyw wskakuje a potem już tylko słychać mlaskanie:-x. No cóż życie większy zjada mniejszego - tylko czemu przed zrobieniem zdjęcia.
Ha, ha , to macie niezłe przeboje z "natura" ;)
Kicia , powaga , ze ho ho ;) ale nie wygląda na takiego łakomczuszka ;)
Dzięki za fotkę , pozdrawiam :)
Na strasznie badziewiastym monitorze z lapka widać na dwójce jakby niebo było wycięte i ponownie wstawione. Dość nienaturalnie po prostu wygląda.
A na samym kadrze nie pasuje mi ilość chodnika. Jeśli by się miał ciągnąć do samych budynków to jeszcze by to było, ale ucięcie go schodami strasznie ujmuje tej fotce moim zdaniem.
To zrób małego tutka i wrzuć w nowy wątek w Poradach dot. fotografii.
Myślę, że jak się posiedzi trochę z tą wtyczką to można chyba będzie jakieś lepsze efekty uzyskać.
Image004.jpg - budynek wygląda na krzywy i jest krzywy. Przeskroluj sobie obrazek w małym oknie.