Kilka zdjęć z dzisiejszej popołudniowej "sesji". Na koniec dwa zachody, ten pierwszy mi coś przypomina.
[/url][/b]
Wersja do druku
Kilka zdjęć z dzisiejszej popołudniowej "sesji". Na koniec dwa zachody, ten pierwszy mi coś przypomina.
[/url][/b]
Zmiękłem :roll: Czy Ty robisz fotki przy pomocy MakroKonwertera ? :-)
Niestety jeszcze go nie posiadam, zbieram różne soczewki ale żadna dotychczas się nie nadaje. Jak znajdę coś odpowiedniego to sobię go zrobię. Te zdjęcia "gołym" olkiem są robione w trybie super macro.
Hmm. Dzis uchwycilismy z tego co widze bardzo podobnego pajączka. Juz nic z tego nie rozumiem, bowiem i ja zrobiłem drugą fotke w trybie s.makro. i takiego zblizenia nie uzyskałem choc fotka robiona była w odleglosci ok 2cm - > http://kondi.livenet.pl/chill/olympus/makro/8.jpg Czy to polega na roznicy pomiedzy c-4000 a c-740 czy raczej na braku jakichkolwiek umiejętnosci z mojej strony :( :?:
Ja bym powiedział w wielkości pająka :D Bo ten mój był naprawdę duży. Zresztą ze zdziweniem stwierdziłem, że w moim ogrodzie jest tygrzyków zatrzęsienie. Mogę sobie wybierać dowoli... Na każdym krzewie, kwiatku siedzi jakiś.
Caly czas sie mnie wydaje ze -> http://members.lycos.co.uk/luc4sbel/zdjecia/q1.jpg i http://kondi.livenet.pl/chill/olympus/makro/8.jpg są jednakowej wielkości :oops: a na fotkach się różnią sporo.
To może dlatego taki efekt, że Twój tygrzyk jest sfotografowany z boku, pod kątem, a mój centralnie wypełnia kadr.
@luc4s zdjecia swietne - bomba. Pajak, i motyl po prostu super, a pszczola to juz dech mi zapiera - swietna kolorystyka. Jedynie ostatnie mi jakos nie pasuje.
Czy kadrowales fotki w sofcie czy tylko zmniejszales ?
Fotki tylko zmniejszałem i wyostrzałem po zmniejszeniu. Nie podkręcałem kolorków.
Ostatnie dwa zachodziki rzeczywiście nie pasują ale jakoś "hurtem" wrzuciłem. Na pierwszym chmura przypomina mi serce...
No to kolejna "dostawa" z tej samej serii. Zajdę tam z rana, może jakąś rosę uchwycę?
Coz moge dodac, SWIETNE. Az sie nie chce wierzyc ze 4 i 5 to z czystego SMacro. Swietne kolory, swietne swiatlo, swietne kadry.
Jestem pod wrażeniem - szczególnie pająki :)
@luc4s - swietne, tez chce miec taki ogrod z masa tygrzykow, chyba pojde w miejsce gdzie trafilem swojego i "przeszczepie" go na nowe tereny, nie bede musial daleko lazic za obiektem :lol:
Wspaniale zdjecia, jestem pod wrazeniem. :shock:
POZDRAWIAM
Tym razem popołudniowa sesja na łące.
Z racji ze troszka mnie nie bylo na forum nie komentowalem tez pierwszej sesji.... Tak wiec :
1. W pierwszej sesji najbardziej spodobaly mi sie pajaki :)
2. Sesja numer 2 jest takze luxus. Koniki polne the best.... Ostrosc mysle ze jak najbardziej na miescu na wszystkich fotkach. Ale ta wazka ma brzydka morde :P
Swietne. Widze ze rosnie nam Master Of Macro.
Ta sesja kosztowała mnie bardzo wiele, podczas niej zgubiłem mojego Sony Ericssona T68i ;(, ale prosze nie pocieszać mnie. To tylko rzecz materialna, kupię innego. Ważne że fotki się podobają, jeszcze jedna seria wieczorna. Ta rosa niestety ze zraszacza.
Z tej serii drugie najlepsze wg mnie. Swietny kadr - nietuzinkowy. Ostatnie chyba nieostre. Kolory jak zwykle bajer.
Ciekawe czy Ty bys sie dobrze czul, jakby Ciebie ktos potraktowal zraszaczem :wink:
nie no!! Powinien być jakiś zakaz pokazywania takich fotek! Jak się na to napatrzyłem to normalnie chyba zrezygnuje z mojego hobby bo wydaje mnie sie ze nigdy takich zdjec nie zrobie... :-) Zdjęcia są poprostu max! Powiedziałbys cos wiecej o ustawieniach do tych zdjec :-)
Powiedzcie do którego to wyciągnę exifa, do wszystkich nie mam czasu. Zdjęcia najczęściej robione są na SMacro w trybie manualnym lub półmanualnym, Iso 100, przeważnie przyciemniam je na -0,3.
Siuuuuuper.... Gdzie Ty znajdujesz takie pajaki ? Ja jakos ostatnio nie mam szczescia do takich okazow :)
Łubudu - zrobiła moja szczęka, opadając na podłogę...
Jak zwykle świetne :idea: :D , choc wciaz nie moge uwierzyc ze to zwykle S.Makro ;-)
Ten duzy zolty krzyżak w czarne paski to bardzo ciekawy pająk, tygrzyk paskowany, kiedys był w Polsce b. rzadki, a obecnie staje się dośc pospolity. Gdzie zrobiłeś te zdjęcia?
Dzisiaj się zabawiłem i robiłem zdjęcia przez szkło powiększające z bazaru. Powiększenia daje to spore, ale nie jestem zadowolony. Aberacje, że szok i ciężko bez statywu zdjęcie zrobić. A statywu jeszcze nie mam :( Zresztą na łące i tak by się nie przydał.
Pierwsze dwa bez szkła powiększającego, jedynie Smakro, ostatnie przez to szkiełko.
Pająki siedzą 10 m ode mnie teraz za oknem :wink: , a koniki itp. to na łące.Cytat:
Zamieszczone przez mayonez
Wooooow... Ekstra! Jutro idę popróbowaćz jakims szkłem powiększającym czy cuś.
Za oknem masz takie pająki? A gdzie mieszkasz??Cytat:
Pająki siedzą 10 m ode mnie teraz za oknem , a koniki itp. to na łące.
Na Podkarpaciu, na skraju niewielkiego miasteczka, są one w ogrodzie mojej mamy :)
Jakoś jeszcze na tym wątku się nie wypowiadałem, więc nadrabiam zaległości :)
Ogólnie zdjęcia rewelacyjne, a jak oglądam te wszystkie zdjęcia makro (a wszczególnie te pierwsze) to mi szczęka opada. Co za kolory!
Pozdrawiam
@luc4s swietne makro znowu..
Czlowiek nawet sobie nie zdaje sprawy jak piekne zycie kwitnie w tym mikroswiecie dopoki nie zobaczy MAKROFOTOGRAFII.
@luc4s:
Nadal jestem pod wrażeniem :shock:
4 dzisiejsze fotki, nie wiem co to jest na 2,3 i 4 fotce. Motyl chyba nie bo ma rurkę do nektaru. Moze jakiś zawisak, bo cały czas wisiał w powietrzu i trzepotał skrzydłami (dlatego skrzydła są nieostre). Zrobiłem mu ok, 30 fotek ale tylko kilka wyszło dobrych, "gościu" jest strasznie szybki i ruchliwy.
Fotki robione w Smakro bez lupki, bo straszne są aberacje.
@ luc4s - odpocznij już i oszczedz ludziom obolałych pup, z racji spadania z wrazenia z krzeszła ;-) Foty świetne :D
No "luc4s" widze, ze wpadles w rytm robienia zdjec makro. Co do tych ostatnich to fajowe kolory ... Ogolnie zdjecia mi sie podobaja... Pozdrawiam
No to jeszcze kilka zdjęć dzisiejszych z lupą. Zachęcam Was również do takich eksperymentów w Makrofotografii.
@ luc4s - Rewelka. Ide szukac lupy :-)
BTW. Dzis u dziadka znalazlem tego samego pajaka, ktorego fotografowales, juz wszystko przygotowalem i...zrobil sie przeciag, przewialo mu pewnie genitalia ;) i uciekł :evil: W kazdym badz razie byl o wiele wiekszy niz ten z fotek, ktorego ostatnio fociłem.
Zdjecia z lupa rewelka :)
Jak widac przy zabawie z lupa pojawiaja sie problemy z glebia ostrosci no i z sama ostroscia, ktorej tutaj troche brakuje (chyba ze za duzo piwa 8) ). Na pierwszym foto usunalbym troche szumow bo na zielonym w prawym gornym rogu troche to widac, ale nie razi az tak bardzo.
Gadam gadam, a ostatnio z makro sam nie mialem stycznosci - brak czasu i chyba cierpliwosci.
No wreszcie jakiś obiektywny komentarz, dzieki Wodnik. Wcześniej tylko wszyscy zachwalali, ale ja daję te zdjęcia tutaj, żeby się czegoś nauczyć. Rzeczywiście GO siadło, i są duże aberacje również, nie jestem zadowolony z tej lupy. Dalej poszukuję czegoś lepszego co daje mocniejsze powiększenie i jednocześnie nie zniekształca.