Co sądzicie otakim wynalazku?
http://www.allegro.pl/item518969169_...na_nowosc.html
Czy warto coś takiego kupić?
Wersja do druku
Co sądzicie otakim wynalazku?
http://www.allegro.pl/item518969169_...na_nowosc.html
Czy warto coś takiego kupić?
wydaje się ciekawą opcja ale nigdy nie miałem z tym nic do czynienia więc nie moge Ci pomoc
MZ nie warto:
Cytat:
- pozwala na 2,3-krotne powiększenie centralnego fragmentu kadru
Kiedyś go kupiłem ale go odsprzedałem bo nie dość że powiększał tylko sam środek kadru to robiło się jeszcze bardzo ciemno.
Raczej nie warto. Kiedyś kupiłem podobną lupkę o powiększeniu 2,5x od aparatu Praktica (pasuje do Olka). Chciałem sobie ułatwić ostrzenie manualne, ale okazało się, że łatwiej ustawić ostrość w małym ale jasnym wizjerze niż dużym i ciemnym. Do tego nie widać całego obrazka. Lupka wylądowała na dnie szuflady.
Myślę,że nie bez powodu firmowe nasadki mają powiększenie ok. 1,2x - chyba to sensowny kompromis między powiększeniem a utratą jasności.
hijacintus: Sensowny kompromis to powiększenie 1,7x z widocznością całej matówki, co może potwierdzić tutaj kilka osób :)
powierdzam
irek50: Pisząc o powiększeniu 1,2x miałem na myśli rozwiązania z zakresu "standard" a nie "high grade", do których zaliczam Twój wizjer.
Oczywiście po tekście na temat powiększenia 1,2x powinienem był dopisać: "są też wizjery powiększające z górnej półki, dające powiekszenie 1,7x" i podać linka do recenzji Wrotniaka, ale pisałeś niedawno o wstrzymaniu produkcji:cry:.
Pozdrawiam
Widziałem podobny wynalazek u kumpla ostatnio w E-520 i szczerze mnie ten patent się nie spodobał (mało wygodne).
Poza tym faktycznie było ciemniej w wizjerze.
pozdr.
No to ten "patent" mogę sobie darować.
Irek50: Czy przewidujesz wznowienie produkcji swojego wizjera?
sikor: Spróbuję zamówić u swojego fachowca z Warszawy element mocujacy do aparatu, a pozostałe komponenty będzie sobie można złożyć samodzielnie --W Kazimierzu wyjaśniałem z czego składa się ten celownik. Opiszę wszystko dokładnie jeśli będą te łączniki--pozdrawiam
irek50 : prosze mnie dopisac do listy zainteresowanych ;)