Witajcie, po dłuższym już przyglądaniu się forum postanowiłem zamieścić swój wątek z fotami do ostrej Waszej oceny. Mam nadzieje, że nie zostawicie na nich suchej nitki a i dobrego słowa czasem nie poskąpicie.
Tak więc zaczynamy...
1. Kraków
Wersja do druku
Fajnie :)
Przydaloby się jeszcze, żeby wieża kościoła była prosto.
Reszta może lecieć ale wieżę wyprostowałbym.
O, Beskid :)
Pierwsze zdjęcie (2) za typowe i bez przestrzeni - jako wspomnienie miejsca może być.
Drugie (3) to jako żywo obraz z mojej wczorajszej wyprawy :)
I wbrew temu co inni napiszą, ja lubię takie mocne przejście niebieskiego w granat.
Pierwsze z miłym swiatełkiem ale troche puste.
Drugie ze słoneczkiem w kadrze mi się podoba, poprawiłbym troszkę BB bo snieg jest żółty.
Fakt, niskie słoneczko ciepło świeci i może też zostać tak, jak jest.
Pierwsza fotka ulicy Krakowa interesująca, ujęcie z dołu, ruch pieszych, refleksy po deszczu.
A mnie się badyl podoba, dałbym go bardziej centralnie a wyglądałby jak zegar słoneczny :)
aaa...no i stare przysłowie eskimosów mówi " nigdy nie jedz żółtego śniegu " :D
pozdrawiam
Badyl jest i miał być w mocnym punkcie i tyle.
PS. Eskimosi mieli rację.... :grin:
Do oddani pełni zimowej sielanki brakuje ośnieżonych drzew :)
Kadr faktycznie niesie za dużo informacji - a to krzaczory, a to ubity śnieg, a to czyste niebo... Tematyka zdecydowanie dla pasjonatów ;)
Ładny, ciepły zimowy pejzaż o zachodzie słońca.
Podoba się.
PS
Znów wydaje mi się, że troche brakuje światła na śniegu.
Kombinowałem z różnymi ustawieniami i chyba to nie jest kwestia mojego monitora.
Pewnie ja po prostu lubię jaśniej :roll:
Wrzucam jeszcze jeden krakowski klasyk. Mnie to to się podoba, mam nadzieję, że i Wam będzie.
5.
Mnie też się podoba :)
Trochę leci w lewo, warto wyprostować.
Zdjęcie 4 ładny widok i przyjemny dla oka. Na ostatnim pozbyłbym się troche dołu zdjęcia które z uwagi na ciemność nic nie wnosi. Muszę też przyznać, że ładnie grają na nim światła.
Wczoraj przyszedł mój nowy/stary nabytek - REVUENON - SPECIAL 135mm f2.8 mimo, żę do przyrody jest dość krótki wybrałem się z nim dziś na pierwsze testy. Oto dwie fotki z nich. Wg mnie bokeh malarski co utrudnia recepcję w przypadku zdjęć ornitologicznych. Sprawdzę go za jakiś czas - niestety wiosna daleko - jeszcze na kwieciu i już niebawem na portrecie.
6.
7.
Widzę, że coś kiepsko z komentarzami, ale niezrazony tym wrzucam nastepne z serii "Mój Kraków". Można by je zatytuować górnolotnie "osamotnienie", "obojętność" itp itd...ja nadaję tytuł :
"Krakowski Chomontek"
Hmmm...cisza, chętnie bym poczytał co sądzicie o ostatniej fotce, bo w zanadrzu mam całą serię Opowieści krakowskiej. Zachęcam. :roll:
Są ok, ale bez szału... często kadr dośc chaotyczny.
Jako cykl może być ale pierwsze wyróżnia się z niego na plus.
Fajna fotka.
Dzięki Rocco, mnie poprawdzie też się najbardziej jedynka podoba :)
Widać duży potencjał do focenia. Obróbka niezła. Natomiast kadry są chaotyczne. Za dużo Chcesz pokazać na jednej fotce. Pokaż więcej ... .
...i rób normalne kolory albo normalne cz.-b. bo kolorowanki to dla dzieci są ;)
Witajcie, dzięki za wpisy, bo z nimi coś krucho u mnie... a co do kolorowanek to lubię tak a nie inaczej (pod prąd, choć łatwiej przecież z prądem...) wzmocnić motyw, podkreślić myśl, choć nie robię tego często, w krakowskiej opowieści wydawało mi się to jednak konieczne.
Pozdrawiam
Pierwszy kwiczoł ładnie wygląda w tym mrozie, drugiego kiepsko widać zza gałązek. Na wcześniejsze się nie wypowiem, bo nie przepadam za kolorowankami, wolę jakoś sama wyłapywać główny motyw, bez zbytniego manifestowania czym on jest. :)
Witaj
Wiesz co, przepiękny bokeh, po prostu cudny, nic tylko szukać bliższych modeli i dobrego światła na nich. Sam obiektyw krótki na ptaki, a i tak jestem w szoku, ze tak blisko je podszedłeś. Z czatownią pewnie by wystarczyło - ale to inny temat.
Jak masz możliwości finansowe to bierz 70-300, z czystym sumieniem mogę polecić. Zastanawiam się teraz, czy są dostępne jakieś stare analogowe 300ki w które warto by wejść.
pzdr
Zd 70-300 już od kilku dni zamówiony od jednego z forumowiczów, mam nadzieję, że nie będę zawiedziony :)
Dodawaj zdjęcia jako załączniki. Wkurzające są te reklamy na fotosiku!:evil:
Dlaczego ?
Odpowiedź dał już helmuth i rocco.
Wątek w tej chwili jest skierowany tylko do miłośników ptaszków i żuczków. ;)
No to muszę powiedzieć, że mnie troszkę uspokoiliście. Jestem więc skazany na samotność :) bo przede wszystkim fotografuję "żuczki". Wrzucam dwie kolejne.
Ooooo.. Ostatnie super :)
Ostatnie bardzo udane, wstaw do galerii.