Nie tylko C750: a ja używam...
...w swoim C2100UZ "rotacyjnie" :wink: trzy komplety akumulatorków:
1/ Olympus 1700mAh - zdecydowanie najsłabsze, mimo, iż "rozładowywaniowo" zachowują się nieźle, :o :o :o
2/ Sanyo 2300mAh, bardzo dobre, ostatnio ukazały się w zwykle sakramencko drogim Fotojokerze za ca 50zł "kwartet" (sic!), :D :D :D - taniej niż na Allegro i w gliwickiej hurtowni "Bater"... :shock: :shock: :shock:
3/ Annsmann 2100mAh - porównywalne z Sanyo, no, może ciut, ciut szybciej sie rozładowują - wynika to zapewne z mniejszej pojemności. :) :) :)
Ciekawostka: Sanyo na swoich 2300mAh akumulatorkach nadrukowała"gwarantowana pojemność 2100mAh", co świadczy, że te2300mAh są wyselekcjonowane pod kątem największej pojemności.
Cena 2300 i 2100mAh jest w Fotojokerze taka sama!!!
Ładowarka: Olympus BU100 (szybka, 4 - 5 godzin) i BU300 ("leniuch", nawet 12 godzin przy Sanyo). Z konieczności korzystam z szybszej ale od czasu do czasu włączam "lenia" (patrz niżej).
Od czasu do czasu stosuję "katowanie" akumulatorków" poprzez dalsze (bo aparat "rozładowuje" je tylko do pewnego stopnia więc duża cześć energii zostaje w akumulatorkach) rozładowanie ich w latarce aż do ciemnoczerwonego świecenia włókna - jest to dosyć skuteczny sposób na przedłużenie ich żywotności. Zabieg powtarzam co 10 - 12 ładowanie. Wtedy w ruch idzie wolna BU300 :lol: :lol: :lol:
Ładowarki Olympus, chorwacka strona - przy okazji
Mają jedną wadę: ogniwa nagrzewają się do dosyć wysokiej temperatury (ponad 40stC) - nie wiem na ile to ujemnie na nie wpływa, ale nie wygląda zachęcajaco. Zarówno wolna niskoprądowa BU300 jak i szybka mikroprocesorowa BU100, posiadająca ponoć termiczne zabezpieczenie ograniczające prąd ładowania przy wyższej temperaturze ogniw nagrzewają je mocno przy ładowaniu.
Zakładam, że producent dopuszcza taką temperaturę ogniw podczas ładowania - ale, jak mam być szczery - nie podoba mi się to!
Zapraszam na ciekawą chorwacka stronę poświeconą ładowarce BU100 -
http://jarac.net/photo/_mala_skola_f...talce_001.html -
niestety coś zubożoną ostatnio, poprzednio było tam dużo więcej zdjęć i danych technicznych kilku ładowarek,
oraz testowi obiektywu 38- 380 stosowanego w C7xxUZ i C2100UZ:
http://jarac.net/photo/_mala_skola_f...380mm_001.html
+tulejka +filtry +dekielek +trzęsące ręce +mętny wzrok...
Usunięte z uwagi na odmienną - od zamierzonej przeze mnie -interpretację treści przez uczestników tego wątku.
Dzień mam dobry! Po prostu...
Cytat:
Zamieszczone przez kerry
ZoltAn: nie bardzo rozumiem Twój post: kontynuujesz jakiś inny wątek, odpowiadasz na pytanie, czepiasz się czegoś, uczysz się wstawiać emotikony i kolory do postu czy masz po prostu zły dzień?!
...pozwoliłem sobie na niewinny żarcik - nawiązujący do (dla mnie zabawnego - lecz dla innych widać NIE!!!) podpisu pod postem Kerry'ego ("...+ trzęsące rece + mętny wzrok").
Ale, skoro na tym Forum są aż tak ŚMIERTELNIE POWAŻNI P.T. Korespondenci - więc widac nie miejsce tu na jakikolwiek uśmiech, żart czy cokolwiek innego!
Czyli: nie wypada mi nic innego jak położyć się i zatrzasnąć za sobą wieko (tej) trumny!
Co niniejszym czynię - przepraszając najmocniej Wszystkich Urażonych i Zdezorientowanych.
A inkryminowany post zaraz wycofam, żeby nie powiększać tych szeregów!
Re: Dzień mam dobry! Po prostu...
Cytat:
Zamieszczone przez ZoltAn
...pozwoliłem sobie na niewinny żarcik - nawiązujący do (dla mnie zabawnego - lecz dla innych widać NIE!!!) podpisu pod postem Kerry'ego ("...+ trzęsące rece + mętny wzrok").
Ale, skoro na tym Forum są aż tak ŚMIERTELNIE POWAŻNI P.T. Korespondenci - więc widac nie miejsce tu na jakikolwiek uśmiech, żart czy cokolwiek innego!
Może mam spaczony humor, ale raczej nie wyglądało mi to na żarcik, tylko na zmasowany atak (może stosuj mniej emotikonek, to przesłanie będzie jaśniejsze) :?
BTW, proponuję na tym zakończyć wymianę zdań na temat poczucia humoru, bo temat postu był całkiem inny.