-
x-845 problem
Witam mam pytanie bo kupiłem sobie aparat olympus x 845 i obiektyw jest luźny i się rusza.Czy to jest normalne?I w ogóle robi on jakieś kiepskie zdjęcia.Ta stabilizacja taka że zdjęcia wychodzą rozmazane.Proszę o pomoc.Kupując go myślałem że to dobry aparat :(.
-
1. obiektyw może się ruszać - to normalne
2. pokaz te "nieudane" foty
-
Iść nazat do sklepu i sprawdzić czy wszystkie mają "luźne" obiektywy :cool:
Pokazać zdjęcia "rozmazane"
Spróbować innym egz. zrobic kilka fotek w sklepie. Porównać.
Złożyć reklamacje?
-
Czy według was to dobre zdjęcia?Spodziewałem się nieco więcej po tym aparacie.Takie fotki robie z sony ericssona w880i z aparatem 2mpx.
bez lampy
z lampą
Pomóżcie mi proszę.Według mnie jak na aparat z 5x zoomem optycznym,8mpx,i stabilizacją obrazu powinien robić o niebo lepsze foty.A tu leciutko się poruszy i już kaszana i w ogóle jakość zdjęć do bani.Miałem jeszcze do wyboru nikona l18.Teraz żałuję że go nie wziąłem :cry:.
-
Bez lampy daj większe ISO i jak robisz zdjęcia z małej odległości to włącz makro
-
Zdjęcie wygląda na robione z bliska, czy włączyłeś tryb "macro" ? Pokaz jakieś zdjęcie ze światłem dziennym.
-
Nie mogę ustawić iso jest nie podświetlone i nie mogę na nie przejechać.
-
a była do tego aparatu instrukcja obsługi ?
jestem pewien, że jesteś w trybie AUTO, a tam jest wszystko AUTOmatyczne, więc ISO nie ustawisz, bo aparacik sam je dobiera. Jedyne co można to włączyć/wyłączyć lampkę i włączyć/wyłączyć tryb makro (tak mam w szajsungu i canonie więc w olku będzie podobnie)
-
iso jest nie podświetlone i nie możesz na nie przejechać?
-
Tak poczekajcie zaraz wstawiam foty z makro i super makro.Nie mogę ustawić iso.Bo nie mogę na nie najechać.
-
w ogóle to jakie maiłes am oświetlenie? Biurową lampkę? I się dziwisz...
-
sory ale prosze was, jak jest zbyt ciemno to nawet stabilizacja obrazu nie pomoże, a zdjęcie z lampą jest chyba tylko z twojej winy, nie włączyłeś w ogole makro, lampa prześwietliła zdjęcie, bo wg mnie jest ona zbyt blisko,
nie obwiniaj aparatu
-
przejdź kólkiem trybów w tryb P i zmień ISO, włącz też lampe i tryb makro.
-
nie nie, tu nie o iso chodzi, w pomieszczeniu jest za ciemno, masz wlaczoną jedną lampke nie dziw sie, że nie wychodzi <aparat ustawił na czulosc ISO 640, pryznajmniej tak tu jest napisane>
i dodatkowo czas to jest 1/8 sekundy, wiec poruszyłeś zdjęcie, to juz nie aparatu wina
baj de łej, to już fe-330 ma stabilizacje optyczną ?:)
a co do ruszania obiektywu, idź sprawdź w innych egzemplarzach czy mają tą samą wadę ;)
-
acha i ponowię pytanie: Czy do aparatu nie było instrukcji obsługi ?
-
Proszę bardzo makro :
Super makro:
A ten aparat w ogóle ma stabilizacje czy tylko napisali dla bajeru?
Była i co mam tam przeczytać w niej?
-
a odczekałeś aż aparat ustawi ostrość ? wciskałeś spust do połowy i czekałeś na potwierdzenie ?
Poza tym, tu jest za ciemno, stabilizacja działa w pewnych zakresach i aż tak ekstremalnych czasów nie obejmuje.
oto dane z opisu:
System ustawiania ostrości
Metoda Autofocus TTL iESP z detekcją kontrastu
AF Detekcji twarzy Tak
Tryb Standardowy 0.6m - ∞ (szerokokątny) / 1.0m - ∞ (Tele)
Tryb Makro 0.1m - ∞ (szerokokątny) / 0.6m - ∞ (Tele)
Tryb Super makro Najbliższa odległość ogniskowania: 3 cm
czyli w trybie normalnym zdjęcia ostrzy z 60cm, w makro z 10 cm, w trybie supermakro z 3cm.
-
y super makro nie jest od 1cm?
znaczy ostrzenie?
od 1cm do 5cm?
sory dżemski mnie uprzedził,
przeczytaj instrukcje po prostu bedziesz wiedział o co chodzi
-
poza tym, nie wiem czy włączyłeś makro, bo jakoś w EXIF mam coś takiego:
Exposure Program = creative program (slow program, depth of field) (5)
-
1. poruszone - uzyj statywu
2. ostrości nie złapałes
3. stabilizacja chyba jest przez podnoszenie iso
4. nie znasz podstaw, wiec się nie bulwersuj, ze zdjecia nie wychodzą... ;)
albo kup nikona d3 + 50 1.4 wtedy da radę nawet bez stabilizacji :D
-
Dobra zrobiłem foty światło pokojowe iso 640 i i tak lipa w max zaraz pokarze.
-
po za tym masz niestabilną rękę w ogóle, makro jest chyba ustawione, tak mi się wydaje, jest lepiej niż poprzednio, no ale prosze was, jest zbyt ciemno, autofocus nie dał rady ustawić ostrości,
chociaż przy czasie 1/8s powinno byc dobrze, spróbuj zrobić jeszcze raz, to samo ujęcie, ale podeprzyj czymś rękę, tak żeby byla stabilna
-
Ludzie kupiłem cyfrówkę żeby robić zdjęcia dla własnej potrzeby a tu nawet takich nie mogę zrobić bo albo rozmazane albo gów... widać.
-
człowieku przeczytaj instrukcję obsługi, a nie pokazuj. Skila nie masz, bez czytania ze zrozumieniem się nie obejdzie. Że komórką foty umiesz robić to nie ma przełożenia na aparat fotograficzny. Zdjęcia same się nie robią, a zwłaszcza jeśli ktoś nie ma pojęcia o ich robieniu.
-
ja też sie na poczatku bulwersowałem :)
zrób zdjecia, z lampa jedno, ale wlacz makro, i zrob zdjecie ale nad telefonem umiesc lampke!
bo takie swiatlo z zyrandola czy z czegos nic nie da
-
-
tu światło jest z monitora za telefonem, sam telefon ciemny jak noc, nie dziwne że AF głupieje.
Umiesz czytać ?
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/4 second = 0.25 second
# Lens F-Number/F-Stop = 35/10 = F3.5
# ISO Speed Ratings = 640
# Original Date/Time = 2008:12:18 22:44:36
# Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
# Focal Length = 630/100 mm = 6.3 mm
# Image Width = 3264 pixels
# Image Height = 2448 pixels
Normalnie mnie koleś rozwalił ;)
Przy 1/4s z ręki chce zrobić ostre zdjęcie, w dodatku obiektu, który trzyma w drugiej ruchomej ręce. Ale jazda ;) Ja sobie daruję. Bye.
-
Chyba już kumam zaraz wam dam fote kolejną .100 razy lepsza od tamtych.
-
dokładnie, prosiłem o telefon bezpośrednio pod obok oboejtnei, blisko lampki :)
dzemski, jak by sie postarał to by mu nawet w 1/2s wyszło
tylko trzeba miec reke, a jak przy 1/8 nie wychodzi no to coz....
-
No to jak mam to zdjęcie zrobić żeby było ostre?Na czole mam ten telefon trzymać?Co mam ustawić.Nie znam się dobrze na aparatach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Co jeszcze nie tak?
-
i jak sie chce to sie potrafi ;D
-
-
ale już jest okej ciii :)
-
A powiedzcie o co wam chodzi z tym 1/2 1/8?Sory wiem że nie kumaty jestem ale proszę was o pomoc.I już chyba coraz lepiej idzie.
-
no dobra poczytaj sobie o czasasch naświetlania, ekspozycji
-
na podanej przeze mnie stronie znajdziesz wyjaśnienie pod linkiem: EKSPOZYCJA
zasada jest prosta, w Twoim aparaciku, żeby zdjęcie wyszło nieporuszone (ostre) to minimalny czas dla najmniejszego powiększenia wynosi 1/35 s (sekundy), a Ty masz 1/4 sekundy, 1/8 sekundy. To za długo, a łapki Ci się trzęsą i to bardzo.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no właśnie, w Twoim aparaciku się ustawić nie da, nie ma trybu manualnego. Więc obserwuj, bo na pewno na wyświetlaczu pokazują się takie wartości. Jak będą większe od 1/35s to znaczy, że jest za mało światła, więc albo oświetl lepiej to co chcesz fotografować, albo włącz lampę błyskową.
Weź też pod uwagę odległość i jeśli jest ona mniejsza niż 60cm to użyj trybu MAKRO.
A teraz marsz do instrukcji obcykać co jest co na guziczkach ;)
-
AA już kumam ale jak postawie aparat czyli się nie rusza to pokazuje mi 1/13 1/20.A fotki nadal nie ciekawe.Powiedzcie mi co oznacza kompresja?
-
no to już jest masakra, to jak robisz w czasach 1/13, 1/20 stawiając na stole i wychodzą poruszone?
nie wiem jak wciskasz spust migawki oO
-
Kompresja stratna â Wikipedia, wolna encyklopedia
Postaw aparat na stole i użyj samowyzwalacza, żeby nie dotykać aparatu podczas robienia zdjęcia.
-
Jak wyłącze światło to mi pokazuje 1/2 a jak włącze to 1/15