Czyta orfy z olka-sprawdzone z E-510.
Nawet niezle sobie radzi.
Do pobrania tutaj: http://picasa-3.softonic.de/download
Wersja do druku
Czyta orfy z olka-sprawdzone z E-510.
Nawet niezle sobie radzi.
Do pobrania tutaj: http://picasa-3.softonic.de/download
http://picasa.google.com/linux/ - tu jest dla linuksa, ale chyba wszyscy wiedzą, stara wersja też czytała ORF-y. :) Nowa czyta nawet ORF-y z e-520, trochę słabo radzi sobie z przepałami, ale do podglądu się nadaje.
i wreszcie wyszukuje zdjecia jak należy. Ma kilka przydatnych "ficzerków"
ładniejsza wizualnie pojawiło się sporo przydatnych rzeczy. Widać że chłopcy z googla wiedzą co poprawiać....
polecam
Wczoraj ściągnąłem, zobaczymy, ocenimy i wydamy surową ocenę :-P
A tak z innej beczki... Ma podobno wyszukiwanie zdjęć wg koloru :shock: Mam od wczoraj, więc nie zdążyłem sprawdzić :wink:
było wcześniej - teraz google dodało rozpoznawanie twarzy i cczegoś tam jeszcze żeby oprócz naszych kart kredytowych mieć zdjęcia naszych znajomych ;)
A czy dalej grzebie po całym systemie, czy też mogę sobie zażyczyć żeby uwzględniała fotki TYLKO z wybranych katalogów?
Hm.... w kazdej wersji Picasy, jaka pamietam, mozna sobie bylo wybrac foldery, ktore maja byc przegladane.
I zawsze byl wybor:
- przegladaj raz,
- przegladaj zawsze,
- nieprzegladaj nigdy.
W stosunku do dowolnego dysku/folderu...
Z tego co pamiętam to zaraz po zainstalowaniu przeskanowała mi cały dysk i nawet gify systemowe wczytała. Kupa czasu z wywalaniem.
Nie używam.
Gimp rulezzzzz
Ło... zastępuje przeglądarke obrazów windowsa. Chyba do tego będe używal:)
A jak jest ze wsadowa zmiana rozdzielczosci ? czy rawwy mozna w wiekszej ilosci zapisywac w okreslonych rozmiarach np.1024 lub 1067x800. A jakich programow Wy uzywacie do takich operacji - bylbym wdzieczny za kilka slow info.
Miałem okazję już parę razy przetestować nowe funkcje Picasy 3.
Zgodzę się. Przeglądarka jest bardzo fajna. Ostatnio dlatego też rzadziej używam IrfanView.Cytat:
Ło... zastępuje przeglądarke obrazów windowsa. Chyba do tego będe używał
Z mojej Oli SP-560 UZ też ORFy odczytuje. Nie jest może to jakaś rewelacja. No ale udogodnienie jednak dobre. A co do wykrywania twarzy: w moim przypadku Picasa 3 średnio sobie z tym poradziła.
U mnie przeglądarką jest Kuickshow. Ani Gimp, ani PS, ani Picasa nie pokaże mi czy jest szum na zdjęciu. Nawet zwykła przeglądarka windowsowa wymięka :)
Pozdrawiam
Dziwne, bo mi wszystkie pokazują czy jest szum, Chyba że masz podswietlanie szumu, cos jak podswietlanie wypalen.
Picasa przez głupi (w sensie nastawiony na szybkość, a nie na jakość) algorytm zmniejszania rysunków bardzo ładnie też szum uwidacznia na pomniejszonym zdjęciu.
Z E-3 Ładnie pokazuje ORF-y :) A przeglądarka fajnie przyciemnia tło podczas oglądania fotek co mnie osobiście bardzo pasuje :)
Witam
Po zainstalowaniu nowej Picasy zauwazylem pewne zjawisko - przegladane zdjecia sa bledsze, jakby jasniejsze i o zmniejszonym nasyceniu kolorow w porownaniu do tego samego jpg ogladanego np. w PS. Co smieszniejsze, po zainstalowaniu ACDSee wystepuje identyczny problem - ta przegladarka tez "pierze" zdjecia. Wychodzi, ze obie majstruja cos przy wyswietlaniu zdjec ale co? Gamma?
Czy ktos mial podobny problem i wie, jak mu zaradzic?
pozdrawiam
Krzysiek
Gammę to przy BW warto wszędzie poustawiać na 2.2.
Może profil kolorów?
picasa-> menu widok-> tryb wyświetlania
Może automatyczny ci nie pasuje. A w Adobe PS to pewnie używasz profilu.
Hej:wink:
Mam problem z utworzeniem kolaży w Picasa 3, w poprzednich wersjach nie miałam z tym najmniejszego kłopotu:-P
Teraz gdy chce utworzyć kolaż pojawiają się zdjęcia z których go tworzę, ale gdy tylko go zapiszę, kolaż pokrywa się szarym tłem i zawiera komunikat : WERSJA ROBOCZA
No i właśnie nie umiem sobie z tym problemem poradzić...:cry:
Mam nadzieje ze ktoś mi pomoże:wink:
Pozdrawiam:)
Jak zapisujesz kolaż w wersji roboczej, musisz potem go ponownie otworzyć - pod napisem 'wersja robocza' powinna być taka ikona "utwórz nowy" - klikasz na to i wtedy otwiera się kolaż już bez tego napisu.
Tak owszem, pod `Wersją roboczą` jest napis "utwórz nowy":)
Jednakże gdy z niego korzystam, pojawia się z boku napis" Tworzenie kolażu...inicjowanie..." i potem komunikat "W toku".
No i gdy niby już wszystko jest zakończone dalej nie mam tego kolażu bez napisu "Wersja robocza":???:
Nie wiem..., może coś źle robię...:|
Popróbuje jeszcze:wink:
daghda dziękuje bardzo za odpowiedź:wink:
EDIT : Jednak doszłam do tego :-P Odinstalowałam :arrow: zainstalowałam na nowo i teraz działa poprawnie:grin:
Jeszcze raz, wielkie dzięki daghda :wink:
Nie cierpię tego programu - interfejs jak z kosmosu. Jak go uruchomiłem, zaczął mi mielić dyskiem i zanim wyszukałem, czym się to wyłącza, z połowę przemielił. Aż strach pomyśleć, gdyby na skutek błędu kasował wszystko co mu tak się podwinie. Taka opcja powinna być na żądanie a nie default'owo.
Z tego samego powodu pozbylem sie tego programu, przeczesal mi caly dysk - nie pytajac o zgode :(
@krzysgro
Pewnie w PS używasz profili kolorów. W przeciwieństwie np. do standardowego podglądu obrazów i faksów Windows, Picasa nie radzi sobie z Adobe RGB (w każdym razie mnie nie udało się tego ustawić). Jak przydzielisz do sRGB to będzie wyświetlać prawidłowo.
Czy można wyłączyć wstępne przeszukiwanie kompa przez ten program? W ogóle nie chciałbym, żeby google mi dysk przeszukiwało. I jak zmienić opcje, aby wszystkie zmiany były zapisywane do zdjęcia a nie do pliku ini?
jest coś takiego jak manager folderów w picassie
tam ustawiasz co ma być indeksowane
NARZĘDZIA > MANAGER FOLDERÓW
co do obróbki zdjęć - odp masz w wątku edycja zdjęć w picassie
to pozytywna cecha tego rpogramu raczej a nie wada
Dzisiaj chciałem znaleźć zdjęcią z ogniskową 14 mm, a potem szukałem zdjęć z iso 1600. Tak się bawiłem.
I myslę sobie, musi być programik co to robi. Ale zaraz zaraz, przecież Picasa jest teraz od Google, a google przecież słynie z wyszukiwania. No to odpalam Picasa 3.5, wpisuję ogniskowa i ku mojemu zdziwieniu pojawiają się podpowiedzi z najczęściej używanymi przeze mnie ogniskowymi. Sugerując się formatem podpowiedzi wpisuję "ogniskowa:14" i jest. No to dalej próbuje przesłona, nie idzie ;( ale iso:1600 działa. Do tego pare innych jak color:black itd.
Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia że tak się da. Może zamiast przesłona jest f albo coś podobnego?
A masz zaznaczone "narzędzia -> opcje -> typy plików -> Formaty RAW "??
Może przysłona?
ja tam używam picasse od zawsze, jest mega super jak dla mnie
A ja mam takie pytanie, gdy zapisuje utworzony kolaz, pozostaje mi napis "wersja robocza" jak moge sie go pozbyc?