proszę o ocenę
e510 + 14-42 [czasami dcr-250]
pierwsze 3 z opcją noise filtering [niestety za późno doczytałem jaki ma wpływ na ostrość]
Wersja do druku
proszę o ocenę
e510 + 14-42 [czasami dcr-250]
pierwsze 3 z opcją noise filtering [niestety za późno doczytałem jaki ma wpływ na ostrość]
Kadr pierwszy najfajniejszy, wolałbym ciut ciemniej. Zdjęcie przyjemne dla oka. Pozostałe dwa - przypadkowe - kadr, ostrość/jej brak...
Fajnie Ci się ułożyło, że zaczynasz zabawę lustrzanką jesienią - na liściach, kwiatach itp. możesz ćwiczyć zasady kompozycji i ekspozycji, głębi ostrości. Przeczytaj dwa słowa o kompozycji obrazu staraj się na początek wykorzystać regułę mocnych punktów obrazu...
O kompozycji napisał ktotek, więc tylko parę uwag technicznych. Wydaje mi się że nie wyostrzasz zdjęć po przeskalowaniu. Zwróć też uwagę na histogram. Poniżej pozwoliłem sobie pokazać Ci Jak wygląda histogram Twojego zdjęcia (po lewej) i jak się zmieni zdjęcie po jego rozciągnięciu (przestawieniu znaczników świateł i cieni) i wyostrzeniu. Poeksperymentuj z wszystkimi suwakami aż do uzyskania zadowalającego Cię efektu. Więcej na ten temat znajdziesz tu
Pogoda rewelacja - właśnie planuję się urwać na popołudnie w teren, naczytałem się sporo [tak już mam iż najpierw staram się wyczytać ile się da - z praktyką bywa różnie]
Kilka wczorajszych zdjęć z wyprawy na grzyby. Oczywiście poza grzybami na karcie w postaci MB nic do domu nie przyniosłem.
Zdjęcia wyostrzyłem po przeskalowaniu - wielkie dzięki Helmuth
BTW. Blisko Frankfurtu jest Darmstadt z wieloma pięknymi ogrodami - pamiętam, miałem tam jednego studenckiego lata piękną modelkę i pożyczonego od taty kieva 4. To była chyba moja pierwsza przygoda z fotografią.
Kiev powędrował jednak do szafy po tym jak modelka odeszła zabierając ze sobą zdjęcia... [Ja pogrążyłem się w trybie AUTO tanich kompaktów]
Ale wracając do tematu teraz nastał czas PASM e510:
6 mi się podoba. Lekka mgła wyraźnie definiuje kolejne plany :)
ciąg dalszy obcowania z natura, wyostrzone ale czy odpowiednio skadrowane.. nie wiem
obcięte uszy - ale niby w portrecie dopuszcza się ucięcie czubka głowy :-P
banalne, ale to moje pierwsze zdjęcie motyla i jakiegokolwiek owada w locie
Motylek fajny :)
Z ostatnich - motylek świetny, bw też mi się podoba i konik całkiem udanie wyszedł (tylko nie obcinaj konikom uszu - to karalne...:-P).
Pozdrawiam
PS.
Numeruj kolejne fotki - łatwiej się będzie odnieść...
jeszcze dwa z niedzieli i soboty
9- jak dla mnie nieczytelne, nie bardzo widzę co chciałeś pokazać. Za dużo wszystkiego.
10- no tu widzę :) Ładna GO, pokazuje wyraźnie temat. Kadr MZ udany, może tylko ciut zwiększyć kontrast i trochę nasycić kolory :roll:
Za helmutem - kropelki bardzo ciekawe ale na zdjeciu wszystko się zlało...
Robal w płatkach - bardzo ładne (światło, kadr).
9-zbyt duży bałagan w kadrze myslę,że można było podejśc i uchwycic detal-te krople świetnie się prezentowały w słoneczku
śpieszyłem się a teraz żałuje...
szukałem w trakcie robienia zdjęcia jakiejś pojedynczej trawki ale wszystkie leżały jedna na drugiej, teraz inne kadrowanie niewiele pomaga[brak ostrości]:
poprawiłem nasycenie ale bardziej widoczne plamki na płatkach
kontynuując temat kropelek
12 i 13 fajne, już widać że dobrze idziesz, tak trzymaj
12 i 13 bardzo mi się podobają. Ze wskazaniem na 12. Fajny kadr i ciekawy moment.
Krople na 9, 11, 11a zapewne pięknie prezentowały się w naturze, niestety na zdjęciu jakby brak tematu.
Zrobienie świetnego zdjęcia owada w locie to moim zdaniem duża sztuka. W przypadku zdjęcia nr 7 prawie Ci się to udało. Ja jak dotąd nawet nie próbowałem dokonać tej sztuki.
z tym owadem w locie przyznam się szczerze to czysty przypadek :oops:
No trudno taka uroda kwiatka (można plamki wystemplować, ale wyglądałoby zbyt sterylnie ;)), teraz jest świetnie :).
Przez kropelki każdy przechodzi, ale tu wysoko zawiesiła poprzeczkę helenae, zajrzyj :)
badyle mi się średnio podobają, za to makro robisz niezłe.
kusiło mnie żeby to zrobić w PSie - ale jakoś miałem skrupuły :)
kropelki w wykonaniu helenae to 1 liga - ja zaczynam swoją karierę i jak widzę długa droga przede mną
jakoś tak wychodzi że focę to na co pozwala mi czas i miejsce :)
jak narazie czasu wystarcza jak dzisiaj na poranny wypad do ogrodu
ale obiecałem sobie, że w weekendy będę spędzał poza domem [w ten weekend w mojej okolicy odbywał się rajd dolnośląski - niestety nie mogłem być]
umówiłem się z modelką [córka] na sesję portetu - na jutro
kolejne zdjęcia z porannego spaceru
Fajne to ostatnie - esy-floresy :) Wyróżnia się.
Widać na ostatnich fotkach postęp - oby tak dalej - szczególnie na uwagę MSZ zasługuje nr 18 - świetne ujęcie - brawo...
Pozdrawiam
18 najlepsze faktycznie, na reszcie główny obiekt gubi się w kadrze :|
Jak wyżej, 18 podoba mi się najbardziej.
zdjęcia z bieżącego weekendu - tak trochę na siłę je umieszczam bo nie jestem z siebie zbyt zadowolony :(
19 ładnie wyszedł błysk wystrzału ale można było lekko doświetlić twarz strzelca
21 dobre :)
18 - zabawne, tylko trochę światło mocno się odbija
19 - bardzo fajne, może delikatnie z kadrem bym powalczył w czasie robienia (ale wiem to moment był)
Z ostatniej serii - 21 - bardzo fajnie wyszło, 19 - "trafiony" ładny moment, 20 - ma potencjał ale za ciemno...
helios 58/2 pierwsze próby
ustawianie ostrości przy pomocy wizjera - nieosiągalna umiejętność jak dla mnie, przy pomocy LV i powiekszenia czasami mam problem z kadrowaniem... ale generalnie nie jest źle
poniżej efekty proszę o ocenę ...
bardzo podoba mi się zdjęcie 18 gdzie bardzo elegancko jest wszystko rozmieszczone w kadrze. Na 19 interesujący moment lecz brak trochę tylnego oświetlenia sceny, 20 przy świecach portret jak dla mnie trochę za mroczny a przez to główny motyw widoczny ledwo w zarysie ale pomysł fajny. 25 dzieciak jest superowy i gra emocjami. Modelka widać, że pozuje jest spięta więc więcej luzu bo potencjał jest.
Nie przepadam za makro, ale lubię i to bardzo dobre kompozycje. Na 18 takowa jest rewelacyjna.
Z ostatnich 25 bardzo urokiliwe.
Pozdrawiam
kolejna potyczka z portretem i nie tylko
nikt nie komentuje, szkoda ...
mimo to portrety ciąg dalszy
kilka dzisiejszych zdjęć - może tym razem coś się spodoba :)
Właśnie do portretów chciałam się cofnąć, mimo iż nie jest to moja najmocniejsza strona. Ale skoro nikt nic nie napisał, to może moje uwagi okażą się pomocne.
34 - fajne, podoba mi się chyba najbardziej. Szkoda tylko, że ostrość uciekła na szalik.
35 - też ładne. Tutaj mam uwagę do paluszków, które pojawiają się chyba niepotrzebnie. Albo wcale albo z ręką.
36 - fajna, zamyślona buzia. Ale sama dłoń jakoś nie pasuje. Fajniejszy byłby chyba szerszy kadr pokazujący rękę.
36 - nie widzi mi się i jeszcze ta obcięta broda
37 - i też cięcie i po łokciu.
Generalnie musisz uważać przy kadrowaniu, żeby nie ucinać paluszków, łokci itd. Może lepiej szerzej, a potem wykadrować na komputerze. Ale ogólnie przyjemne w odbiorze, zwłaszcza dziecięce.
Pierwsze mi się podoba. Gdyby nie te aberracje byłby miodzio.
Reszta też nawet nawet.