Witam,
Chyba dorosłem wreszcie do założenia własnego wątku z fotkami. Oto pierwsza:
'Ostatni dzień lata'
Wersja do druku
Witam,
Chyba dorosłem wreszcie do założenia własnego wątku z fotkami. Oto pierwsza:
'Ostatni dzień lata'
Gdzie podziały się kolory? ;) Kadr mi nie leży i MZ za mała GO (co innego gdyby była jedna kropla i właśnie ją chciałbyś pokazać).
Z drugiej strony widać że skupiłeś się na tej największej kropli, poza tym kolor bym jednak zostawił.
Po powrocie z urlopu zamieszczam kolejne fotki w jeszcze letnim klimacie.
Zapraszam do komentowania.
Ostatnia fotka bardzo fajna - oddaje klimat miejsca, ocena w glerii...:wink:
Pozdrawiam
Podobnie, ostatnia klimatyczna bardzo. Oceniona w Galerii.
Dzięki za komentarze. Kolejne dwie:
Postanowiłem odkopać trochę swój wątek. Oto fotka z ostatniego Zlotu ekipy ze Stolicy - pusty Rynek w Serocku:
Ciepłe kraje skąpane w słońcu - wspaniałe. Ostatnie, wieczorową porą też niczego sobie.
Witam,
Skoro nastała pogoda, postanowiłem popełnić swoje pierwsze macro. Zestaw to E-510 + 50-200 + konwerter Olympus MCON-35. Exif: ISO 1600 f/8.0 1/125 odszumione w Neatimage. Proszę o opinie na temat skali odwzorowania i kadru ogólnie. Oto fotka:
O maj... Ile tej GO jest - 2, 4 mm? :) Szaleństwo, podobne wyniki osiągałem z raynoxem msn202 (czy jakiś taki, mocniejszy od dcr-250). Trochę to sztuka dla sztuki.
Cóż, to kwestia treningu - dla 40-150mm i raynoxa dcr-250 optymalne wydaje się (dla mnie) jakieś 100-120mm i przy f18 już dość sporo widać.
Przy 50-200, czasem warto ściągnąć nieco z ogniskowej, by zyskać więcej GO. Nawet f22 nie należy się obawiać.
W przypadku tego ślimaka mała GO rzuca się w oczy, ale nie jest to przestępstwo. Ale obróbka (odszumianie), jak i specyfika modela (cały w śluzie), powoduje, że nawet w strefie GO ciężko w nim dojrzeć precyzję macro. Oczywiście, to kwestia gustu.
Dzięki. Potrenuję na mniejszych ogniskowych i jak coś wyjdzie, to pokażę w wątku.
Ale sam kadr mi się podoba.
Tym razem zamieszczam fotkę ptaszora. Są one moim głównym tematem fotek. Oto "Trznadel":
Szkoda,ze ostrosc trzy cm za blisko,lub za mala GO
Znaczy się, że ostrość nie trafiona??
A tak w ogóle nie podoba mi się ostrość moich fotek z EC-14. FF/BF nie bardzo mogę się doszukać. Stawiam bardziej na długą ogniskową i zdjęcia z ręki, które mają nie trafioną ostrość. Muszę to dokładnie przetestować.
Mirek, tak w ogóle to piszesz o zdjęciu ślimaka czy ptaszora??
No ostrość trochę jakby bardziej na "badylku", ale i tak fajne.
Tym razem Sójka i tradycyjnie zapraszam do komentowania.
Fajnie wyszła, cała nastroszona.
Wiało tak?
Fajny ptaszor, a może wietrzyła pierze.:)
Bardzo udane zdjęcie. Ciekawie wygląda sójka.
Nie podoba mi się tylko to, co się dzieje w PD. Konar wygląda jakoś dziwnie. Prosiłem o pomoc Ramzesa, ale fotki, które na jego monitorze wyglądały dobrze, u mnie już nie do końca. Wołałem RAWa tego ujęcia już wielokrotnie i cały czas średnio mi się to widzi.
No ja Ci podesłałem na końcu cos takiego w pelnym rozmiarze, ale nie odpisałes juz na mail
załącznik:
Załącznik 17810
Ramzes, a mógłbyś przesłać mi jeszcze raz fotkę, którą zamieściłeś powyżej?? Jest super, ale według mnie jest inna od tego co wcześniej przesłałeś.
Pewnie coś przeoczyłem. Dałbym Ci znowu +rep, ale jeszcze nie mogę.
Witam,
Dziś pierwszy raz zasiadłem w mojej czatowni. Postanowiłem przetestować namiot i to, jak reagują ptaszory na obiektyw. Ciekawych modeli raczej nie było, ale wrzucam pierwszą fotkę. Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane.
W karze ładnie ułożone, szkoda, że piórka na grzbiecie i ogonie nie załapały się w ostrości albo model mocno sie ruszał.
Świetne :) jak mówi wiejo mogło być ostrzej :) Podoba mi się to coś co jest rozmazane nie wiem jedzenie ptaka :)
Właśnie obejrzałem Twoje zdjęcia (te w galerii też). Musze przyznać, że jestem pod wrażeniem. Kawał dobrej roboty. Z przyjemnością zobaczę następne.
pozdrawiam
Dziękuję, że zechcieliście tu zajrzeć i coś skrobnąć o moich fotkach. Tym razem "lucas_g senior" przyłapany na pchlim targu w Biełowieży:
lukas_g przekręć ten patyk żeby nie było widać rowka i słonecznika w nim.
Rzeczywiście, muszę coś z tym zrobić, bo bez słonecznika byłoby bardziej naturalnie.
Jak zwykle odświeżam wątek po dłuższej przerwie, wywołanej jak zawsze brakiem czasu jak również pogodą. Dwie fotki z dzisiejszej, krótkiej zasiadki.
PS. Wesołych Świąt dla wszystkich, odwiedzających mój wątek.
Obie fajne ale druga mi bardziej "leży" :)