To moje jedne z pierwszych zdjęć ślubnych, proszę o ocenę moich fotek i porady z góry dziękuje.
A zdjęcia w załączniku.:grin:
Wersja do druku
To moje jedne z pierwszych zdjęć ślubnych, proszę o ocenę moich fotek i porady z góry dziękuje.
A zdjęcia w załączniku.:grin:
Pierwsze zdjęcie zdecydowanie najlepsze. inne ujdą w tłumie ale nie powalają - w każdym razie wolałbym zobaczyć jakieś bardziej reprezentatywne momenty - podczas ceremonii itp. Zdjęcia są dobre technicznie co już jest OK bo to w sumie dość trudne przy fotach ślubnych...
A mnie się podoba ostatnie, bo udało się oddać emocje :grin:
ciezko o dobre kadry na ślubach bo niepowołane osoby wchodza w kadr .
1 było by ok tylko te rece , przepaliles suknie młodej daj to w B&W , tnij prawą strone .
2 strasznie to poobcinane nie wiem co chciałes pokazać ?
3 i 4 pstryk .
5 obiekt ci tak zapozował a tu centralny na wejście , B&W troszke zatrzymuje .
pokaż sesje z młodymi tam masz większe możliwości . pozdrawiam :esystem2:
Nie mam sesji mlodych, jestem zupelnie poczatkujacy foty ktore zrobilem to przy okazji u siostry, bał bym sie podjąć robienia zdjeć ślubnych jako 1 fotograf :P . Chodzi mi o uwagi i podpowiedzi jesli chodzi o strone techniczna. Znam zasade oczywiscie trójpodziału ale to nie wystarczy zeby dobre zdjecia robic zeby zaciekawiły widza. Zamieszczam pare zdjec prosze o ocene ich i porady typu ze moglem bardziej w lewo czy tez zebym pewnych rzeczy nie ucinal :lol:
wiec tak , ........107 lubisz ciasne kadry ? Zdecydował bym sie na ciecie góry nic nie wnosi do fotki , daj nastepnym razem troszke wiecej dołu , co nie zmienia faktu ze ta mi sie najbardziej podoba :mrgreen:
Fotki ślubne hmm sesja z młodymi i ceremonia są naj , reszta to foty do kotletu . Od Ciebie zależy gdzie ich weżmiesz i jaki bedzie efekt finalny.
Pamiętaj film zobaczą 2 może 3 razy a fotki które wykonasz , zobaczą ich dzieci i wnuki , więc trzeba to dobrze pokazac i za wykonanie kase zabrać :mrgreen:
psemo, co ty wypisujesz, przecież dar_son napisał, że to fotki okolicznościowe, pamiątkowe, a nie jakaś sesja ślubna
Jeśli chodzi o foty ze ślubu, to przede wszystkim tło jest niekorzystne, mało jednolite, za mało rozmyte, można było dać krok w lewo lub prawo, trochę poszukać sensowniejszego tła.
A jeśli chcesz robić zdjęcia, któe mają zaciekawić, to nie stawaj tam, gdzie zawodowy fotograf. Na ślubie on musi zrobić foty standardowe (obrączki, przysięga, młodzi ze świadkami, rodzice itp.), ty możesz pofantazjować, pstryknąć coś z góry, z dołu, z nietypowych miejsc.
alakin z całym szacunkiem ale dar son chciał podpowiedzi , uwagi co do zdjęć slubnych , jesli go takowe interesują to każda rada jest cenna , jako że to siostry wesele było mógł pojechac na sesje i tam podpatrzeć 1 fotografa :mrgreen:
sam wiesz ze tło na ślubach jest przypadkowe ,to prawie reporterka :wink:
ale ceremonia i sesja z młodymi są najwazniejsze i tylko od fotografa zależy efekt końcowy .
pozdro
Dzieki chlopaki za oceny i porady wszystkie mi sie przydadza :D i tak nie jest tak zle myslalem ze zjedziecie mnie ze wogole do kitu zdjecia ale niektore chociaz w malej mierze sie podobaja co mnie cieszy :) trzeba dziewczyne wziasc i jakos sesje strzelic i pokaze foty ;D Myslalem o fotach slubnych zeby robic ale to trzeba praktyki i troche pojecia a pare dodatkowych stowek za robienie cos co sie lubi to by sie przydaly :D oczywiscie by tez trzeba bylo sprzet troszke lepszy zakupic :D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A mam pytanie jakiego dyfuzorka uzywacie na lampe :D ?? to w sumie podstawa a jeszcze nie mam, chce kupic stofena co o tym sadzicie?
z tłem nie mialem za bardzo co kombinowac bo kosciol nie jest wykonczony tylko sam ołtarz i za to co widac, wiec takie musialo byc.
nie no moze nie musialo byc ale tez nie chcialem przeszakdzac pierwszemu fotografowi ;) głębie mozna zrobic tez w photoshopie ;D heh dzieki za rady :D napisz mi czy stofen to dobry wybor na lampe :D
Te dzieci gryzły? Nie bardzo rozumiem dlaczego zdjęcia są z tak daleka? Do tego fotografując dzieci nie wystarczy pochylić aparat czy przykucnąć. Ja często aby mieć dobrą perspektywę po prostu się kładę na ziemi. Inaczej jest jak jest.
Nie no alakin zartuje z photoshopem ;) jestem wdzieczny za porady i przyjmuje je do wiadomosci i nastepnym razem sprobuje je zastosowac w praktyce :D Napisz mi co z tym dyfuzorem please!!
jesli chodzi o dzieci to chcialem uchwycic jak znalazly sie w centrum uwagi wszystkich gosci ;D
zgadzam sie ze zdjecie od dolu by bylo lepsze ale bylem gosciem na tym weselu wiec troche glupio by bylo tarzac sie po podlodze ;P:esystem2:
Twoim celem powinny być dobre zdjęcia a nie przemyślenia czy jesteś gościem czy nie gościem. Jak uważasz, że coś „nie wypada” to lepiej nie robić wcale niż byle jak.
ale chyba nie jest tragicznie, obecni na weselu byli zadowoleni z foty i chwalili ;D również kolega ktorego to wesele bylo dziekowal za zdjecia i byl zadowolony ;) wiec chyba nie jest najgorzej. Wasze porady i troche praktyki i moze cos ze mnie bedzie ;)
Panowie powiedzcie mi jakiego typu dyfuzora uzywacie i jaki sie najlepiej sprawdza??? Prosze o porade!!
O jak największej powierzchni.
Oczywiście skonfrontowanej z wygodą używania.
jesli chodzi o stofen to dobry wybór ?? sprawdza sie w warunkach koscielnych bo widzialem u duzo fotografow ze wlasnie stofena uzywaja.
Może ktos wie czy Olek E-500 obsługuje karty 8GB??? Jakie byscie polecili karty pamieci ?? Mysle ze nie ma co sie czaic i wziasc Sandiska, co wy na to??
zamiast 1 karty 8 GB , zakup 2 x 4GB ja mam extreme III + 1GB xD typ H olympusa :mrgreen:
Chyba tak zrobie bo nie moge znalesc jakie obsluguje.
Mam pytanie co sadzicie o obiektywie 14-54mm 1:2.8-3.5 jest wystarczajacy zeby fotografowac imprezy okolicznosciowe ??
zobacz sobie ten https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10463 watek a dowiesz sie wszystkiego co chcialbys o nim wiedziec i nawet wiecej...
Dzieki juz wiem ze bedzie moj :D mam narazie do niego e-500 ale niedlugo bedzie e-520 :D
ja tez czekam na paczke... dzis ostatnia sznsa ze przed urlopem dojdzie... choc znajac szczescie to jutro o 10 zapuka kurier a ja juz bede w drodze... :(
Znajac nasze zycie ludzkie to tak bedzie :) no ale nadzieje trzeba miec ;) ja troche poczekam na swoj obiektyw bo ze Stanow beda mi przesylac :D wiadomo dlaczego :D
Może tak te dzieci też się rodzicom będą podobały? :)
na pewno sie podoba, to jest po obróbce ;) zamieszczalem zdjecie tak jak bylo zrobione :D wporzadku podoba mi sie :)
Witam Panowie i Panie zamieszczam pare fotek swoich prosze o surowa ocene i ewentualne porady co delikatnie mowiac zepsulem w zdjeciu. dzieki pozdr:esystem:
Nieśmiertelny ostrołęcki motyw - most :grin:
no toc ba :) alakin ocen fotki :)
Nie da rady, proszono mnie bym był uprzejmiejszy dla nowych forumowiczów :wink::mrgreen:
EDIT: No dobra, dla mnie kompozycyjnie leżą i kwiczą, tniesz kończyny w newralgicznych miejscach (dłonie, stawy itp.)
fot 12 - Chyba najbardziej by mi pasowała, gdyby jakoś zamknąć kadr z prawej strony, bo widać prześwietlone niebo i w ten sposób obraz się jakoś rozmywa, rozpływa, umyka...
Fot. 9 - zasłoń lewą dłonią drzewo, zostawiając tylko kawałek, gdzie dotykają go dłonie - nie sądzisz, że kompozycyjnie od razu lepiej? dziewczyna staje się głównym punktem fotografii zamiast wypychać drzewo i walczyć z nim o palmę pierwszeństwa w kadrze
fot 10 - za małe kontrasty, chociaż ciekawy kadr
fot 11 - fatalne cięcie po dłoni i w kolanach (staraj się nie ciąć kadru w stawach
pozdro
jedz i nie gadaj :P
Ty a moze znasz moedelke :D? heh
no i o to mi chodzilo :D dzieks ;)
a jakby zrobil cos takiego :D
Twoim zdaniem tak najlapiej?