proszę o krytykę...
Wersja do druku
proszę o krytykę...
Wrzucaj trochę większe. I przemyśl zanim wrzucisz.
Tyle moich porad.
Niech oceniają lepszi ode mnie.
Pozdr
ale najpierw powiedz dlaczego tobie sie podoba to zdjecie?
tak bedzie latwiej. a pozniej powiedz co ci sie nie podoba i co bys poprawil?
Moim zdaniem ten słup jest tam nie potrzebny...Słońce nieczytelne(mdłe)...Zdjęcie jakich tysiące...nie ma tego czegoś
Pozdrawiam
Witam,
1 - niestety na "znaczku pocztowym" niewiele widać - standardowa wielkość to 800 - dłuższy bok - będzie czytelniej
2 - "widoczek" jakich tysiące - spróbuj pokazać coś niepowtarzalnego, ciekawego itp
Pozdrawiam
dzieki za komenty, ale mam jedno pytanko: jakiego programu można użyć do poprawy jakości dodawanych zdjęć aby jak to ktoś powiedział "nie było mdłe"? i jeszcze jedno : jakie zdjęcia dodawać aby spotkały się z troszke większym zainteresowaniem??? Pozdrawiam wszystkich:wink::wink:
Programy służą do korekt, owszem, ale najpierw musisz coś ciekawego sfocić. Popatrz na krajobraz, raczej nie kadruj w centrum. Słońce nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza tak pokazane, o wschodzie czy o zachodzie ma cieplejsze barwy.
Mądrzejsi ode mnie pewnie dopowiedzą więcej. :) Dlatego pooglądaj fotki na forum i porównaj. Początki są trudne.
Programów jest dużo, IrfanView, Gimp... te są dostępne.
Proszę o krytykę i opinie oraz porady -jak ulepszyć, ewentualnie przerobić moje fotki. Bardzo się starałam i mam nadzieję, ze któreś ze zdjęć wyszło takie jakie powinno być... Pozdrawiam
Na początek tylko cztery fotki żeby Was nie zanudzić a potem to się zobaczy:) pozdrowionka dla wszystkich użytkowników i zapraszam do komentowania:P:cool:
dzieki wielkie NEVRAH :))
Witam,
Pierwsza rada - fotki podlinkowane dobrze ale za ciężkie - na potrzeby forum/internetu w zupełności wystarczy 150-200 kB - nie każdy ma super szybkie łącze i nie każdemu będzie się chciało czekać aż się wczytają...
Poza tym numeruj fotki - będzie łatwiej się odnieść:
1 - nie bardzo widzę co Chciałeś pokazać, i chyba gdzieś uciekła trochę ostrość
2 i 4 - tło zamglone - takie fotki wyjdą najlepiej wczesnym rankiem
3 - najbardziej poprawnie wg mnie, tylko trochę razi obcięte ogrodzenie po lewej
Generalnie - Powinieneś wyostrzać fotki po zmniejszeniu, jakoś brakuje mi tu ostrości.
Poza tym nie Bierz tych uwag zbyt poważnie - ja też dopiero zaczynam...:wink:
Pozdrawiam
A co powiecie na taką fotke??? lepsza???? Jakie błedy? Czego można było uniknąć?
A jaka rozdzielczość??? bo jak mam 800x600 to są małe i ludzie mówią że mało widać...:cry:
Nie za dużo ty masz tych autorskich wątków??
Niby mam dwa ale uważam że ten lepszy bo tamten z głupoty był robiony. przepraszam. no a tak poza tym to słoneczko nie było zbyt dobrym pomysłem...za błędy się płaci... Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To dopiero moje początki i za
zrozumcie że popelniam błędy, mam nadzieję że z czasem bedzie ich co raz mniej.. a Ty ALKIN nie badz taki zły na mnie... pozdro
Na początek dwie fotki, a potem to się zobaczy. z góry dziękuję za komentarze, mam nadzieję że nauczę się tutaj na tym forum robić cieszące oko zdjątka :grin:
Cóż taka mgiełka?
obawiam się że to wina aparatu... da się to jakoś skorygować??
Nie wstawiaj plików 7mpix na Forum - zmniejsz je w programie graficznym, przy okazji możesz ściągnąć tą mgiełkę, zamulenie. Kadry ładne.
Wydaje mi się, że A560 nie powinien dawać takiej mgły - może masz zabrudzony (np. palcem) obiektyw albo jakąś "superową" tulejkę z filtrem UV?
Ciekawe kadry - widać, że przemyślane.
Takie pocztówkowe ujęcia.
To raczej nie jest wina aparatu - wystarczy, np. podciągnąć trochę kontrast:
http://img135.imageshack.us/img135/3739/1acx3.jpghttp://img183.imageshack.us/img183/883/2awf3.jpg
Nie no bez przegięć - trzeci wątek z tymi samymi fotami w ciągu 12 godzin :shock:...
Dwa poprzednie w kąciku dla początkujących a teraz tutaj...
W dodatku obydwa w kąciku mają już (po 12 godzinach) gwiazdki. Ciekawe komu się tak strasznie podobają tamte dwa wątki...:-P
Jak zauwazyl K_Puchatek, masz 3 watki, w ktorych niektore zdjecia sie powtarzaja, wrzucasz i tu i tam w podobnym czasie... Lacze wszystkie w jedno i daje tam, gdzie jest wiekszosc, czyli 2 z 3, czyli do Kącika.
ok, no cóż życie:) teraz daje przerobiony widoczek i proszę ocenić czy dobrze to zrobiłam:) oraz przerobiony stary, starałam się uniknąć tej "mgiełki".
widoczek numer 3 strasznie wyblakły i mdły, nic szczególnego.....................
numer 1 troche lepsze niż przedtem
Zwracaj uwagę na szczegóły! Po prawej stronie w pierwszym, zostały jakieś plamy, stempelek w ruch i będzie ok.
W tym z krzyżem, po poprawkach, coś się stało drzewom. Zamieniły się w plamy...
no, i jeszcze nie zauważyłam tych plam.......
dzieki za komentarze, postaram sie poprawić te defekty:) pozdrawiam
Nad Jeziorem Czorsztyńskim <zdaję sobie sprawę, że nie jest doskonałe, ale urzekło mnie i chciałam Wam pokazać:) > pozdrawiam
hmmm........mnie nie urzekło.... poszłaś nad jezioro, pstryknełaś bez zastanowienia, zdjęcie jakich tysiące, moze lepiej by było o zachodzie słońca? albo jakies niebo ciekawsze?:roll: Co Tobie podoba sie w tej fotce? Spróbuj odpowiedzieć sobie.......... ode mnie tyle
Ja myślę, że to była próba "zrobienia" odbicia słońca w wodzie. Niestety woda nie ta (za mała i brzydki brzeg) i słońce za wysoko. Takie zdjęcia najlepiej robić o wschodzie lub zachodzie, kiedy słońce jest nisko nad horyzontem. Wtedy jego odbicie w wodzie jest długie. Żeby to odbicie wyszło w całości, potrzeba duuużej wody. No i jeszcze są ciekawsze kolory.
dzieki helmuth za komentarz:) a technicznie zdjęcie poprawne czy jakieś błędy??:?:
Myślę, że horyzont za blisko środka- można ciachnąć kawałek tego błotnistego brzegu. Lekko leci w prawo. Poza tym, zwykle zdjęcia robione pod (ostre) słońce, są jakby zamglone, mało kontrastowe. Takie też jest to zdjęcie.
co mogło by pomóc w zlikwidowaniu tego zamglenia, ktore występuje na moich zdjęciach?? moze jakaś osłona na obiektyw albo coś??? albo może takie są tylko możliwości mojego aparatu?? prosze o porade. co do tej osłony,jakby byla potrzebna to ile by kosztowała? :cool::cool:
przypominam ,że mój aparat to CANON A560
Dokupowanie gadżetów do kompaktu nie jest dobrym pomysłem - szkoda kasy. IMHO - możesz mieć zabrudzony obiektyw - sprawdź czy szkiełko nie nosi śladów palców itp... Nie byłaś przypadkiem z nim na jakiejś nadmorskiej plaży - jak jest wiatr na optyce osadza się taka maź - drobinki piasku i soli co też może dać podobny efekt. W obu przypadkach umiejętne przetarcie szmatką z mikrofibry pomaga, najlepiej po wcześniejszym dmuchnięciu w obiektyw gruszką. Uważaj podczas czyszczenia na te blaszane listki będące w kompaktach formą zatyczki obiektywu. I jeszcze jedno - sprawdź w ustawieniach czy nie masz zmniejszonego kontrastu - IMHO CANON A560 powienien dawać żywe i kolorowe fotki, czasem aż za bardzo ;-)