Panowie tego nikt się nie spodziewał
http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
Olek wypuszcza nowy system... o tej samej wielkości matrycy.. ale z inną komunikacją, bez lustra
Obiektywy 4/3 działają z AF ale przez przejściówkę.
Wersja do druku
Panowie tego nikt się nie spodziewał
http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
Olek wypuszcza nowy system... o tej samej wielkości matrycy.. ale z inną komunikacją, bez lustra
Obiektywy 4/3 działają z AF ale przez przejściówkę.
no i jest bomba - ale małe to :D
I bedą maleństwa do kompletu z 4/3 :D
I pomiar światła na matrycy!
Cacuszka!
Ciekawe jak AF rozwiązany!
Co ciekawe plotka o tym była z pół roku temu na dpreview. A raczej nie tyle plotka, co propozycja, by coś takiego zrobić z dość dokładnym opisem, że należałoby właśnie przejściówkę zrobić dla starych obiektywów. :)
AF będzie pewnie największym problemem.
Oj, będą perełki do streetfoterki. :-P
A za 2 lata Macro 4/3 - FF od olka.:???:
dla mnie to zejście z lustrzankami w dół, przechwycenie klientów zawansowanych kompatków i ostateczna walka o ten rynek.. W następnym roku lustrzanki będą się zaczynać od 500 zł..
hahah a co powiedzą ci co mówili że serię E-4xx źle się trzyma ????
Małe jest piękne :)
dokładnie, to po prostu oznacza kompakty z wymienna optyką z ich wadami:
- wolny AF na zasadzie detekcji kontrastu,
- brak wizjera optycznego.
to już nie są lustrzanki.
Ciekawe czy będzie w nich funkcja "filmik" :grin:.
mam nadzieje ze będą kolorowe body. :cool:
Full HD filmiki pewnie :wink:
Fajnie, że Olympus nie stracil pomysłów i dalej zaskakuje.
Ale to chyba koniec hybryd.
Takie Fuji s100fs raczej nie ma najmniejszych szans z micro 4/3. Chyba że ktoś faktycznie ma totalną alergię na zmienianie obiektywów. :)
Może Fuji się zresztą zainteresuje systemem. Świetnie by było.
Co do AF - z czasem będzie coraz lepszy (szczególnie jeśli szkła będą do niego przystosowane). A wizjer EVF ma sporo zalet (histogram na żywo), o ile zostanie zrobiony dobrze.
głupota
pakowanie sił i kasy w nowy system kiedy stary się jeszcze nie rozkręcił. No chyba, że Oly nie ma pomysłu na E system.
Będzie powtórka z powerfocusa
i wizjery jakie duże mogą byc ;)
Zreszt aidea tego jest genialna :D
Zaawansowani amatorzy, dostaną swietne uzupełnienie do 4/3, jako drugie body, na co dzień.
A pstrykacze uzyskaja małe, poręczne body, z dobra optyką i bez wyrzeczeń opcji z kompaktów.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Głupotą jest zapełnianie niszy rynkowej i zapewnienie sobie dochodu?
po co dublować linię e4xx ? i do tego konstruować nowe szkła, skoro do E ich ciagle brak. Dla mnie to właśnie głupota i pokaz ignorowania potrzeb klientów.
Mnie się wydaje, że Olympus kupił dalsze bycie Panasa w E-systemie, właśnie takim pomysłem. Bo Panasowi dalikatnie się chyba E znudziło.
Może wyklepią dalmierza? To byłoby fajne...
;-)
Ale jaja - od dawno coś takiego postulowano. Kopara mi opadła z rana. IMHO największy nius od czasów pojawienia się lustrzanki cyfrowej. Historia toczy się na naszych oczach. Zbliżenie się obiektywu do sensora może mieć chyba bardzo pozytywne konsekwencje... No i filmy będzie pewnie można kręcić ;-)...
Taki krok musiał nastąpić. Dobrze, że zrobił to właśnie Olympus...
Phil Askey (właściciel dpreview.com) chyba wie coś więcej. Takie coś napisał na forum:
"And obviously I can't *say* anything but lets *expect* the contrast detect AF to be a lot better than you've experienced so far."
O obiektywach napisał:
"Yes, they are considerably smaller. "
Nikt nie potrzebuje dużej rozmiarowo lustrzanki. Lepsze są małe aparaty z wymienną optyką. To właśnie zrobił Olympus. Nie czaję, co ma do tego pałer fokus.
EDIT: już wszystko jasne, to o pałer fokusie to cytat z dżemskiego, który mi tu wyskoczył spoza KF. Nieistotne zatem.
Zobaczymy co z tego będzie, bo może to być strzał w dziesiątke.. Ludziom lustro tylko przeszkadzalo w uzywaniu live fiew w e x10/x20.
Ciekaw jestem jak będzie wspolpracować z adapterem na m42...raczej śmiesznie...
chyba będą musieli wbudować peltiera do chłodzenia matrycy, żeby nie szumiało toto powyżej ISO400.
SM: ano koniec systemu ma wspólnego. Nisza i padaka po 3 latach produkcji. Wymienna optyka istnieje też do niektórych telefonów komórkowych, więc wg Twojego toku, one sa jeszcze lepsze, bo najmniejsze.
Może ktoś bliżej zaprzyjaźniony z fizyką napisze jakie może mieć konsekwencje dla optyki możliwość zbliżenia jej do matrycy... Chyba nie tylko o rozmiar body i obiektywów tu idzie?
Do tego jasne, znakomite optycznie stałki. Łatwiej takie wyklepać kiedy między obiektywem, a sensorem nie ma lustra. Pomarzyć nic nie kosztuje...
Jak dla mnie pomysł genialny.
Czyżby Olympus płynął pod prąd, pozostali powiekszają matrycę, a Olympus pomniejsza aparaty ;) Może jednak tu znajdzie swoją niszę i wyjdzie mu na zdrowie przechwytywanie kompakciarzy potrzebujących lepszej jakości zdjęć i małego aparatu.
pzdr
Kolejny link: http://www.olympus-global.com/en/new...ourthirdse.cfm
Ja to widzę tak
Weź swojego Canona do Pracy a z Olympusem idź na wycieczkę z rodziną:)
Wiecie ile tutaj jest potencjalnego rynku
Znaczenie ma tylko dla szerokich szkiełek. Teoretycznie musisz mieć obiektyw w takiej odległości od matrycy ile wynosi jego ogniskowa. Dla szkieł o ogniskowej dłuższej nie ma problemu, ale szerokiego szkła w lustrzance nie da się przysunąć bliżej bo pomiędzy matrycą i szkłem siedzi lustro - dlatego taka konstrukcja musi mieć moduł retrofocusa który sztucznie powiększy odległość między szkłem i matrycą. To jest problem wszystkich lustrzanek. Taki moduł komplikuje konstrukcje obiektywu i podnosi jego cenę, oraz zwiększa rozmiary.
Szkło micro 4/3 - szczególnie szerokie bo tele raczej nie będą się specjalnie różnić - może być dużo bliżej matrycy, wręcz prawie jej dotykać - dzięki temu (i braku retrofocusa) może być mniejsze, lżejsze i co najważniejsze lepsze optycznie niż klasyczne lustrzankowe, a przy tym tańśze ;-)
A może Olek wyklepie dalmierza z matrycą BW? Co? Pomarzyć nie wolno?
Jak dla mnie świetny pomysł. Coś takiego było od dawna potrzebne. Jak pojawi się coś wielkości E-400 lub nawet mniejsze, z przyzwoicie szybkim AF, EVF jak z Minolty A2 i stabilizacją to kupuję ;-)
A swoją drogą ciekawe (przez analogię, tylko w drugą stronę) czy Olympus nie zaprezentuje nam niedługo lustra FF w którym optyka 4/3 działa tak jak DX w D3/D700?
Oj!
Proszę tylko nie kolejna dyskusja o FF. Bedę kasował posty.
no własnie, strzelić do tego maleństwa takie 12-60 f2.... i baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajka :D
I jeszcze, zeby uszczelnianie było :) I wtedy mamy duże masywne szybkie e-5 do wypraw fotograficznych i uniwersalne m4/3 na codzień.
Ale na szczegóły jeszcze poczekamy do Photokiny.