Poprosze o konstruktywna krytykę.
na początek cos z wakacji.
Wersja do druku
Poprosze o konstruktywna krytykę.
na początek cos z wakacji.
Na pierwszym panuje straszny bałagan. To drzewo mi nie pasuje i ten ktoś przechodzący, który został ucięty z premedytacją:) Fotka jest dodatkowo trochę krzywa - chyba leci na prawo.
Może trzeba było spróbować sfotografować Rotundę z trochę innej perspektywy? Może podejść bliżej i kucnąć? Poczekać aż nikt nie będzie przechodził? Może po prostu odejść kawałek dalej? Może...:)
Druga fotka jest nieco lepsza, posiada niemniej błędy. Cała scena jest źle naświetlona. Lewa część jest w mroku a prawa jest przepalona. Szkoda też uciętej poręczy bo byłby fajny rytm - ale to może wina obiektywu, który nie był zbyt szeroki.
Fotki architektury, które z pozoru są proste do zrobienia w praktyce okazują się ciężkim orzechem do zgryzienia.
Ale czemu by nie próbować dalej?:)
Pozdrawiam
Dzięki :)
Stałem na brzegu ruchliwej ulicy. Fotografowałem jakieś 7-10 minut- na wszystkich ujęciach sa samochody, ludzie itd.. To Barcelona. Inne ujęcia były gorsze, sporo wykasowałem od razu. W tych warunkach lepiej sie nie potrafiłem. Może to ujęcie będzie trochę lepsze.
I jedno z urokliwych miejsc dzielnicy Barri Gotic, oraz boczna uliczka od La Rambla
PS czy masz jakiś fajny widoczek na Ostrowiec z Denkowskiej ?
Czwarte (na marginesie- numeruj zdjęcia, łatwiej będzie je omawiać), to trudny temat: Jak pokazać to co w cieniu, żeby nie przepalić tego co jasne (jeszcze trudniejszy niż na drugim). Tobie się nie udało. B. ładnie pokazałeś to co w cieniu, ale nieba nie ma. Szkoda bo ładnie by wyglądało między tymi kolumienkami. Na piątym okropne przepalenie. Pewnie uratowałby sprawę HDR, ale potrzeba kilku naświetleń tego samego obiektu.
6. jeden z wielu motywów a'la Gaudi
kocham Gaudiego! Bardzo dobra kompozycja, brakuje troszkę kontrastu.:)
6a czy tak lepiej ??
7.- jeden z niezliczonych elementów elewacji Sagrada Familia
8. I jeden z niezliczonych "przyciągaczy uwagi" na La Rambla
Wydaje mi się że wybierasz niewłaściwe obiekty do fotografowania, takie które są oświetlone jednocześnie mocnym światłem i w cieniu. Wybieraj na początek takie które są równomiernie oświetlone. Łatwiej będzie uniknąć przepałów czy niedoświetleń. "Przyciągacz uwagi" niezły, ale siedzi w cieniu, a w tle jasny samochód w pełnym słońcu! To się nie może udać ;) Spróbuj poeksperymentować z GO. Często w ten sposób można "pozbyć" się niepotrzebnego tła. W przypadku ostatniego zdjęcia tło wydaje mi się niepotrzebne( ten jasny samochód w pełnum słońcu), może trzeba było stanąć w innym miejscu?
Obiekt jak najbardziej był ciekawy.. tylko faktycznie trudny do sfotografowania.. W tle ruchliwa ulica do tego silnie oświetlona.. możliwości odejścia zerowe- wtedy widać tłum oglądających.
9. Abstrakcyjna fotografia podwodna.. mniej wiecej tak widzę pod woda
To chyba częsty problem zdjęć wakacyjnych. W pełnym słońcu i to najczęściej jak jest w zenicie. W takich warunkach faktycznie czasami trzeba zrezygnować z ujęcia i jak można zrobić fotkę później jak światło będzie rozproszone...na ale nie zawsze jest szansa na później.
Mi się wydaje że od szczegółów architektonicznych i poszukiwania pustych uliczek w przypadku takiego miasta jak Barcelona ciekawsze byłyby raczej ujęcia z mieszkańcami. Fajnie by było zobaczyć jak i czym to miasto żyje, chciałoby się poczuć ten gwar i harmider a szczególnie np. wieczorem na La Rambla.
Będę tam za tydzień i poprubuję :) (byłem już 2 razy ale bez aparatu)
Moze w końcu po powrocie się odważę i coś wrzuce na forum.
Koriolan byłeś w samej Barcelonie czy gdzieś w pobliżu ?
Bazę mielismy w Santa Susanna, jakieś 50 km od Barcelony. Do Barcelony jeździlismy .pociągiem.
Niestety, rodzinny wyjazd z dziećmi raczej wykluczał "Barcelone nocą" i tego typu atrakcje.
ja jadę do malgrat do mar czyli prawie w to samo miejsce :)
tez planuję pociągi do Barcelony.
powiem Ci szczerze że moje fotki z różnych wyjazdów też tak trochę banalnie wyglądały aż w tym roku byłem w Ravennie na wiosnę i była tak brzydka pogoda że musiałem zrezygnować z "tradycyjnych" tematów do fotografowania na wyjeździe. Okazało sie że te nietradycyjne - deszczowe są o niebo ciekawsze i potrafią opowiedzieć lepszą historię o odwiedzonych miejscach. No ale zanim to dobrze do mnie dotarło musiałem wyjechać i teraz liczę ze zostało mi coś z tego spojrzenia :)
Zobaczymy.
Samochodem po Barcelonie.. nieee ja się nie piszę.
Wyjazd z dziećmi implikuje zobaczenie miejsc, o których nawet by się nie myślało.
Polecamy akwarium!! rewelacja. To w Gdyni wygląda przy nim jak... no włąsnie jak jakaś niedoróba.
To samo Muzeum (?) Nauki i Techniki. Trzy godziny siedzieliśmy na jednym z 5 poziomów a dziewczyny 8 i 11 lat nie chciały wyjść, planetarium było zarezerwowane do końca dnia.
Niestety odpadł Park Gaudiego i pare innych ciekawostek.
10. Portret sprzed kilku lat.. chyba jeszcze Panasem FZ20
z weekendowego wypadu.. panorama Jeziora Biskupińskiego
Skutki jednej z ostatnich burz
Witam,
Na ostatniej fotce trochę brakuje mi ostrości i przeszkadza badyl na pierwszym planie, przedostatnie zaś całkiem przyjemne (choć sugerowałbym podciągnięcie kolorów i lekkie wyostrzenie) - w tej fotce bardzo pomógłby polar...
Pozdrawiam
fakt, uzyłem słowa panorama w znaczeniu potocznym
Z kolorami mam jakiś problem przy obróbce.
W Capture One wydaje mi się że jest w miarę.. potem jpg jest jakby wyprany z kolorów. Czy korekta nasycenia mogłaby pomóc ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To zdjęcie jest z polarem :oops:
Tak zdecydowanie lepiej :) dzieki.
Mam to samo, po wywołaniu jak oglądam JPG'a to WB jakby nie trzymał ustawienia jakie zapodaję...
No tak, ale to dodatkowa robota, lepiej żeby wynik się zgadzał od razu, zwłaszcza, że jestem cieniutki z programów do obróbki...
Pozdrawiam
Sebaa.. kusisz tym 510.. :esystem:
niestety jestem out of cash jeśli chodzi o takie przyjemności..
13. Prezes na tarasie- 50-200 w akcji.
Opuszczajac watki onanistyczno-sprzetowe:
14. Pałac w Rogalinie - obecnie w remoncie. Próbowałem pobawić sie nasyceniem i kontrastem- jak oceniacie efekt ?
Ja widziałbym to bardziej tak:
http://img177.imageshack.us/img177/4...p810369jl4.jpgNiestety jest malutki, ale "źródło" było jakie było - głównie miałem na myśli kadrowanie.
PS. Ze względu na wielkość pliku źródłowego jest niestety tez trochę "przeostrzony".
czyli trochę ciaśniej i nie centralnie ?
Raczej rzadko stosuje się kadr centralny, poza tym nie tyle chodzi o ciaśniej ile o pewne proporcje miedzy "górą" a "dołem" kadru. Zaznaczam, że jest to tylko moje, subiektywne, zdanie.
Wersja krzywoja MZ lepsza, nie licząc wrednej poświaty na styku drzewa-niebo
15. W dniu zaćmienia nie było żadnych szans na zdjęcie, ale następnego dnia księżyc był efektowny. Niestety zanim pognałem po aparat i rozłożyłem statyw przyszły wredne ciemne chmury.
To jest zdjęcie robione ze statywu? Mocno poruszone.
16. Wieczorny pokaz balonów- Hynek Cup 2008 w Bielkówku.
Balonowa 16 podoba się, tylko tą siatkę płotek na dole może warto wyciąć (porada początkującego he he). Jakiego ISO użyłeś ?
Wszystkie na ISO 800.
17. Olimpijski spokój załóg.
200mm z reki przy 1/30..
Szkoda że ostrość uciekła z 17 :(