mam szybie pytanie w sprawie cła - zakup w USA
Witam Wszystkich
Zakupowalem na Allegro obiektyw z USA od osoby fizycznej. Obiektyw nie dość ze szedł ponad 2 miesiące to jeszcze dostałem wezwanie z Urzędu Pocztowego celem uzupełnienia danych - zawartość paczki i jej wartość - z pisma wynika że sprzedający coś tam źle opisał na paczce i że próbuje ominąć w ten sposób przepisy celne- jak znam zycie napisał ze gift a ubezpieczył od wartości ktora przekracza kilkadziesiąt Eur co wzbudziło podejrzenia - i sprzęt trafi do Urzędu Celnego.
Pytanie pierwsze - czy jest tak jak myślę powyzej czy pismo standardowe
pytanie drugie - jakie jest cło na obiektyw fabrycznie nowy - wartość ok 1200zł.
z gory dzieki za szybką odpowiedz, chyba po tak dlugim czasie oczekiwania nie chce mi sie probować pogrywac z instytucjami tego zlodziejskiego Panstwa- nie dosc ze clo to jeszcze Vat od ceny zakupu plus pozostalych kosztow ale jak trzeba to trzeba
kogo omijać na Allego i innych stronach aukcyjnych
Witam
dziekuje za wszystkie odpowiedzi, ponizej sprzedawca ktorego nalezy unikac z wielu powodow mimo pozytywnych komentarzy.
Dane kontaktowe Sprzedającego martino000 (139):
marcin plichta
1950 de forest ln
60133 hanover park
6305320288, 6303729166
tiptopcc@op.pl
1. Po pierwsze zarabia na wplaconych srodkach od Klientow, prawie w kazdym przypadku, jak mailowalem z osobami z pozytywnymi komentarzami dla Martina wysylka nastepowala co najmniej tydzien po wplacie kasy mimo ze w mailach twierdzil inaczej.
2. Praktycznie zerowy kontakt mailowy-przez cale 3 miesiace od zawarcia transakcji udalo mi sie nawiazac z nim 2 kontakty -raz jak podal konto na ktore nalezy wplacic kase i drugi raz gdy zglosilem transakcje jako spor na Allegro i zagrozilem zgloszeniem sprawy na prokurature.
3. Pod telefonem tez go nie ma.
4. Niezadowolonych mysle/jestem pewny ze jest wiecej ale towar wreszcie do nich dotarł, udalo sie wyslac towar z ręki do ręki bez pośrednictwa instytucji zbierających jałmuznę ale sam uświadomiłem kilku innych nabywcom co im grozi przy pustej gwarancji i braku paragonu/faktury potwierdzającej zakup.
pozdrawiam
Ja na pewno skorzystam z regulaminu Allegro i wystapię do Sprzedającego o zwrot kosztów ponad koszty wylicytowane z Allegro.
ja nie uzylem slowa zlodziejskie
Jałmuzną nazywam nasz VAT, co do akcyzy nie mam uwag...
cd negatywa dla tego Sprzedajacego
Witam
do wczesniej wymienionych wad Martina000 dołącze po odbiorze obiektywu kolejne:
- wysłal obiektyw blisko 1 Miesiac po wplacie
- nie dolaczyl dowodu zakupu, gwarancja nie podbita
- sciemnial w mail-u o ubezpieczeniu towaru na poczcie USA od wartości a ubezpieczył na 1/3 ceny w USA
- opakowanie jak na towar za 1000zł załosne
slowem nie polecam usług Pana Marcina Plichta.
i jaki komentarz takiemu czlowiekowi sie nalazy na ALLEGRO - niby towar dotarl, i sprawny i widac ze fabrycznie nowy ale pozostało duze ALE...
Odp: mam szybie pytanie w sprawie cła - zakup w USA
Witam, słuchajcie. Równiez zostałem oszukany. Wiem że jest więcej osób oszukanych, być może możnaby zebrać i wtedy prokuratura zrobiłaby coś konretnego w tej sprawie, przynajmniej w sprawie karnej. Bo jak do tej pory to prokuratura ewidetnie olewa sprawę. Przy okazji.... jakiś dziwny zbieg nazwisk, czyżbyśmy mieli swój udział w powstaniu Amber Gold? Może ten przekręt był stworzony w ten sposób, że Plichta siedział cały czas w kraju...
mój adres eqt@poczta.onet.pl