http://flickr.com/photos/peterhorner...7605430545604/
E-510 + 10-20mm
Wersja do druku
http://flickr.com/photos/peterhorner...7605430545604/
E-510 + 10-20mm
No niestety crop robi swoje i ekstremalnie szeroka to ona nie jest:|
Szkoda, że nie ma zdjęć porównawczych - ten sam kadr na 10 i 14mm. Przymierzam się do zakupy tej Sigmy, ale jak różnicy dużej nie będzie to trzeba się będzie zastanowić nad tym czy to na pewno sensowny wybór...
10 a 14? Bedzie roznica kolosalna, to 8mm po kropie roznicy... Byly kadry porownawcze 11 a 14, a w Galerii sa "Wszystkie szkla Olka" - tam masz m.in. 7, 14, 11 i 8fiszaj.
Saint. Ja bym bardzo chciał mieć za co kupić szeroki kąt :P i po ostatnich przemyśleniach i rozmowach z pewnymi klubowiczami doszedłem do wniosku, że byłby to tylko fisheye :)
Oferuję większe pole widzenia niż super niesamowity 7-14, a z rybki niby da się softem wszystko wyprostować. Z jakim to skutkiem działa to nie wiem, ale brzmi zachęcająco.
Niby tak, ale ja szukam naprawdę szerokie kąta a 20mm po cropie to jednak tak "ultra_super_wide" nie jest. Zdjęcia z tego szkła mi się podobają ale np. w Nikonie gdzie jest 15mm i kąt 106st bodajże. Marzenie to oczywiście 7-14 ale cena zabija. Możliwe że musze jeszcze poczekać na 9-18...
Sry - EOT
Z dosc dobrym skutkiem :) https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=123&pos=2 w komentarzach Rocco mi wyprostowal :)
Ja do fiszaja nie jestem przekonany - potrzebuje szerokiego do zdjęć architektury na zewnątrz jaki i wewnątrz, więc tu polegnie całkowicie. W krajobrazowych jak ustawi się linie horyzontu gdzieś pośrodku kadru to tak dramatycznie nie pokrzywi. Z tym że ja raczej kadrów 50/50 nie mam zamiaru robić ;)
Co do wyciągania to niby się da, ale coś za coś. Jakość takiego zdjęcia leeeeci na pysk. A trochę odbitek 40x30 robię czasami.
Sigma też niby trochę krzywi i robi poduche, ale na pewno nie tak jak rybka więc łatwiej i mniej inwazyjnie będzie się to prostować ;)
Pozdrawiam
Taki E-system ;) To tylko 9-18, a najlepiej 7-14 - kostatnio bylo na Allegro dosc tanie ;) 4,5k.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jasne, pionowe linie mozna spokojnie wyprostowac, z poziomem gorzej, w takim wypadku to zwykly szeroki kat [tylko czemu E-System? ;)]
Jeśli na tym nie zarabiasz a chcesz się pobawić, zrób jak mówi C+. D80 lub D60 a do tego Sigma 10-20 lub Tokina 11-16. Z podejrzanie tanimi 7-14 lepiej uważać bo to delikatny sprzęt.Cytat:
raz, że cięzko o szeroki kąt
Tak, wiem, ale kupując body i taką Sigme chyba bym już całkiem zmieniał system. A to mi do końca się nie uśmiecha przy obecnych funduszach ;) zresztą D80 jest już trochę starą puszką. E-510 które planuje kupić ma stabilizacje, świetną czyszczałke i w ogole... zresztą co ja wam będę mówił - i tak wiecie ocb :grin: Poza tym do Olka mam też 40-150 a do zestaw z Nikonem póki co nie dokupię czegoś dłuższego.
W sumie mógłbym wybierać czy kupić 7-14 czy E-510+S10-20+14-54+filtry.
Będę to prawdopodobnie sprowadzał ze stanów, więc cenowo wychodzi bardzo podobnie. 150$ więcej chyba ten zestaw.
Ale zostanę wtedy z kitem (a trafił mi się wyjątkowo mydalny egzemplarz 14-45) i e-pięcsetką która mi cholernie szumi... straszne dylematy.
Wracając do Sigmy - domyślam się że jeszcze nikt z forumowiczów nie ma tego szkiełka? Jak ktoś dostanie to w swoje łapki to proszę o wrzucenie jakiś fotek i ogólnych wrażen z użytkowania. Będę wdzieczny :wink:
Pozdrawiam
a po co kupować sigmę jak ma po wakacjach być 9-18 :twisted:
No cóż, zobaczymy jakiej jakości będzie to szkiełko i jaka cena ;) Sigma raczej sprawdzony sprzęt, dużo osób tym robi i chwalą sobie.
Nie dyskryminuje oczywiście tego Zuika, ma ogromnego plusa - jeszcze szersze ;) ale to ma być najtańsza linia - 10-20 jest z najwyższej lini Sigm.
Pożyjemy, zobaczymy :-P
Z tym 9-18 różnie może być. Jak to ma być uzupełnienie 18-180... a wiemy jaką jakość prezentuje nasz spacer-zoomik...
Nie przesadzaj, pancernik Zuiko toppro to nie byle jaki plastikowy kicik. Jedzie się do sprzedającego, zakłada na korpus, kilka testowych fotek, przegląd na notebooku, jak jest dobrze, to się bierze i już. Taka maszyneria i po 10 latach intensywnej pracy się nie zużyje.