Na początek parę fotografii .
Dodam że e510 mam od miesiąca
1.
2.wiem przepalone trochę :oops: ale kompozycja chyba ciekawa :roll:
i jak :roll:
Wersja do druku
Na początek parę fotografii .
Dodam że e510 mam od miesiąca
1.
2.wiem przepalone trochę :oops: ale kompozycja chyba ciekawa :roll:
i jak :roll:
A ja polecam książki o Hiperrealistach. Oni malowali obrazy z fotografii. Ale jak malowali....
Książka to np. A. Feininger " Nauka o fotografii" ( niestety antykwariaty )
Z nowych to "Kompendium fotografii" wyd. National Geographic. Forty takie, ze zęby z podłogi zbierać z komentarzem autorów. Bardzo pouczające.
I polecam wizytę w czytelni, w bibliotece i stare numery ( starsze niż 1989 )
czasopisma FOTO, dział ocena zdięć. Dobra szkoła
Pozdr.
zdjęcie bez obróbki
sie fiszaja ma, to widać, ale samo szkło to za mało.
Pierwsze zdjęcie to panorama
Lampę zrobiłem pożyczonym 8mm który pożyczyłem na parę minut .
1- Panorama nie panorama ale jak budynek się „wali” to nie wolno pokazywać na zdjęciu jego podstawy. Tak jak to zrobiłeś to jest to fotograficzny błąd. I to w całej rozciągłości panoramy. Jeśli obiektyw posiada błędy optyczne takie jak widoczna na tym zdjęciu dystorsja powinieneś starać się je maskować a nie uwydatniać.
Hiperrealizm to nie malowanie ze zdjęcia tylko obraz wygląda jak zdjęcie lub nawet zdecydowanie lepiej. Niestety poza albumem dobrze jest czasem zobaczyć oryginał.
No, to ostatnie już ciekawiej.
Pierwsze trzy jakoś do mnie nie przemawiają (nie mój klimat).
Natomiast "strzała" wg mnie - świetna fotka, na długo przykuła mój wzrok (i gdzie się ten zabytek w tak dobrym stanie uchował ... :wink: ).
"Torreador" też ciekawy, tyle że nie do końca pasi mi połączenie B&W i koloru.
No ale ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią więc nie bierz tych uwag zbyt poważnie ...:-P
a na tym zdjęciu chciałem uchwycić myśli bibliotekarki
Myślę, że ostatnie zdjęcie pod względem kompozycji może być. Pomnik w okolicach tzw. mocnego punktu - można się spierać, czy już w jego obrębie leży, czy nie, moim zdaniem leży, no i centralnie usytuowane chmurki. To się chwali, natomiast najważniejsze jest by zdjęcie miało jakąś treść. Bo choć chyba każdy zaczynał od pstrykania dla samego pstrykania i już sama zabawa aparatem + jakość wyższa niż w kompakcie mogą inspirować, ale trzeba się skupić by zdjęcie miało to "coś" co przykuwa uwagę. Życzę powodzenia w szukaniu "cosia".
manualne szkło zenitowe 70-210 przysłona 5.6
foto tylko lekko wykadrowane
Trzy lata po ślubie .
Ten helios 44-3 - bardzo plastyczny i "miękki" bokeh - podoba się ...
Mi też sie podoba ...
Ale jednak mogłeś troszke "przymrużyć" oczko :wink:
Ostatni kadr przyjemny kolorystycznie ale kompozycyjnie to bym troszku inaczej pokazał.
Kłos albo centralnie i prosto albo z boku w mocnym punkcie albo całkiem po przekątnej.
No i GO mogłaby być większa.
Ale i tak jest miło i nastrojowo :)
Dziękuję za komętarze :)
następne
helios 44-3
Widzę, że mierzysz się z radziecką technologią:) Masz bolec zablokowany i możesz zmieniać przesłonę?
Ten obiektyw jest dość specyficzny ma 3 pierścienie
od
ostrości
przysłony
i znów od przysłony
Polega to na tym że np ustawiam sobie przysłonę np 5.6 i wtedy mam przysłonę 5.6 ale jednocześnie tym dodatkowym pierścieniem mogę ustawić sobie przysłonę 5 albo 4 lub 3,5 ten pierścień porostu daje płynną regulacje .
Aha zapomniałem dodać że ten obiektyw niema bolca
15
helios 44-3
16
helios 44-3
12, 13 - moim zdaniem za mała GO.
14 - świetne goście, genialna scenka. ALE: a/ ucięte nogi na dole, b/ a po co te plecy po prawo? Propozycja - wykadrować samych gości od pasa w górę. Myślę, że B&W też byłby ciekawy.
15 - Zimno i klimatycznie. Podoba mi się, więc i zastrzeżeń nie mam.
16 - Dobre ale brakuje brakuje magii zdjęcia 15.
ten obiektyw to najlepszy Helios 44 jaki został wyprodukowany (IMHO). Miałem go z Zenitem. To szkło szło tylko na rynek radziecki. Masz możliwość ustawienia blokady przysłony na jakiejś wartości i płynnej regulacji w zakresie od f2 do blokady. Dokładne bardzo. Szkło rysuje nieźle, odznacza się dość mocno na tle innych wersji Heliosa.
Bardzo fajne szkiełko.... Widzę, że niezły okaz Ci sie trafił.
Goście też ok, tylko jak mówił Wujek do wykadrowania.
Rzeczywiście o takim wykadrowaniu nie pomyślałem
Dzięki za podpowiedź wujek.samo.h
17.
A moim skromnym zdaniem plecy były jak najbardziej potrzebne do zrozumienia całej scenki. Druga wersja już tak nie buduje nastroju :-)
Pamiętaj Rennsport o wyostrzeniu zdjęcia po zmniejszeniu formatu :).
I jeszcze o tym , że przejście do BW to nie tylko kliknięcie jednej funkcji....
Nie pasi mi to Twoje przejście. Nie ma kontrastu i jest bardzo nieostro....
Pobawi się na kanałach żeby było lepiej.
Ha ha.. świetna scenka z tymi gostkami. Faktycznie nieostro i mało kontrastowo, jak będziesz się bawił suwakami przy tej fotce to uważaj na przepał na białej czapce bo się pewnie uwydatni i będzie przeszkadzać.
Kolory bardzo ładne, środek wiatraka (generator) w mocnym punkcie, ale jakby nieostro i nie rozumiem co zdjęcie ma pokazywać?
Witam!
Polo to już prawie klasyk ;) Tylko wywal mu ten paskudny bagażnik dachowy :-P
Wiatrak lekko nieostry, jeśli w danej chwili się kręcił to próbowałbym to pokazać stosując dłuższy czas.
Pozdrawiam
wiatrak w kosmosie :-P
Auto kolegi mówi że bagażnik musi być :wink:. Styl auta to CultStyle a taki bagażnik to już kultowa rzecz :-PCytat:
Polo to już prawie klasyk :wink: Tylko wywal mu ten paskudny bagażnik dachowy :-P
Rzeczywiście mogłem za eksperymentować :roll:Cytat:
jeśli w danej chwili się kręcił to próbowałbym to pokazać stosując dłuższy czas.
23. Z klasą i cyfrowo