Witam.
Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?
Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.
Za odpowiedź z góry dziekuję.
Wersja do druku
Witam.
Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?
Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.
Za odpowiedź z góry dziekuję.
Raczej nikt jeszcze nie posiada i osobiscie uważam, że nie ma sensu dopłacac;)
Te dwa modele różnią się głównie wyświetlaczem. W 520 jest nowy wyświetlacz Hyper Cristal II, który ma większy kąt oglądania i jest to 176'. Ten większy kąt oglądania daje Tobie więcej możliwości w przypadku robienia zdjęć za pomocą Live View (podgląd na żywo), np. robienie zdjęć na koncertach muzycznych nad głowami ludzi lub robienie zdjęć z ziemi. Musisz sobie teraz odpowiedzieć czy będziesz robił takie zdjęcia i czy warto jest za to zapłacić.
Witam.
Z tego co widziałem to jest tam trochę więcej zmian, a jeżeli chodzi o kąt widzenie na wyświetlaczu to dość przydatne z powodu braku uchylnego wyświetlacza no i w końcu nowsza konstrukcja. Ciekawe jeszcze czy poprawili w nim szybkość. Szkoda że tak mało opinii jeszcze o nim jest, bo z deczka pali mi sie z zakupem z powodu wyjazdu w góry a mam jeszcze tylko 3-tygodnie a jakby nie było trzeba się z aparatem zaznajomić.
Sprowadzanie różnic jedynie do wyświetlacza, to herezje. E-520 jest nowszy, dlatego jest szybszy (3.5 fps i 8 raw'ów w serii, E-510 3 fps i 7 raw'ów w serii), ma bajer zwiększający zakres tonalny (dynamic range), potrafi się dogadać z bezprzewodowymi lampami, itp. Ma też parę wodotrysków, typu rozpoznawanie twarzy.
http://www.digital-slr-guide.com/oly...0-vs-e510.html
Jeżeli pojawi się w sprzedaży w zapowiadanej cenie, to raczej proponuję łaskawym okiem spojrzeć właśnie na ten model.
Temat juz byl poruszony w eątku o 520
- pół klatki więcej w serii
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- AF przy live view jak w kompaktach - detekcja kontrastu
moim zdaniem nie warto dopłacać bo 510tka jest udana
Witam.
Nikt nie twierdzi że E-510 nie jest udane, myślałem że ktoś może ma E-520 i podzieli sie swoim spostrzeżeniami. Ale wyglada na to że będę pierwszy już zdecydowałem:
Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB
Hoya filtr polaryzacyjny HMC SUPER 58mm
Hoya filtr UV HMC SUPER 58mm
Plecak Naneu Pro Military Echo Black lub Lowepro SlingShot 100 AW
Mam nadzieje że to bedzie dobry wybór.
Pozdrawiam.
Ja bym wziela 520 z wzgledu na SAT [to rozjasnianie], no i nowa matryca - 400zl to nie jest imho duzo jak na taka kwote, jaka wiaze sie z wejsciem w swiat luster.
nowy model = obniżka cen starego
ja bym poczekał z miesiąc / dwa aż różnica w cenie będzie większa niż 400zł i brał 510 (bardzo udane body)..
E-520 powinien ciut mniej przepalać światła no i wygląda na to że banding będzie mniejszy na wysokim ISO. Już dla tych dwóch rzeczy warto dopłacić, o ile znajdą pokrycie w rzeczywistości.
Ja wybrałem E-520 zamiast E-510 ze względu na 4 rzeczy:
- lepszą dynamikę i mniejsze szumy przy ISO 100-200 (zarówno RAW jak i JPEG)
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- dużo bardziej czytelny LCD w świetle słonecznym z lepszymi (normalnymi) kolorami
- minimalnie większy bufor (czy szybciej się opróżnia - tego nie wiem).
Wydaje mi się, że S-AF działa szybciej z 50-200 SWD niż w E-510. Również C-AF jest jak na moje potrzeby całkiem niezły. O niebo lepszy niż E-1 czy E-330, niestety nie sprawdzałem C-AF w E-510.
wido:
E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).
520 jest o wiele szybsza od mojej 330. Co do łapania ruchu przez AF - daje radę lepiej, niż moja 330.
S-AF w słabym oświetleniu działa tak samo szybko jak w E-330/E-510. W dobrym jest nieco szybciej. C-AF z 14-54 śledzi moją dwuletnią córkę bez problemu jak biega w dość ciemnym pokoju, czego nie mogę powiedzieć o E-330. Na dworze z Sigmą 105, nie mówiąc o 50-200 SWD nie gubi ptaków w locie, szczególnie jak zajmują mało kadru (np. gdy zaczynam śledzić jak leci w moim kierunku i jest jeszcze słabo widoczny). C-AF zawsze mam ustawiony na 3 punkty, release priority off.
Ja z kolei miałem E-330, a teraz mam E-510. Wprawdzie nie mogłem porównać ich jednocześnie, ale też mam wrażenie, że E-510 szybciej ostrzy niż E-330.
Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.
Zamiast niego proponowalbym dokupić dodatkową baterie - np zamiennik Hahnel, całkiem przyzwoitej jakości (na moje oko trzyma gdzieś 3/4 tego co oryginał i nie pada po pół roku jak tania tandeta).
Co do plecaka Lowepro SS 100 to jest ok, jeśli masz tylko tyle sprzętu co w momencie zakupu. Wtedy jest prawie na styk. Na następny obiektyw nie ma już raczej miejsca, więc zastanów się czy nie będziesz w niedalekiej przyszłości dokupywał czegoś - lampa, obiektyw (na upartego wejdzie do górnej kieszeni jakiś mały, ale trochę jednak lipne to miejsce na optyke).
Poza tym plecaczek jest świetnie wykonany, ma przydatny pokrowiec przeciw deszczowy, szmatke na lcd itp. Kwestia tego ile będziesz miał sprzętu...
Pozdrawiam
zajrzyj tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475
Witam.
Dzięki za opinie.
Test czytałem wyszedł na poziomie 450 canona.
Wcześniej zastanawiałem sie jeszcze nad:
Canon EOS 450D + ob. 18-55mm IS
Pentax K200D + ob. 18-55mm AL + 50-200mm
Ale doszedłem do wniosku że olek będzie lepszym rozwiązaniem i mam nadzieję że tak będzie.
Może ktoś jeszcze się orientuje czy ewentualnie Plecak Naneu Pro Military Echo Black jest przyzwoity http://www.allegro.pl/item390361193_...ack_f_vat.html, w sumie wychodzi połowę ceny Lowepro plecak SlingShot 200 AW
pozdrawiam.
Właśnie poszło zamówienie w euro agd.
Tylko nie z dziw się, jak trafisz pod ogień żółtych czy czerwonych. Licz się z tym że Cie nie pochwalą za wybór.. :) Wówczas pomyśl o tym co jest dla Ciebie ważne, ich zdanie czy Twoje :P
Witam.
Jak najbardziej zdaję sobie z tego sprawę od dłuższego czasu śledzę różne fora i spotkałem się z dyskryminacją innych systemów, jak napisałeś czerwone super żółte też a olek beeeeee, takie zycie.
Witam.
Dzięki za odpowiedź na to konto dokupie sobie Raynox DCR-250.
Pozdrawiam.
Ten raynox będzie dobrze działał tylko z 40-150 i to tylko na 150 bo na 14-42 winietuje jak ta lala.
Mam dostęp do 510 i chwilowo używam 420 (ta sama matryca co w 520) i jest zauważalna różnica w jakości zdjęć, co prawda żaden z nich nie dorasta do pięt sony R1 w jakości obrazu :twisted:, zwłaszcza w ilości szczegółów w czerwieniach ale za to są wielokrotnie szybsze w słabym oświetleniu... i dużo lżejsze z kitem :wink:
To może podrzuć jakieś rawy tych samych kadrów, najlepiej z dużą rozpiętością tonalną sfotografowanej sceny. No i do tego jakieś porównanie przy ISO 1600. Jestem ciekaw jak to wygląda, bo jak na razie widziałem tylko jpegi (i jpegi już przekonwertowane z rawów) i jedyne, co mi się rzuciło w oczy, to mniej ostre obrazy z E-420/E-520. W tych kadrach, które widziałem, jakiejś wielkiej różnicy w szumach i rozpiętości tonalnej matrycy nie dostrzegłem.
Co do R1 to faktycznie nie raz były porównania z lustrzankami amatorskimi i Soniak wygrywał w ostrości i szczegółach i mniejszych szumach. Sam się nim nie bawiłem i dlatego tez w to nie bardzo wierzę ale takie porównania się pojawiały.
sony r1 ISO1600 (proszę przyjrzeć się szumom w cieniach, tym pomarańczowym plackom szczególnie, u zbiegu białej ścianki z czarnym podłożem wygląda to bardzo nieciekawie):
a tu ISO3200 (śmiem twierdzić, że kompletnie nieużywalne):
e420 ISO1600 (porównywalna scena ze scenką z R1, tu także zwróćmy uwagę na głębokie cienie, zwlaszcza pomiędzy ostatnią butelką a kubkiem z pędzlem):
W R1 nie podoba mi się struktura szumu, jest drażniący i już najmniejszy ma plamy pomarańczowe. W e420 szum jest bardziej analogowy i tu widzę dużą zaletę.
Witam.
Olek w domu także jutro się pobawię.
Pozdrawiam.
Jeszcze tutaj można zobaczyć obszerny test E-520: http://www.cameralabs.com/reviews/Ol..._results.shtml
Witam.
Krótki opis:
- solidna obudowa, nic nie trzeszczy i nie skrzypi
- dobry chwyt
- intuicyjne menu takie ze nawet jako komplety laik obcziłem w godzinkę
- zdjecia w auto przynajmniej tak mi się wydaje całkiem przyzwoite, także laik może coś pstryknąć zanim się połapie jak to poustawiać
No, ale jak to bywa mam mały problemik pierwszego dnia tego efektu nie było zrobione zdjęcie w ciemnych partiach na wyświetlaczu miga na niebiesko a w jasnych na czerwono nawet przy przeglądaniu, efekt ten ginie dopiero przy powiększeniu nie mam pojęcia, co to może być proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Witam.
Faktycznie całej od dechy do dechy jeszcze nie przeczytałem.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.