-
Z całkiem bliska - moje potyczki z macro
-
Jak na pierwsze zmagania jest nieźle, aczkolwiek sporo będzie uwag krytycznych.
Uwaga generalna do wszystkich - jak już szykujesz sekwencję do stacka staraj się aby objęła całego modela. Części nóg lub czułków wychodzące poza głębię ostrości zazwyczaj nie robią dobrego wrażenia.
001 - zazwyczaj w przypadku zwierząt lepsze wrażenie robią kadry pokazane 'z boku nieco od przodu' niż jak u Ciebie 'z boku nieco od tyłu'. Kadr zyskałby w/g mnie po obcięciu dołu do proporcji 3:2.
002 - obok 006 najlepsze w/g mnie z tej serii. Rozważyłbym kadrowanie w kwadracie.
003 - wrażenie psują poobcinane nogi.
004, 005 - ciekawy motyw do wprawek. Na 005 ucięta noga.
006 - najlepsze obok 002. Sugerowałbym ciaśniejszy kadr z proporcjami 1:1 (jeśli chcesz pokazać w całości obiekt przed pluskwiakiem) lub 3:2 (jeśli motywem ma być sam pluskwiak).
-
Dziękuję za słowa krytyki, bardzo na nie liczyłem.
Co do uciętych kończyn, zdaję sobie z tego sprawę, niestety zobaczyłem to już w trakcie obróbki.
Ciągle walczę z opanowaniem aparatu i ustawieniem początkowej ostrości tam gdzie ja bym tego chciał :)
Robię lampę LED na obiektyw (6x 6,2 W), jak skończę myślę że będzie łatwiej i z czasami i ze złapaniem ostrości.
-
Z lampą LED z czasami i ustawieniem ostrości będzie zapewne łatwiej, ale znacznie trudniej będzie uzyskać oświetlenie modela wyglądające na naturalne. Osobiście jestem jednak zwolennikiem korzystania ze światła zastanego - nawet kosztem podniesienia ISO.
-
Mam nadzieję że dyfuzor złagodzi światło lampy.
To dopiero początki, wierzę że z czasem znajdę własną drogę i będę robił zdjęcia choć trochę zbliżone do Twoich. Ale to setki zdjęć przede mną :lol:
-
Chociaż do technicznych spraw można się czepiać, to kompozycje, koncepcje ujęć są jak na moje oko bardzo obiecujące.
TJ
-
Dzięki. Kilka zdjęć w życiu zrobiłem, ale z macro niewielkie doświadczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Z lampą LED z czasami i ustawieniem ostrości będzie zapewne łatwiej, ale znacznie trudniej będzie uzyskać oświetlenie modela wyglądające na naturalne. Osobiście jestem jednak zwolennikiem korzystania ze światła zastanego - nawet kosztem podniesienia ISO.
Jest dużo racji w tym co piszesz. Dobre doświetlenie lampą nie jest proste, choć o wiele łatwiejsze niż błyskaczem bo widać na bieżąco rozkład światła.
Bawiłem się tak kiedyś, kiedy puszki miały dużo gorsze parametry i zdjęcia na czułości 400 ISO wyglądały jak z podróży na Kasjopeję:)
Dziś jest dużo łatwiej.
Nasz kolega musi pamiętać tylko aby nie świecić "centralnie" z bliska spłaszczając światłocień. A raczej z większej odległości pod pewnym kątem szukając najfajniejszego rozkładu świateł i cieni.
Czyli jak zawsze z głową, a nie kapustą na karku. :)
-
W weekend znalazłem trochę czasu i ładny ogród, więc wrzucę kilka zdjęć.
Niestety zabrakło blendy, a robale nie chciały się zaciągnąć w cień więc światła trochę za ostre.
07
stack 25 klatek
Krzyżak ogrodowy
Niestety Helicon nie poradził sobie za bardzo
https://galeria.olympusclub.pl/album...Pajak_1200.jpg
08
stack 7 klatek
Zawijak żółtawy (chyba)
https://galeria.olympusclub.pl/album...e-Szum1200.jpg
09
stack 5 klatek
Zawijak żółtawy (chyba)
https://galeria.olympusclub.pl/album...ing4291200.jpg
10
Bzyg pospolity
https://galeria.olympusclub.pl/album..._nazwy1200.jpg
11
Bzyg pospolity crop 100%
https://galeria.olympusclub.pl/album...y1200_crop.jpg
12
Bzyg pospolity
https://galeria.olympusclub.pl/album..._nazwy1200.jpg
13
stack 6 klatek
Wtyk nakrzewny
https://galeria.olympusclub.pl/album...S_PMax1200.jpg
14
https://galeria.olympusclub.pl/album...prewka1200.jpg
-
Bzyg a nie bzyk.
Wypróbuj ZereneStacker
-
Światło faktycznie bardzo ostre - szczególnie na krzyżaku i bzygu to widać. Pod względem światła najlepiej wypadły zawijak 09 i kwiat 14. Dodatkowo dla zdjęć zawijaka plus za akcję w kadrze. Szkoda tylko że tego zawijaka niewiele widać - niemal całkowicie schował się za muchą. Ciekawe wrażenie robi faktura kwiatu na 14.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bzyg a nie bzyk.
Wypróbuj ZereneStacker
Dzięki, już poprawione
Ściągnąłem wersję testową. Robi to lepiej, nie ma takiego halo pod pajęczyną jak w Heliconie, ale chyba wygląda trochę gorzej.
https://galeria.olympusclub.pl/album...ak_ZS_PMax.jpg
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Światło faktycznie bardzo ostre - szczególnie na krzyżaku i bzygu to widać. Pod względem światła najlepiej wypadły zawijak 09 i kwiat 14. Dodatkowo dla zdjęć zawijaka plus za akcję w kadrze. Szkoda tylko że tego zawijaka niewiele widać - niemal całkowicie schował się za muchą. Ciekawe wrażenie robi faktura kwiatu na 14.
Zawijak był w cieniu, a kwiat późnym popołudniem :grin:
-
6 załącznik(ów)
Korzystając z urlopu kilka klatek z wizyt w lesie
15 - pszczoła miodna - stacking 15 klatek
Załącznik 262784
16 - Wstężyk ogrodowy - jedna klatka
Załącznik 262785
17- Zmięk żółty - jedna klatka
Załącznik 262786
i kilka ujęć Kruchaweczki wysmukłej
18
Załącznik 262787
19
Załącznik 262788
20
Załącznik 262789
-
Technicznie wszystkie bardzo dobre, zwłaszcza grzybki robią duże wrażenie. W przypadku pszczoły 15 dodałbym trochę dołu kosztem góry, natomiast wstężykowi 16 nieco prawej kosztem lewej.
-
2 załącznik(ów)
Niestety pszczoła nie miała już więcej z dołu, może lepiej by wyglądała 1:1
Załącznik 262843
I pierwsze próby z Adobe Premiere
https://www.youtube.com/shorts/fJyuJrTGkow
https://www.youtube.com/shorts/-K2xU91Em1E
Czy da się wstawić prewki do filmów?
I jeszcze kadr z innego świata
Załącznik 262844
Nie mam pojęcia co to za gatunek (google nie pomógł), ale wewnątrz żyją jakieś żuczki. Mam filmik, ale muszę go obrobić.
-
Co to są prewki ? Pamiętaj, że ja stary jestem :mrgreen:
-
Pszczoła w kwadracie lepsza, ale nadal jej brakuje dołu. Ciąłbym górę silniej - tuż nad krawędzią prawego skrzydła modelki by tego dołu wygospodarować jak najwięcej. Zmieniłbym też przed przycinaniem proporcje obrazu - w poziomie bez zmian, w pionie - zmniejszenie do 95% pierwotnego rozmiaru. Zazwyczaj deformacja proporcji owada spowodowana taką sztuczką jest dla oglądających niezauważalna a często umożliwia uzyskanie ładniejszego kadru.
Kadr z innego świata (chyba numer 22 - zapomniałeś wstawić numeracji) bardzo ciekawy - rzeczywiście wygląda jak z filmu science fiction.
-
7 załącznik(ów)
@wyszomir dzięki za komentarz. Dzięki Ai dorobiłem trochę tła, aczkolwiek nadal nie jestem przekonany do tego kadru. Może to kwesta kolorystyki tła i obiektu. Zdjęcie wykonane na dachu ula w lesie, obłożony kamykami.
Załącznik 262911
i kolejny kadr z porostami, ten jak z oceanu
023
Załącznik 262914
024 - Twardzioszek
Załącznik 262913
i na koniec zjazd tramwajarzy :) w świetle zachodzącego słońca
025
Załącznik 262915
026
Załącznik 262916
027
Załącznik 262917
@wyszomir dzięki za komentarz. Dzięki Ai dorobiłem trochę tła, aczkolwiek nadal nie jestem przekonany do tego kadru. Może to kwesta kolorystyki tła i obiektu. Zdjęcie wykonane na dachu ula w lesie, obłożony kamykami.
Załącznik 262911
i kolejny kadr z porostami, ten jak z oceanu
023
Załącznik 262914
024 - Twardzioszek
Załącznik 262913
i na koniec zjazd tramwajarzy :) w świetle zachodzącego słońca
025
Załącznik 262915
026
Załącznik 262916
027
Załącznik 262917
-
Kadr pszczoły w ostatniej wersji jest w/g mnie już OK. Co do kolorystyki - trudno mi się kategorycznie wypowiadać gdyż od kilku dni siedzę w lesie i oglądam zdjęcia na gorszym niż zwykle monitorze ale histogram wskazuje na nadmierny kontrast.
Porosty 023 - fajne, ale przeszkadzają te nieostre na froncie przy dolnej krawędzi.
Kowale 25-27 - tu również kontrast jest nadmierny i w efekcie ciemne partie stały się smoliste bez szczegółów. Co do kadrów - takie zbiorowe zdjęcia są dużo większym wyzwaniem niż zdjęcia pojedynczych owadów. Trudno jest uniknąć obcinania modeli krawędzią kadru, zazwyczaj też nie wszystkie owady dają się zmieścić w głębi ostrości. Na 025 przeszkadza obcięty owad w tle, na 027 nieostre owady po prawej stronie, również nieostre zielone trawki na froncie nie wpływają korzystnie na odbiór zdjęcia. Na 026 owad w tle jest na tyle nieostry że obcięcie go nie przeszkadza, natomiast wolałbym uniknąć obcinania głównego motywu - a zwłaszcza jego pokrywy skrzydła przez lewą krawędź kadru. Może lepszym wyjściem byłby kadr poziomy?
Z tej wstawki zdecydowanie najlepszy w/g mnie grzybek 024.
-
3 załącznik(ów)
Kilka nowych prac. Niestety po urlopie praca mocno przycisnęła i nie ma czasu na hobby.
028 jętka w kosmosie
Załącznik 263053
029 Nadrzewek pospolity
Załącznik 263054
030 i w powiększeniu
Załącznik 263055
-
028 - ten kosmos to chyba powierzchnia wody?
029, 030 - technicznie imponujące aczkolwiek drażnią refleksy na górnej części głowy, oczach i czułkach. Zastanawiam się czy nie dałyby się usunąć w postprocesingu. Kadrowo - wolałbym widzieć tego nadrzewka bardziej z jego poziomu niż tak od góry.
-
Imponujące makro. Zdjęcia kruchaweczki wysmukłej spodobały mi się najbardziej :)
-
Jętka w kosmosie fajnie skadrowana, tło pasujące. Wszystkie fotki podobają, noszą piętno indywidualizmu, pomysłowości.
TJ
-
Jętka zajeprześliczna. 030 troszkę przeszarpione? (wylazły obwódki). Widzę że lampa działa :)
-
6 załącznik(ów)
Kilka grzybów z zeszłego roku.
031
Załącznik 265736
032 i 033 - nie mogę się zdecydować na którym tle wygląda lepiej
Załącznik 265737 Załącznik 265738
034
Załącznik 265739
035
Załącznik 265740
036
Załącznik 265741
037
-
Potrafisz świetnie operować światłem choć osobiście nie przepadam za efektami uzyskiwanymi przez kolorowe podświetlanie.
Gratuluję 031- wspaniałe zdjęcie, w/g mnie najlepsze z tej serii.
Z pary 032,033 same grzybki lepiej wyszły na 033 (lepiej oświetlone, poza tym na 032 kilku klatek do stacka na froncie zabrakło) natomiast tło wolę z 032 ze względu na bardziej naturalną kolorystykę.
Na 034 bardzo ładne światło ale znów wolałbym naturalne kolory tła.
Na 035, 036 wolałbym inna kolorystykę.
-
1 załącznik(ów)
Dzięki za komentarz. Lubię się bawić światłem :) na nowy sezon zaopatrzyłem się w nowych pomocników.
Załącznik 265748
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rav22
Dzięki za komentarz. Lubię się bawić światłem :) na nowy sezon zaopatrzyłem się w nowych pomocników.
Załącznik 265748
Ciekaw jestem efektów - czy te lampki dają na tyle dużo światła że np. w ciemnym lesie da się z nimi robić zdjęcia bez statywu.
-
Zakupione z myślą o budowaniu sceny światłem, do oświetlenia mam samoróbkę led nakładaną na obiektyw - dzięki pomocy kolegi ceat
-
7 załącznik(ów)
Nowy korpus się pojawił, są też nowe zdjęcia. Przesiadka E-M5 na OM-1
038 - Rębacz szary - stack 42 klatki
Załącznik 266996
Załącznik 266999
039
Załącznik 266997
040 - wiecie może co to za pęcherzyk? Pojawiał się i znikał w czasie igraszek tych dwóch pająków.
Załącznik 266998
Pająki - pojedyncza klatka
Załącznik 267003
041 Komarnica błotniarka- stack 50 klatek
042
Załącznik 267001
043
Załącznik 267002
pszczoły pojedyncze klatki
Om-1, M.Ziuko 90 mm, Godox V350, dyfuzor własnej produkcji.
-
Rębacz szary - ładne kadry, szkoda że sekwencje do stacka nie były nieco dłuższe tak, aby cały odwłok zmieścił się w ostrej strefie. Tło ładniejsze na 038.
40 - ciekawa akcja w kadrze. Uchwyciłeś kulminacyjny moment kopulacji kiedy samiec przekazuje samicy spermatofor ze spermą - to właśnie ten pęcherzyk o który pytałeś.
41 - ładne światło, ciekawie wyszło skrzyżowanie nóg przy prawej krawędzi kadru:-)
Na zdjęciach pszczół trochę zbyt ostre światło - przeszkadza mi nienaturalnie ciemne tło.
-
Jak dla mnie jednak szwankuje oświetlenie, widzę ze starasz sie doświetlać w miarę naturalnym rozproszonym światłem od góry, ale chyba wychodzi za bardzo kontrastowo - na rębaczu widac ze cienie pod owadem (albo na drugim zdjeciu na przednim planie) sa za ciemne, nikną tam szczegóły.
Poza tym jak na stacki to rębacz za bardzo wychodzi z ostrości - i tył i przód, no chyba złapać kilka centymetrow w głębi ostrości (razem z czułkami) to nawet ze stackiem trudno....Te nieostre czułki na pierwszym planie psują odbiór zdjęcia
Pająk 039 chyba najciekawiej wyszedł jeśli idzie o kadr, ale psują go artefakty stackowania w postaci "kaszki"
040- ciekawa scena, dosyć trudno trafić na zaloty pająków, tu mi brakuje wiekszego zbliżenia (w innych kadrach wchodzisz dużó bliżeje)
041 komarnica- też brak równomiernego podswietlenia, głowa i ciało od dołu bardzo ciemne, brakuje szczegółow w cieniu, skrzyżowanie nóg to raczej artefakt...
043- pszczoła, to chyba najbardziej mi się podoba, owad fajnie sie wyłania z ciemności (też widąć że odwłok i głowa/oko od dołu tracą szczegóły) i to jasne owłosienie "robi obrazek"
No i masz teraz zagwozdkę bo są dwie zupiełnie różne oceny :-) czyli rób dalej swoje :-)
-
Dzięki za komentarze. Fakt, mam zgwozdkę :)
Co do światła. Testuję różne materiały rozpraszające w dyfuzorze. Jeszcze nie znalazłem optymalnego rozwiązania stąd takie, a nie inne efekty. Fajnie że zwróciliście na to uwagę. Sam kształt dyfuzora też nie do końca mi pasuje, ale szkoda mi wydawać prawie 600 zł na coś co mogę zrobić sam :)
Pająk 039 jest z jednej klatki - staram się nie stakować, o ile się da.
Do baraszkujących pająków bardziej nie mogłem podejść, też mam niedosyt bliskości
Ze stackowaniem w Helikonie jeszcze raczkuję, zwłaszcza przy większej liczbie klatek.
-
2 załącznik(ów)
Dziś trafiłem na korsarza bez nogi
044
Załącznik 267126
i Lenia ogrodowego
045
Załącznik 267127
-
Kosarze często tracą nogi i egzemplarzy z niekompletną ilością nóg spotyka się częściej niż u innych pajęczaków. Nie podoba mi się czarne tło - stwarza wrażenie nienaturalności.
Zdjęcie lenia całkiem sympatyczne.
-
Niestety, ciemno już się robiło więc pomagałem sobie lampą.
-
Domyślam się. W takich sytuacjach warto za modelem umieścić coś co będzie stanowiło tło - np. jakiś liść.
-
Ja tam się nie znam, ale mz poczyniłeś wyraźny postęp. Rębacz szary- wyszły całkiem smakowite kadry :-)